Til tre forskellige kommunalvalg er Rosa Kildahl blevet spurgt, om hun ville stille op for Venstre i Skive Kommune.
Tre gange har hun takket nej. Senest til det kommende kommunalvalg - cirka et årti efter hun senest blev spurgt.
Hun vurderer, at kendisfaktoren fra 'Den store bagedyst' har øget interessen i forhold til dengang, hun 'bare' var kendt fra blandt andet det lokale foreningsliv.
- Først bliver man lidt beæret. Og så tænker man 'hold da op, synes de, man er den rigtige formidler til det'?
- Jeg kan godt lide politik, men jeg tror, at mit krudt ville blive brændt forkert af, hvis jeg skulle stille op til det.
Samtidig er hun bange for at skulle fungere som stemmesluger.
- Skal jeg involvere mig, skal det være 100 procent, og jeg tror ikke altid, at det er deres plan, at man skal være med i det på den måde. Det er mere for at hive de stemmer hjem, man ikke selv har 'mandater' til at gøre, tror jeg, siger Rosa Kildahl.
Hun frygter også at måtte skuffe sine vælgere og sig selv, fordi politik består af kompromisser.
- Det er en af grundene til, at jeg siger nej. Det er jo et spændende job, helt sikkert, så man skal aldrig sige aldrig. Det gør jeg heller ikke. Jeg har bare sagt nej tak.
- Så fik I den, griner hun.
Tirsdag var der deadline for kandidatlisterne til kommunalvalget i november.
Og mens Rosa Kildahl valgte, at hendes navn ikke skulle på stemmesedlen sammen med Venstres kandidater i Skive Kommune denne gang, valgte Vilson Ferati - kendt fra den seneste sæson af sangprogrammet X Factor - at sige ja til at tjekke ind i valgkampen for Socialdemokratiet i Sønderborg Kommune.
I juni måned blev Vilson Ferati kontaktet af byrådspolitikeren Bjørn Allerelli Andersen, der ville høre, om byrådet eventuelt kunne være noget for ham.
- Jeg blev overrasket. Jeg regnede ikke med, at jeg ville blive ringet op og få tilbudt det her, siger 23-årige Vilson Ferati, der nåede til fjerde liveshow i seneste udgave af sangprogrammet.
Der skulle dog en måneds overvejelser til, før han tog den endelige beslutning.
- Jeg skulle tænke over, om det var en god idé, for det kan også ødelægge utrolig meget af min baggrund med selve musikken. Mange kender mig fra X Factor, men nu tænker de 'politik, hold da op, det har taget en uvending'.
- Men det er ikke en uvending, fordi jeg tager musikken med. Det er på grund af musikken, jeg gør det, fortæller Vilson Ferati, der gerne vil arbejde for et mere levende kulturliv i Sønderborg, særligt med fokus på musik.
At partier op til kommunalvalget kurtiserer til potentielt kommende kandidater - kendte som ukendte - til deres opstillingsliste er helt naturligt.
Det fortæller valgforsker Kasper Møller Hansen, der er professor i Statskundskab ved Københavns Universitet.
- Som parti tænker man, at det gælder om at få et kandidatfelt, der er så mangfoldigt som muligt, og som har den bredeste appel, siger valgforskeren.
Selvom de 'gamle' partier som Venstre, Socialdemokratiet og SF's medlemstal er styrtdykket siden 60'erne og 70'erne, er det stadig i partierne, at det største rekrutteringspotentiale til kandidatlisterne skal findes.
- Men mangfoldigheden i partierne er blevet mindre, siger Kasper Møller Hansen.
- Partierne kan sagtens finde 20 kandidater, men de 20 har så ofte tendens til at ligne hinanden: Den offentligt ansatte mand i slut 40'erne, hvor børnene er ved at flytte hjemmefra. Så partierne får en meget ensartet profil, hvis man ikke gør noget ekstra.
Han nævner kvinder, udlændinge, unge og privatansatte som eksempler på profiler, som partierne gerne vil rekruttere.
- Kendte er ikke en kategori for sig, men er med til at skabe en mere spraglet liste og måske mere opmærksomhed omkring den, fortæller han.
