Sådan er ventetiden i Region Nordjylland: 'Jeg forstår slet ikke, det kan give mening at vente så længe'

I Region Nordjylland, hvor 19-årige Betija Jaunaka bor, kan man forvente 19-21 ugers ventetid i gennemsnit på psykologhjælp. Den længste ventetid i Danmark.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen)

Betija Jaunaka kigger ud gennem busruden på det nordjyske landskab. Brune marker og Limfjordens kolde vand flimrer forbi med 60 kilometer i timen.

Inde i hendes hoved flyver tankerne rundt med nogenlunde samme fart.

- Hvad hvis jeg får et angstanfald? Kan jeg komme af bussen? Er jeg ved at blive sindssyg?, tænker hun.

Hun prøver at distrahere sig selv.

Betija er på vej til psykolog for at få hjælp til nogle af de uendeligt mange svære tanker, der lammer hendes liv og gør det svært at følge med på mekaniker-uddannelsen.

- Jeg havde rigtig meget angst hele tiden, og kunne slet ikke tage bussen eller gå ud at handle uden at få angstanfald, fortæller Betija om tiden, hvor angsten var på sit højeste.

Og nu er hun tvunget ombord på bussen. For Betija bor i Region Nordjylland – den region, hvor man skal vente længst på psykologhjælp.

Derfor var det også en nedslående virkelighed, der mødte hende, da hun tilbage i januar slog computeren op for at finde en psykolog.

- Der var op til 50 ugers ventetid hos de første psykologer, jeg kunne finde i mit område. Det var bare ikke til at tro. Det kunne jeg ikke vente på, siger hun.

Landets længste ventetid

Region Nordjylland topper listen over gennemsnitlig ventetid i hele landet. Læs regionens svar på, hvordan det hænger sammen, nederst i artiklen. I gennemsnit er der 19,3 ugers ventetid i regionen for dem, der ligesom Betija kan søge psykologhjælp gennem den gratis ordning. Det er unge mellem 18-24 år, som enten har angst eller depression - ordningen gjaldt kun de 18-21-årige, da ventetiden blev målt via en rundspørge af Dansk Psykolog Forening i maj 2021. For andre er ventetiden helt oppe på 21,8 uger - også for angst og depression.

Betija brugte dagevis på at ringe og skrive rundt til forskellige psykologer i hele Nordjylland, og svaret var det samme hver gang: 10 uger eller mere.

Men pludselig stødte hun på en psykolog, der havde tid nogle dage efter. Problemet var bare, at psykologen ligger i Nykøbing Mors. Over 150 kilometer fra Asaa, hvor Betija bor.

- Jeg tøvede ikke et sekund, jeg råbte nærmest bare ja i telefonen. På det tidspunkt var jeg ligeglad med, om jeg skulle bruge en hel dag på at rejse. Jeg skulle bare have hjælp, siger hun.

Og det er derfor Betija sidder og kigger ud gennem busruden.

Det endte hun med at gøre én gang om ugen i mange måneder. Hun brugte 7 timer i bussen på at høre afslappende musik, spille spil på mobilen og prøve at undgå angstanfald. Hun skulle skifte i både Aalborg og i Thisted, hvor hun måtte vente en time hver gang.

Men på trods af besværet blev den ugentlige psykologtid hurtigt et lyspunkt i en grå hverdag, som mest bestod af angstanfald under dynen og afleveringer, som først blev skrevet lige op til deadline.

- Jeg var i godt humør, når jeg skulle derhen, fordi jeg vidste, at jeg skulle et sted hen, hvor jeg fik det bedre. Men det var selvfølgelig trættende at bruge en hel dag på at tage en time til psykolog, siger hun.

I dag er Betija bange for, hvad der ville være sket, hvis ikke hun havde fundet psykologen på Mors så hurtigt. Så selvom hun har det meget bedre nu, bliver hun ærgerlig, når hun tænker på, hvor besværligt det skulle være at få hjælp.

- Jeg var så heldig, at jeg havde muligheden for at tage langt væk og få hjælp, men det er jo ikke alle der kan det.

- Jeg forstår slet ikke, det kan give mening for nogle at vente i så lang tid for at få hjælp. Det synes jeg ikke, der er nogen, der burde, siger hun.

Region Nordjylland har en kedelig førsteplads når det kommer til ventetider. Hvad siger du til det?

- Når vi har patienter, der venter - unge mennesker, der ikke har det særligt godt, og som har brug for hjælp, og vi har pengene til det - så synes jeg det er en katastrofe, at vi ikke gør det.

Hvorfor er ventetiderne, som de er, hos jer?

- Når jeg kigger på tallene, er der en del af psykologerne, der ikke behandler så mange patienter, som de skal. En anden forklaring er, at en del psykologer er stoppet det seneste år. Og der går bare lidt tid, før der kommer nye til.

Hvad vil I gøre ved det?

- Vi skal have en snak med Danske Regioner og psykologforeningen om, hvordan vi hjælper flere patienter. Vi skal blandt andet tale med de psykologer, der ikke tager nok patienter med henvisning ind. Ifølge overenskomsten er der et minimum, de skal leve op til. Og hvis de ikke tager nok, skal de efter min mening aflevere deres ydernummer, så andre psykologer kan komme til.

Ventetiden har steget og steget de seneste år. Har I været hurtige nok til at reagere på de lange ventelister?

- Nej, det har vi ikke. Men jeg har tænkt mig at gå til samarbejdsudvalget nu. Så må vi se, om det er nu, vi skal indføre nogle konsekvenser, hvis psykologerne ikke behandler nok patienter med henvisning.

* Ifølge Dansk Psykolog Forening er problemet ikke, at de enkelte psykologer arbejder for lidt, men derimod, at der er for få psykologer, der kan tage patienter med henvisning.

Facebook
Twitter