Slidte anlæg, mørklagte baner og en cheftræner på en havetraktor: Kommunens spareplan presser sporten i Kerteminde

Nedprioriteringen af idræts- og foreningslivet i Kerteminde Kommune gør livet lidt surere for de frivillige.

Nedskæringer på idrætsområdet i Kerteminde Kommune har ikke betydning for dette unge Munkebo-talents fine træf på bolden, men klubberne råber alligevel på mere hjælp før valget.

Det er formentlig noget, samtlige partier i alle landets kommuner kan blive enige om.

Fodbold er klart sjovest, når bolden rent faktisk kan trille langs græsset.

Sådan ser man i høj grad også på det i Marslev Gymnastik og Idrætsforening, men her har Kerteminde Kommune vist sig ikke at være den bedste medspiller for de lokale fodboldhelte i Serie 1.

I Kerteminde Kommune er udgifterne til sports- og fritidslivet faldet med 11 procent per indbygger de seneste fem år.

Alt for højt græs på plænerne, meterhøje brændenælder rundt om ungdomsholdenes baner og træer, der hænger faretruende ind over anlægget, er nogle af udfordringerne for den lille idrætsforening i Marslev.

- Når man skærer ned, så rammer det sådan nogle som os. Vi kunne godt bruge lidt mere service, siger fodboldformand Poul Pedersen, der har været en del af Marslev Gymnastik og Idrætsforening siden 1979.

Tydelige konsekvenser

Hvis de kommunale nedskæringer resulterer i ringere idrætsfaciliteter, så er det ikke en voldsom god vej at gå, siger Evald Bundgård Iversen, der er lektor ved Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund.

- Vi ser en tydelig sammenhæng mellem, hvor mange penge kommunerne bruger på faciliteterne og på at drifte faciliteterne og så foreningernes trivsel, siger han, og forklarer, at de steder, hvor der er gode faciliteter, er der også mange medlemmer af idrætsforeningerne.

  • Langhårede baner, meterhøje brændenælder og træer, der hænger ind over anlægget er nogle af udfordringerne for Marslev Gymnastik og Idrætsforening i Kerteminde Kommune.
  • Poul Pedersen blev en del af fodboldudvalget i Marslev Gymnastik og Idrætsforening i 1979. Siden har fodboldformanden brugt en god del af sin tid i klubben. Nu efterlyser han mere hjælp fra kommunen.
  • Når klubbens førsteholdtræner snart forlader klubben, så er det ikke bare en mangeårig og populær træner, der siger farvel. Han tager nemlig også sin havetraktor med sig. Derefter er der ikke nogen til at gøre kommunens arbejde efter. Fodboldformand Poul Pedersen viser her maskinen frem.
  • Så nydeligt kan banerne stå hos Marslev Gymnastik og Idrætsforening, men det er kun takket være en træner, der tager fat, hvor kommunen giver slip. Ellers er plænen enten for langhåret eller sat til med store klumper slået græs.
1 / 4

Hos Marslev Gymnastik og Idrætsforening vender mundvigen nedad, når der bliver vist rundt på anlægget. Fodboldformand Poul Pedersen har efter eget udsagn brokket sig frem til at få slået græsset lidt oftere, mens selv når det sker, så kan der ikke spilles en fornuftig pasning på banerne.

Kommunens græsslåmaskine kan nemlig slet ikke samle græsset op, og så må Marslevs førsteholdstræner nogle gange helt bogstaveligt køre rundt i hælene på kommunens maskine med sin egen havetraktor og samle alt det overskydende græs op, hvis banerne skal gøres spilbare.

- Den havetraktor har han købt for egne penge. Det kalder jeg klubånd, siger fodboldformand Poul Pedersen, der fra næste sæson står med lidt af et problem, da cheftræneren stopper og dermed også tager sin havetraktor med sig.

Miniputter i brændenælder

Poul Pedersen efterlyser mere hjælp, mens han viser rundt på det lille idrætsanlæg lidt øst for Odense, der med sin placering ifølge fodboldformanden 'ligger sådan yderst på strengen af Kerteminde Kommune'.

