Stort drama på Samsø: SF snigløb Socialdemokratiet, og så endte Venstre med borgmesterposten

Der er rødt flertal på Samsø, men Venstre er endt med at få borgmesterposten.

SF's Ulla Holm i samtale med Marcel Meijer (S) på valgaftenen. Han kan ikke længere kalde sig Samsøs borgmester.

Der udspillede sig et uventet og fortættet drama på Samsø, efter det endelige resultat ved kommunalvalget stod klart sent tirsdag aften.

De røde partier fik ellers et spinkelt flertal - kun 17 stemmer adskilte rød og blå blok - og kunne finde en ny borgmester inden for egne rækker, men sådan skulle det ikke gå.

SF's spidskandidat, Ulla Holm, der var med til at få fordoblet sit partis mandater fra ét til to, ville det nemlig pludselig anderledes og vendte den siddende borgmester Marcel Meijer (S) ryggen i den lille gymnastiksal på Tranebjerg Skole.

I stedet gik hun ind i et rum sammen med Venstres spidskandidat Søren Wiese og De Konservatives Per Urban Olsen for at forhandle en bred aftale på plads og selv række ud efter borgmesterposten.

Det fik Marcel Meijer til at reagere skarpt.

- Vi må konstatere, at SF løber med de borgerlige stemmer og er i gang med at få sig selv konstituteret på borgmesterposten. Det kan vi som socialdemokrater ikke leve med. Mit personlige stemmetal er større end hele SF's, sagde Marcel Meijer og fortsatte:

- Vi slæber det røde flertal hjem, som SF så underløber. Det er ikke fair. Vi havde så sent som i går en samtale om en bred konstituering, hvor posterne ville blive fordelt efter stemmetallene. Det må jeg konstatere ikke er tilfældet, sagde Marcel Meijer, inden han forlod valgstedet.

Aftale på Flinchs Hotel

Men så tog begivenhederne en ny drejning.

Ud af mødelokalet på Tranebjerg Skole trådte nemlig kun Venstres Søren Wiese, men han var tavs og ville ikke fortælle, hvor han var på vej hen.

Kort efter stillede Ulla Holm sig op foran pressen og svarede tilbage på Marcel Meijers anklager om, at hun var løbet fra en aftale med ham.

- Vi har snakket om, at hvis der var rødt flertal, skulle der være en rød borgmester. Men en SF-borgmester er også en rød borgmester, og jeg har sagt udtrykkeligt til Marcel, at der ingen automatik er i, at han nødvendigvis får borgmesterposten, sagde Ulla Holm.

Hun understregede, at det ikke var hendes ønske at blive Samsøs borgmester på borgerlige mandater.

- Mit ønske er en bred konstituering. Det har alle partier talt om. Hvis så Socialdemokratiet bliver så fornærmede at de går, så er det dybt beklageligt for hele Samsø. For det er mit reelle ønske, at vi får en bred konstituering. Men hvis Marcel kun ønsker den brede konstituering med sig selv borgmester, så er det trist for demokratiet, sagde Ulla Holm.

Søren Wiese er Samsøs nye borgmester.

Hun virkede på dette tidspunkt lettere rådvild.

- Hvis Venstre ikke kan finde ud af, hvilket ben de står på, må vi finde ud af, hvad de vil. Hvis de ikke vil bakke op om mig som borgmester, hvad de egentlig havde sagt, så er vi tilbage ved, at Marcel er i spil, sagde Ulla Holm.

Og så tog det hele igen en uventet drejning.

For på Flinchs Hotel i Tranebjerg blev der ud af det blå præsenteret en aftale, hvor Socialdemokratiet støtter Venstre og gør Søren Wiese (V) til ny borgmester på øen midt i Kattegat.

- Det er endt sådan, at jeg er blevet borgmester og Marcel Meijer er ny viceborgmester, lød det pludselig fra Søren Wiese, der vil forsøge at inddrage SF og De Konservative i sit arbejde i den nye kommunalbestyrelse:

- Vi er gået til valg på et bredt samarbejde, sagde Søren Wiese, der dog ikke har givet hverken SF eller De Konservative nogle betydende poster.

På det tidspunkt var Marcel Meijer allerede taget hjem. Hans partifælle Michael Kristensen var dog ikke bleg for at kritisere SF i skarpe vendinger.

- Vi mener ikke, at hvis man har to mandater ud af seks, at det skal være en SF-borgmester. Aftalen har været, at det største parti i rød blok også skulle være borgmester. Ulla kunne have spillet sine kort anderledes og muligvis fået en viceborgmesterpost og en udvalgspost, hvis det skulle til, sagde socialdemokraten.

- Nu virker det til, at hun overspillede sine kort, og nu står hun uden noget som helst, sagde han.

Holm: Har ringet til Marcel

Socialdemokratiet har udover viceborgmesterposten fået to formandsposter i udvalg, mens Venstre tager én formandspost. SF får altså ingen poster overhovedet, trods fremgangen.

Det ærgrede Ulla Holm, da DR Østjylland fangede hende godt en time efter midnat.

- Det er brandærgerligt. Jeg har selvfølgelig et ansvar, for der var til at starte med et flertal, der pegede på mig som borgmester. Jeg kunne selvfølgelig have sagt, at jeg ikke stillede mig til rådighed, men et flertal pegede på mig, så det var fair, at jeg kunne komme i spil, sagde Ulla Holm:

- Jeg har aldrig sagt, at jeg ville konstituere mig med Venstre og De Konservative alene. Det var vores mål at få en bred konstituering, sagde Ulla Holm, der fortalte, at hun flere gange har forsøgt at række ud efter Marcel Meijer:

SF's Ulla Holm bragte sig selv i spil som borgmester, men endte uden poster overhovedet, trods fremgang.

- Jeg har kontaktet Marcel, ringet til ham, skrevet sms'er til ham og tilbudt at pege på som borgmester. Men der er ikke kommet noget svar. Jeg må indrømme, at jeg synes, at Marcel har haft meget travlt med at pege på en Venstre-borgmester. Han kunne lige have trukket vejret og taget imod tilbuddet om selv at blive borgmester, sagde Ulla Holm.

Hun gætter på, at Socialdemokratiet er blevet sure på hende, fordi hun bragte sig i spil som den første kvindelige borgmester på Samsø.

- De har villet ramme SF maksimalt og har lavet en aftale, der lukker os så meget ude som muligt, sagde Ulla Holm, før hun travede hjemad.

FacebookTwitter