Teamwork i Syddjurs: Hjemmeplejere styrer nu selv arbejdstid og organisering

Efter kun halvanden måneds forsøg er der allerede glæde at spore blandt borgere og hjemmeplejere.

Irene er nu på besøg hos Helmer Thorsen næsten hver morgen, fordi Syddjurs Kommune forsøger sig med mindre teams i hjemmeplejen.

Helmer Thorsen har sat sig godt til rette i sin brune læderstol. Herfra har han en skøn udsigt over de bløde bakker nær Ebeltoft.

Foran ham sidder social- og sundhedshjælper Irene Eriksen, der er i gang med at give ham støttestrømper på, så benene ikke hæver op senere på dagen.

Hun kommer næsten hver morgen og hjælper Helmer Thorsen i gang. Sådan har det været siden begyndelsen af september, hvor Syddjurs Kommune satte et forsøg i gang, hvor mindre teams af hjælpere i højere grad besøger de samme borgere efter hollandsk forbillede.

- Jeg mærker den forskel, at jeg møder den samme hjemmeplejer hver morgen i stedet for mange forskellige. Det er dejligt at gense Irene hver morgen, for vi ved, hvad der skal ske, og hvad det handler om, siger Helmer Thorsen.

Det udsagn står i skærende kontrast til for eksempel mange ældre i Aarhus Kommune, der ser rigtig mange forskellige ansigter, når de får besøg af hjemmeplejen.

Teams på 16 ansatte

Lidt tidligere på morgenen mødtes Irene Eriksens team inde i Ebeltoft for at planlægge dagen. Her dannede hendes team sig et overblik og fik blandt andet talt om, at nogle borgere ikke spiser så meget for tiden.

De ansatte i hjemmeplejen i Syddjurs Kommune arbejder i tre teams, hvor de har en fast gruppe borgere, som de har ansvaret for. I grupperne skal de selv tilrettelægge dagen efter, hvad borgerne har brug for.

Morgenmøde i et team før afgang til borgerne i Syddjurs Kommune.

Et team kan bestå af 16 ansatte, der får ansvaret for mellem 80 og 140 borgere. Grupperne består af blandt andet sosu-assistenter og sygeplejersker, så hjemmeplejen og sygeplejen er slået sammen - modsat tidligere.

Meningen er blandt andet, at der skal skæres ned på ledelse, administration og dokumentation, som har fået skyld for at tage alt for meget af de ansattes opmærksomhed.

Det er en god måde at arbejde på, mener Irene Eriksen.

- Det er rigtig dejligt, for vi kommer mere ved de samme borgere. Vores team er ikke så stort, så vi er mere fast hos de samme borgere. Vi kører ikke på kryds og tværs, siger hun.

Selvom projektet langtfra er slut, så er erfaringerne indtil videre gode, siger distriktsleder i hjemmeplejen Nina Karmisholt:

- Det giver en ro, at der er kendskab til det sundhedspersonale, der kommer i hjemmet. Nu skal man som borger ikke forklare alting forfra. Man starter der, hvor man var i går. Det giver en relation og en kvalitet i kontakten til den enkelte borger, siger hun.

S: Kan få flere ind i faget

Faktisk går Nina Karmisholt så langt som til at konkludere, at den nye måde at arbejde på er en succes:

- Det er win-win for vores borgere. De oplever en samhørighed og en gruppe tæt på, som de kender, siger hun.

Formanden for byrådets sundheds, ældre- og socialudvalg, Jan Fischer (S), håber, at det bliver til en ny måde at drive hjemmepleje på i fremtiden.

- Medarbejderne er med fra start, og det er dem, der styrer de her teams. De bytter rundt på ting, uden at andre blander sig, siger han.

Teamleder Nina Karmisholt er meget begejstret for den nye måde, de arbejder på i hjemmeplejen i Syddjurs Kommune.

Jan Fischer mener, at det vil skabe mere omsorg og nærvær i hjemmeplejen.

- Borgerne skal gerne mærke, at der er mere tid og mere ro på dagligdagen. De skulle gerne ikke møde medarbejdere, der er stressede, fordi de skal nå den næste borger, siger Jan Fischer.

Han frygter ikke, at det bliver meget dyrere for Syddjurs Kommune at videreføre forsøget og gøre det til en permanent løsning.

- Vi får et arbejdsmiljø, hvor folk bliver rigtig glade for at komme på arbejde. Jeg tror også, at det kan betyde, at flere vil ind i faget, siger Jan Fischer.

Forsøget gør også op med noget af den meget omfattende dokumentation i hjemmeplejen, der har fået meget kritik igennem årene. Det er kun godt, mener Jan Fischer.

- Selvfølgelig skal der være noget overordnet dokumentation, men vores medarbejdere ved, hvad der foregår. Vi skal give dem noget tillid og tro på, at de ved, hvordan det her skal styres, siger han.

Forsøget i Syddjurs Kommune løber til og med den 31. december i år.