Historien viser samtidig, at der ofte er en gevinst for partierne ved at have en kendt på stemmesedlen.
- Vi har set ved de seneste mange valg, at det med at være kendt giver en ekstra bonus, siger Kasper Møller Hansen.
- Så har man allerede nogen, der lytter og har et publikum. Det gør, at man kan få flere stemmer. De skal ikke starte helt fra bunden og opbygge et netværk lokalt.
De helt rigtige personlige profiler er vigtige for partierne, da langt størstedelen af danskerne stemmer personligt til kommunalvalgene - i modsætning til når der er valg til Folketinget. Ifølge Danmarks Statistik var der ved seneste kommunalvalg 75 procent, der stemte personligt, mens det kun gjaldt halvdelen ved seneste folketingsvalg.
Her er tillid ifølge valgforskeren et nøgleord.
- Ved kommunalvalg kan vi allesammen stemme på de samme, og det gør, at personspørgsmålet ofte betyder rigtig meget, og især tillid betyder rigtig meget. Den kan man skabe på mange måder. Men første skridt mod tillid er jo, at man overhovedet kender personen.
- Så hvis personen har vist sig at være jovial og tillidsvækkende, så kan det politiske nogle gange komme som næste spørgsmål: Hvad mener du så om de her ting?
Kan fange unges opmærksomhed
Borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen (A) er glad for, at Vilson Ferati har lyst til at stille op for partiet.
- Vi mangler unge mennesker, som gerne vil komme med deres idéer og tanker om, hvordan vi går ind og gør Sønderborg endnu bedre. Så vi er glade for, at der kommer nogen og byder sig til.
Han håber, at Vilson Ferati kan få flere unge til at engagere sig i kommunalpolitik, og her medgiver han, at kendisfaktoren også betyder noget.
- Det gør den givet vis i forhold til, at der er flere unge mennesker, der i hvert fald kender ham 'fra den vinkel'. For mig har det ikke været det afgørende.
- Det er ikke sådan noget med, at vi har sagt: Kan I ikke gå ud og finde nogle kendisser, der gerne vil stille op? Sådan fungerer det ikke i vores kreds.
Borgmesteren fortæller, at han har haft personlige samtaler med Vilson Ferati, hvor han både har spurgt ind til, hvad den unge sanger gerne vil bidrage med, samtidig med, at han har understreget, at kommunalpolitik er et bredspektret arbejde.
- Man kan jo ikke være byrådspolitiker og så kun interessere sig for et afgrænset område, som hedder 'musik' for eksempel. Man er jo nødt til at være klar over, at så tager man også stilling til økonomien, ældreplejen og så videre.
Vilson Ferati håber generelt, at folk derude vil tage godt imod hans kandidatur. Og trods sin manglende politiske erfaring, har han også en tro på, at han kan komme igennem med sin politik, hvis han bliver valgt ind.
- Det håber jeg selvfølgelig. Der er ikke nogen, der ved noget, men vi håber allesammen på det bedste, og at vi kan komme igennem med de budskaber, vi nu har.
Om han får en plads i byrådet, skal borgerne i Sønderborg Kommune afgøre den 16. november.
Lykkes det, skriver han sig ind på listen med en række kendte, som tidligere har haft succes med at komme i byrådet. Her finder man blandt andet den tidligere professionelle cykelrytter Brian Holm, den nu afdøde folkekære skuespiller Jens Okking, rejsekongen Stig Elling og mange flere.
Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen, kan det gå to veje herfra. Som eksempel på én, der er nået helt til tops i kommunalpolitik, nævner han blandt andet den tidligere håndboldlandsholdstræner, Ulrik Wilbek.
Han har mange års erfaring i byrådet for Venstre i Viborg Kommune på CV'et og satte sig efter seneste valg i 2017 på borgmesterposten.
- Der er nogle, der bliver i politik, og der er nogle, der går hele vejen og bliver borgmestre rundtomkring og faktisk får sig en glorværdig karriere i kommunalpolitik.
- Og så er der nogle, der forsvinder hurtigt ud igen. Så jeg tror, vi har hele spektret med de her kendis-kandidater, siger Kasper Møller Hansen.