Se danmarkskortet: I Vallensbæk får du 95.000 kroner for at hjemmepasse - andre steder får du intet

- Det er underligt og uretfærdigt, lyder det fra mor, der hjemmepasser sine to børn uden at få tilskud.

Linea Blom-Bloch med sin mand og to børn. Hun har valgt hjemmepasning til trods for, at hun ikke får tilskud. (Foto: AnnaRuth Fotografi)

Rettelse 27. oktober: Vi skrev tidligere, at det var i Varde, at de gav det mindste tilskud til hjemmepasning af børn mellem 0 og 2 år. Det var ikke korrekt - Ikast-Brande er den kommune med det laveste beløb.

Det er tre år siden, at 29-årige Linea Blom-Bloch fra Hvidovre sammen med sin mand, Christian, traf en stor beslutning, da hun valgte at begynde at hjemmepasse deres lille datter, Rosa.

Hun fik nemlig en dårlig fornemmelse i maven, hver gang hun sendte sin lille datter af sted i dagpleje.

Tre år senere bliver Rosa stadig passet derhjemme, og siden dengang er familien blevet udvidet med endnu en - halvandenårige Zefyr. Han bliver også bliver passet derhjemme af sin mor.

Og beslutningen om at passe børnene derhjemme har de ikke fortrudt:

- Vi har friheden til være sammen uden at skulle stresse os igennem en dag. Vi bestemmer vores hverdag ud fra børnenes behov, siger Linea Blom-Bloch.

Beslutningen har dog gjort det lidt sværere at få de økonomiske ender til at mødes. Hun får nemlig ikke så meget som en bøjet femkrone i tilskud fra Hvidovre Kommune.

- Vi lever mest af vores opsparing lige nu, men vi synes ikke, at pengene er lige så meget værd som tiden med vores børn, siger den 29-årige mor.

Store kommunale forskelle

Linea Blom-Bloch er langt fra den eneste forælder, der må se et stort rundt nul ud for sin månedlige indtægt, når de vælger at passe deres børn.

Det er nemlig lige under to ud af tre, i alt 64 kommuner, der giver dig mulighed for at få en check i lommen, hvis du vælger at passe dit 0 til 2-årige barn.

Det viser en opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet, der bygger på oplysninger, som landets 98 kommuner selv har indberettet i 2021.

Tallene undrer den 29-årige mor til to fra Hvidovre.

- Jeg synes, at det er underligt og uretfærdigt, at der ikke er ligestilling omkring hjemmepasning. Det er rigtig ærgerligt, siger Linea Blom-Bloch.

Opgørelsen fra ministeriet viser også, at der er enorm forskel på, hvor mange penge du får.

I Vallensbæk Kommune får du for eksempel 95.931 kroner om året, mens bundskraberen blandt de 64 kommuner er Ikast-Brande, hvor du får lige over 24.000 kroner.

Hvis man ser på børn i børnehavealderen - tre til fem år - så er det en del færre kommuner, der giver tilskud til hjemmepasning.

Her er der nemlig under hver anden - i alt 46 kommuner - som giver tilskud.

Forening: Folk flytter efter tilskuddet

Det faktum, at der er stor forskel i den økonomiske situation for hjemmepasserne, afhængigt af hvilken kommune de bor i, vækker harme hos foreningen Hjemmeforældrenes Landsorganisation (HJEM).

- Jeg synes, at det er uretfærdigt og ærgerligt, at man ikke i højere grad giver familierne ret til at bestemme og indrette deres familieliv, siger forperson Christina Tengstedt Rasmussen, der bor på Frederiksberg og selv hjemmepasser sine børn.

Ifølge foreningen betyder den store forskel fra kommune til kommune reelt, at nogle familier vælger at rykke teltpælene op og flytte et sted hen, hvor de bedre kan få det økonomisk til at hænge sammen.

- Vi kender til flere tilfælde, hvor folk flytter på grund af tilskuddet, fordi det er det, der skal til, hvis man skal have det familieliv, man ønsker, siger Christina Tengstedt Rasmussen, der har et stort ønske om, at forældre i alle kommuner kan få tilskud, og at beløbet bliver ens.

Hvidovre: 'Vi får ikke ret mange henvendelser'

Beslutningen om ikke at give tilskud til hjemmepasning i Hvidovre Kommune stammer helt tilbage fra begyndelsen af 00'erne, hvor loven om hjemmepasning blev indført.

Det forklarer Kenneth F. Christensen (S), der er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, i kommunen.

- Politisk har vi ikke følt, at der har været et behov for at ændre på vores regler siden - udelukkende fordi, at vi ikke får ret mange henvendelser om hjemmepasning, siger han.

Hvorfor kommer man ikke de enkelte, der gerne vil hjemmepasse, i møde?

- Vi vurderer hele tiden antallet af henvendelser. Typisk får vi mellem tre og fem om året - det er ikke synderligt mange, siger Kenneth F. Christensen og fortsætter:

- Det gør indtryk, når der er nogen, som henvender sig. Derfor er det helt sikkert noget, vi skal tale om. Man skal dog huske på, at vi har et samlet budget, så hvis man tager penge til hjemmepasning, så skal vi tage dem fra vores dagsinstitutioner.

Hos Linea Blom-Bloch har de valgt at blive boende i kommunen, på trods af at lommesmerterne godt kan mærkes.

- Vi har overvejet at flytte, men at have familien tæt på betyder mere end et tilskud. Min mand har et job, og vi er glade for, at vi har en opsparing, som vi bruger af, siger hun.

Moren fra Hvidovre mener, at et tilskud til alle ikke kun vil være til gavn for de forældre, der hjemmepasser. Faktisk vil det kunne have betydning for alle børn og deres forældre.

- Jeg vil gerne ses som en styrke for samfundet som hjemmepasser. At jeg hjemmepasser mine børn betyder også, at der er flere hænder til de børn, der er i institution, siger Linea Blom-Bloch.

FacebookTwitter