- På de skråninger derovre, hvor miniputterne spiller, der stod der jo brændenælder, der var en meter høje. Der løber de små jo ikke ind i korte bukser, når de skal hente bolden, siger Poul Pedersen, mens udfordringerne er nogle helt andre for de voksne spillere.

Her må spillerne ofte kravle op i hegnet bag målene, der er så groet til med træer og planter, at boldene simpelthen bliver hængende.

- Vi har talt med Park & Vej. De er såmænd søde og rare. Men der sker ikke noget. Jeg synes personligt, at det er det smukkeste anlæg i Kerteminde Kommune, men det skal jo passes. Som forening har vi ikke frygteligt mange penge at gøre godt med. Vi skal lidt leve af, at nogen hjælper os, og så tjener vi lidt på kræmmermarkedet, siger Poul Pedersen.

Borgmester i Kerteminde Kommune Kasper Ejsing Olesen (S) erkender, at kommunens idrætsforeninger har lidt under de senere års forsøg på at stabilisere budgettet i den østfynske kommune.

- Havde vi haft en uendelig stor serviceramme, så var det et af de områder, vi gerne havde prioriteret højere. Vi er slet ikke tilbage på det niveau, som jeg kunne drømme om, at vi ender på, siger Kasper Ejsing Olesen, der siger, at der allerede i det kommende budget er sat flere penge af til idrætten i kommunen.

- Men det er rigtigt, at vi eksempelvis har prioriteret minimumsnormering i forhold til de mindste børn, vi har også prioriteret størrelsen af skoleklasserne, og vi har også prioriteret, at der skal ske nogle aktiviteter for vores ældre ude på plejecentrene.

I Munkebo er det helt sort

Marslev Gymnastik og Idrætsforening er ikke den eneste forening i Kerteminde Kommune, der mærker besparelserne fra byrådet.

Længere nordpå hos Munkebo Boldklub er der ingen tydelige problemer med plænen, men til gengæld er lysanlægget så ringe, at det kan være svært overhovedet at se noget.

- Træningsmæssigt har man jo vænnet sig til, at det er så dårligt, så de flytter jo lidt rundt, hvor de bedst kan se, siger formand i Munkebo Boldklub Michael Nielsen, mens han overværer den sene eftermiddagstræning for nogle af de yngste spillere i klubben.

- Hele vinteråret er det stort set dødt hernede, på grund af at lyset er så dårligt. Og så er banerne jo heller ikke optimale, siger formanden, mens han slår lidt opgivende ud med armene.

- Hvis det regner, så står banerne under vand. Så kan vi heller ikke træne. Så det ville være optimalt med nyt lysanlæg og en kunstgræsbane. Det er svært at tiltrække folk, hvis vi ikke har noget at tilbyde dem, siger Michael Nielsen.

Borgmesterkandidat for Venstre Jens Gantriis er klar til at finde flere penge til idrætsforeningerne i Kerteminde Kommune.

- Det skal prioriteres noget mere. Vi går faktisk til valg på at tilføre det her område ti procent mere over de næste fire år. Om det så lykkes, det handler jo også om, at vi så skal finde de penge et andet sted, siger Jens Gantriis, der har et bud på, hvor pengene eventuelt kan findes.

- Lige nu bruger vi jo alle kroner, så de skal findes et andet sted. Men beskæftigelsen stiger, og vi får færre og færre ledige, så hvis det kan holde ind i den næste byrådsperiode, så er det måske der, vi kan finde nogle penge.

Tilbage i Marslev Gymnastik og Idrætsforening konstaterer fodboldformand Poul Pedersen, at meget ofte er muligt for partierne under valgkampen, men han hilser det selvsagt velkommen, hvis der rent faktisk også er mere hjælp på vej til klubberne efter valget.

- Det ville gøre vores arbejde nemmere. Vi er spændte på at se, hvordan det kommer til at se ud efter kommunalvalget. Ellers må vi bare blive ved med at brokke os.