Skole renoveret for 70 millioner ramt af skimmelsvamp: Mette tør ikke sende sin søn afsted

Hele skolen skal nu undersøges for skimmelsvamp.

Mette Larsens 14-årige søn er en af de elever, der nu skal undervises i Grænsehallerne i Kruså, fordi der er fundet skimmelsvamp i hans sædvanlige lokale på Aabenraa Kommunes specialskole, Fjordskolen. (Foto: Bo Bork Bechsgaard)

Fund af skimmelsvamp er skyld i, at 16 elever i dag flytter ud af Aabenraa Kommunes specialskole, Fjordskolen.

Det er resultatet af en handleplan, der i aftes blev godkendt på et udvalgsmøde i kommunen.

En rapport fra Teknologisk Institut afslørede for nylig, at der ved stikprøver er fundet 'kraftig skimmelvækst' flere steder på skolen. En skole, der ellers gennemgik en omfattende renovering til 70 millioner kroner for blot to år siden.

- Havde vi opdaget, at der var skimmel i bygningen, da den blev renoveret, havde vi selvfølgelig gjort noget ved det dengang. Men det blev ikke konstateret, lyder det fra Kirsten Nørgård Christensen (V), der er formand for Børne og Uddannelsesudvalget i Aabenraa Kommune.

Kælderen er et af de steder, hvor der nu er konstateret skimmelsvamp. Derfor er det foreløbig tre specialklasser, der normalt undervises i nogle af lokalerne dér, der i dag flyttes midlertidigt til det nærliggende aktivitetscenter Grænsehallerne, så håndværkerne kan gå i gang med lokalerne.

Flytning skaber utryghed

En af de elever, der undervises i kælderen og nu skal flytte, er næstformand i skolebestyrelsen Mette Larsens 14-årige søn.

Og han har faktisk ikke været i skole, siden det i sidste uge stod klart, at der var fundet skimmelsvamp, hvor han bliver undervist.

- Jeg har beholdt ham hjemme, fordi jeg er utryg ved, at man finder skimmelsvamp. For hvad er der ellers i de her bygninger?

Og ifølge Mette Larsen ønsker hendes søn nu ikke at fortsætte sin skolegang, når det foregår et andet sted.

- Han har autisme og ADHD. Og for mange af de her børn, kan det føles uoverskueligt at flytte fra vante rammer – uanset hvor usundt det så har været eller er.

  • En måling bag tapetet på væggen her afslørede, at der var skimmelsvamp. (Foto: Bo Bechsgaard)
  • Der er taget prøver bag tapetet i flere klasselokaler. Målingerne har vist, at der er skimmelsvamp flere steder, som betyder, at murene skal renoveres. (Foto: Teknologisk Institut)
  • Mette Larsens søn får normalt undervisning i det her lokale. Og selvom det er helt nyrenoveret, er der altså fundet skimmelsvamp i væggen. (Foto: Bo Bechsgaard)
  • I dele af skolens krybekælder er der fugt og en meget kraftig lugt af skimmel. (Foto: Teknologisk Institut)
1 / 4

Udflytningen af de 16 elever er første skridt i den handleplan, der blev godkendt i aftes. Kælderen skal renoveres, så skimlen forsvinder.

I rapporten fra Teknologisk Institut fremgår det, at der også er fundet skimmelsvamp i tagkonstruktionen, bag tapet, i vægge og i krybekælderen.

I løbet af den næste måned, skal Teknologisk Institut derfor gennemgå og lave målinger i alle skolens lokaler for at få et samlet overblik over, hvor der er skimmelsvamp i bygningerne.

'Ikke nogen større sundhedsrisiko'

Også Arbejdsmedicinsk Klinik har vurderet indeklimaet på Fjordskolen, og de mener ikke, at elever og ansatte skal være bekymrede for deres helbred.

- Der er ikke risiko for akut sundhedsfaglig skade ved at være i bygningerne, men der er ting i indeklimaet i nogle lokaler, der kan give anledning til gener. Hvis nogen oplever kraftige gener, anbefaler jeg, at de flyttes til andre lokaler, siger Gert Frank Thomsen, der er overlæge hos Arbejdsmedicinsk Klinik.

Der er altså ingen grund til, at de elever og lærere, der fortsætter på Fjordskolen, bør være utrygge, siger skoleleder Jens Boddum.

- Lokalerne kan bruges, og eleverne flyttes kun fordi, lokalerne nu skal renoveres.

Han var dog allerhelst foruden en flytning, erkender han.

- Men vi er jo nødt til at få ordnet lokalerne, så elever og medarbejdere ikke skal have gener år efter år. Det er et spørgsmål om at finde den mindst indgribende løsning, så eleverne hurtigst muligt kan komme tilbage til de rutiner og den dagligdag, de kender.

Skoleleder på Fjordskolen, Jens Boddum, er ærgerlig over, at man er nødt til at flytte 16 elever til en ny lokation, men han ser ikke andre muligheder. (Foto: Bo Bork Bechsgaard)

Kirsten Nørgård Christensen (V) garanterer, at skimmelsvampen er væk, når de 16 elever kommer tilbage på Fjordskolen.

- De kan forvente at komme tilbage til en skole, der er renoveret for de skimmelsvampe, der er fundet i konstruktionen og i krybekælderen, siger hun.

De elever, der nu er flyttet til midlertidige klasselokaler i Grænsehallerne, kan efter planen vende tilbage til Fjordskolen i slutningen af oktober.

Facebook
Twitter