'Som nat og dag': I Sønderborg kæmper kendt ex-minister mod rød stemmesluger

Både Ellen Trane Nørby og Erik Lauritzen har tidligere vist, at de har godt tag i de sydjyske vælgere, men derudover er lighederne mellem dem få.

Ex-minister Ellen Trane Nørby (V) og siddende borgmester Erik Lauritzen (S) kæmper om borgmesterkæden i Sønderborg. (Foto: © Steen Brogard og Ritzau Scanpix, Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Ser man på et kommunalt Danmarkskort, er Syd- og Sønderjylland farvet næsten fuldstændig blå.

Venstre sidder på alle borgmesterposter i landsdelen - med undtagelse af en enkelt rød plet i det sydøstligste hjørne, nemlig Sønderborg. Og set med Venstre-øjne er det en særdeles genstridig rød plet.

Bortset fra en niårig periode frem til 2007 har kommunen ikke haft en Venstre-borgmester siden Anden Verdenskrig.

I et forsøg på at overtage den sidste røde bastion i Sønderjylland har partiet til dette års kommunalvalg fundet det helt tunge skyts frem - nemlig Ellen Trane Nørby.

Hun er tidligere minister ad to omgange og kan i en alder af bare 41 år allerede bryste sig af 16 år som medlem af Folketinget.

Men selv med dét politiske CV er hun kommet på noget af en opgave.

Hendes største modstander, siddende borgmester de seneste otte år, Erik Lauritzen, er nemlig en vaskeægte stemmesluger.

Udover at de begge to gerne vil være borgmester i Sønderborg, er lighederne mellem dem ikke mange. Borgmesteren selv beskriver sig selv og sin modstander "som nat og dag".

Bliv klogere på hvorfor, og hvad det er for en magtkamp, der om lidt over et døgn finder sin vinder i Sønderborg.

To vidt forskellige kandidater

Man skal ikke have set mange minutter af en debat mellem Ellen Trane Nørby og Erik Lauritzen for at fornemme, at der er en vis forskel på de to.

Der er de helt åbenlyse forskelligheder som, at Lauritzen er 20 år ældre end Trane Nørby.

- Det kan jeg ikke løbe fra, men det må vælgerne afgøre, om ikke det går, siger borgmesteren selv om aldersforskellen.

Men der er også tydelige forskelle i deres facon. Ellen Trane Nørby fremstår energisk, og hun kan nå at sige meget på utrolig kort tid.

Erik Lauritzen taler simpelthen langsommere og er "afdæmpet af natur", som han selv udtrykker det.

Forskelle, der utvivlsomt kan tilskrives personlighed og karakter. Men den politiske baggrund hos de to er også vidt forskellige.

Kommunalveteran mod garvet landspolitiker

Erik Lauritzen er en kommunalpolitisk veteran med sammenlagt 19 år i først Sundeved byråd og efter kommunalreformen Sønderborg byråd. En erfaring han fremhæver som sin fordel, når han blandt andet lægger vægt på, at han "kender kommunens økonomi helt til bunds".

Modsat forsøger Venstres borgmesterkandidat at sælge sin årelange erfaring fra Christiansborg som et aktiv overfor vælgerne.

- Jeg tror, det er en kæmpe fordel, at jeg har det store netværk, jeg har, siger hun.

Ellen Trane Nørby har aldrig før forsøgt sig med kommunalpolitik. Det er dog ikke fuldkommen fremmed for hende - Trane Nørbys far har tidligere været borgmester i Lemvig Kommune.

Ifølge hende selv besluttede hun sig for at kaste sig ind i kommunalvalgkampen i Sønderborg efter "mange opfordringer" og efter at have overvejet det i lang tid.

- Hvis ikke jeg havde været minister i 2017, så tror jeg, at jeg havde stillet op der, siger hun.

Sådan gik det som bekendt ikke. Efter det seneste kommunalvalg i 2017 skiftede magten på Christiansborg, ministerposterne blev besat af socialdemokrater, og Ellen Trane Nørby gik til kampvalg for en post som næstformand i Venstre.

En kamp hun tabte til Inger Støjberg i september 2019.

Godt et år senere annoncerede hun, at nu var det borgmesterposten i Sønderborg, hun gik efter, og Ellen Trane Nørby blev valgt som Venstres bud på en borgmester uden modkandidater.

I valgkampen slår hun på, at hun kan bibringe kommunen, hvad hun mener er tiltrængt fornyelse.

- Der trænger til nye øjne på nogle af tingene. Jeg tror, der er en grund til, at man som præsident i USA kun kan sidde i otte år - så er det tid til fornyelse. Sådan oplever jeg også, at det på mange måder er i Sønderborg, siger hun.

Erik Lauritzen forsøger modsat at sælge sig selv som den stabile og velkendte kandidat, man kan stole på.

- Vælgerne må afgøre i morgen, om de mener, det går godt, og om jeg er god nok til stadig at forny mig. Min påstand er, at der aldrig er sket så meget fornyelse i Sønderborg Kommune som de seneste syv år, siger borgmesteren.

Kan du selv frygte, at du kommer til kort overfor en mere frembrusende politiker?

- Frygte, vil jeg ikke kalde det. Men jeg har respekt for, at hun (Ellen Trane Nørby, red.) kan nogle ting, siger han.

- Jeg stoler på, at mine vælgere ved, hvad de har, og hvad de får med mig.

To stemmeslugere

Til trods for alle forskellighederne er der også ligheder mellem de to politikere. Særligt én er interessant her lige før valgdagen - deres evne til at appellere til de syd- og sønderjyske vælgere.

Ved kommunalvalget i 2017 fik Socialdemokratiet med Erik Lauritzen i spidsen 41,5 procent af stemmerne i Sønderborg - det udløste 15 ud af byrådets 31 mandater.

Borgmesteren fik selv lige over 8.000 personlige stemmer - det svarer til 18 procent af de samlede stemmer i kommunen.

Ved det seneste folketingsvalg i 2019 var Ellen Trane Nørby den kandidat, der fik anden flest stemmer i Sydjyllands Storkreds - kun overgået af Kristian Thulesen Dahl (DF). I Sønderborg-kredsen alene fik hun 6.365 stemmer - det svarer til 14,2 procent af alle gyldige stemmer i kredsen.

Der er altså lagt op til et kommunalpolitisk brag i Sønderborg i morgen. Om under et døgn ved vi, om Sønderborg fortsat vil være rød på det kommunalpolitiske landkort eller om Ellen Trane Nørby lykkes med at farve Sønderjyllands sydøstligste hjørne blåt.