Stor lussing til Socialdemokratiet i Aarhus: 'Det er vi nødt til at granske'

Jacob Bundsgaard (S) beholder sin borgmesterpost. De Konservative stormer frem i Aarhus.

Jacob Bundsgaard (S) kan også fremover kalde sig borgmester i Aarhus.

Det står klart, efter at han tidligt her til morgen kunne præsentere en konstitueringsaftale med Enhedslisten, Radikale og SF.

- Det er en blok på 20 mandater, som her i løbet af natten og også ud på de sene timer har forhandlet, så svedet sprøjtede, siger han.

- 20-mandsgruppen peger på mig som borgmester, og det er jeg både glad og stolt over.

Dårligt valg for borgmesterpartiet

Socialdemokratiet har længe siddet tungt på magten i Aarhus, men partiet fik som i mange andre større byer en gedigen vælgerlussing ved tirsdagens kommunalvalg.

I byrådet mister Socialdemokratiet tre mandater og går hele ni procentpoint tilbage i forhold til 2017-valget. 28,8 procent af stemmerne fik partiet - det dårligste valgresultat i Aarhus siden 1970.

- Det er en stor tilbagegang, som vi er nødt til at granske. Vi skal se, hvad der ligger bag. Vi går kraftigt tilbage i de store byer over hele landet, sagde Jacob Bundsgaard på valgnatten, hvor han ikke ville komme med et bud på årsagen.

Fortætning af byen var et stort debatemne i Aarhus i valgkampen. Jacob Bundsgaard har fået kritik for at være for opsat på at bygge i højden, men har forsvaret sig med, at byen skal have lov at vokse.

Han ser det dog ikke som en forklaring på Socialdemokratiets tilbagegang.

- Jeg kan jo se, at De Konservative er gået frem, og de har stået for nogenlunde samme linje, måske endnu mere offensivt end os, sagde Jacob Bundsgaard.

De Konservative er den helt store højdespringer ved kommunalvalget i Aarhus. Partiet går 10,4 procentpoint frem og får fire nye mandater. Venstre mister to mandater, mens Dansk Folkeparti mister ét og nu kun har et enkelt mandat.

Ingen rådmandspost til Enhedslisten

SF, De Radikale og Enhedslisten får alle et ekstra mandat. Dermed har SF nu 4 mandater i byrådet, mens både De Radikale og Enhedslisten har 3.

Thomas Medom (SF) er glad for at kunne sætte sin underskrift på en ny konstitueringsaftale.

- Det tyder på, at jeg skal være rådmand for Børn og Unge igen, i hvert fald hvis Konservative fastholder, at de vælger posten som teknik- og miljørådmand. Vi får også en række udvalgsposter, som vi kan bruge vores fremgang til at lave god SF-politik med, siger han.

De Radikales Rabih Azad-Ahmad håber også at kunne blive siddende som rådmand for Kultur og Borgerservice, som han også gør i dag.

- Der er ingen tvivl om, at jeg har været rigtig glad for at være rådmand for Kultur og Borgerservice og har også et ønske om at fortsætte det arbejde, siger han.

På trods af at Enhedslisten og De Radikale er lige store, så var der ikke nogen rådmandspost til Enhedslistens Laura Bryhl.

- Det var ikke lige det resultat, som det kunne blive til i den her omgang, men vi er rigtig, rigtig glade for, at vi har fået formandsposten for Teknik- og Miljøudvalget og glæder os rigtig meget til at gøre klimapolitikken gældende der, siger hun.

FacebookTwitter