Trods løfter om turismemetropol: Turistkontor i Ribe er lukningstruet

Socialdemokratiet i Esbjerg Kommune lover nu at redde kontoret, hvis partiet overtager borgmesterkæden efter kommunalvalget.

Ribe er Danmarks ældste by og besøges hvert år af et stort antal turister - særligt her ved byens varetegn, domkirken. (© Esbjerg Kommune)

Ribe er Esbjerg Kommunes turismehovedstad. Sådan lød løftet til byens borgere tilbage i 2007, hvor Ribe blev en del af Esbjerg Kommune.

Men en nedgradering af turistkontoret i Ribe og uvished om dets fremtid har fået flere ripensere til at føle, at løftet er blevet glemt. Og med et kommunalvalg for døren kaster en udfordrer til borgmesterposten sig nu ind i sagen.

Men først et oprids af, hvad der er sket på turistkontoret, som har fået borgerne op af stolen.

Ved årsskiftet rykkede hovedkontoret for turisme i kommunen fra Ribe til Esbjerg og med det er medarbejderstaben på torvet i Ribe reduceret fra fem til en.

En nedprioritering af turismen i den gamle by, mener Niels Frederiksen, som er formand for et af Ribes lokalråd. Han er ærgerlig over beslutningen og mener ikke, at løftet fra kommunesammenlægningen bliver overholdt.

- Der sidder én medarbejder tilbage, og så påstår man, at Ribe er Esbjerg kommunes turismemetropol - der er nogle ting, som ikke stemmer overens, siger han.

- Jeg forstår slet ikke, at man kan få tanken. Selvfølgelig skal destinationen holde til i Ribe.

Et fysisk, bemandet kontor i byens centrum er afgørende for at få fortalt Ribes gamle historie til turisterne, mener Niels Frederiksen, som er formand for Ribe Lokalråd Midt. (© (C) DR Nyheder)

Fremtiden for turistkontoret er uvist

Samtidig udløber lejeaftalen for turistkontorets nuværende placering på torvet lige ved byens vartegn, domkirken, per 1. januar 2022. Hvad der derfra skal ske med kontoret, er endnu ikke besluttet.

Kontoret bliver administreret af Destination Vadehavskysten, som er en virksomhedsforening, der markedsfører turistattraktioner i Esbjerg og Fanø Kommune.

Et flertal i foreningens bestyrelse har besluttet at samle hovedkontoret for turisme i Esbjerg, og foreningen forsøger nu at finde penge til samtidig at videreføre et kontor i Ribe, men "det ser sort ud", fortæller Heidi Mainburg, som sidder i bestyrelsen i Destination Vadehavskysten.

Derfor bad bestyrelsen og Ribe Handelsstandsforening byrådet i Esbjerg om 600.000 på kommunens budget for det kommende år til turistkontoret. Men det fik de to organisationer ikke.

Derfor er det uvist, hvad der kommer til at ske med turistkontoret i hjertet af Ribe, og om det findes på den anden side af nytår.

Og det ærgrer Lise Frederiksen, som ejer Café Quedens i centrum af byen, at turistkontoret i Ribe ikke bliver prioriteret.

- Jeg har en ærgrelse over det, fordi jeg synes, det er mærkværdigt, at man ikke prioriterer at have et levendegjort turistkontor hernede i Ribe, hvor vi har så mange gæster hvert år, siger hun.

Hun har gennem årene henvist mange gæster med spørgsmål til oplevelser i området fra sin café til turistkontoret, og hun frygter, at det vil få konsekvenser for de besøgendes ophold, hvis turistkontoret forsvinder.

- Det er der, de (turisterne, red.) starter mange ture ud i byen og får hjælp og et kort. Jeg ved godt, man kan se det på sin iPhone, men der er altså noget særligt ved at få det forklaret, siger hun.

Socialdemokratiet lover turistkontor

Bekymringerne for turistkontoret får nu Socialdemokratiet i kommunen til at love, at hvis partiet vinder magten i Esbjerg efter kommunalvalget om små tre uger, så består kontoret.

- Hvis vi kommer til magten, og Socialdemokratiet har et flertal i byrådet, så bliver der et bemandet turistkontor i Ribe, siger Jakob Ahlquist som i dag sidder i byrådet og stiller op til kommunalvalget.

- Det tør jeg godt love, siger han.

Det er til trods for, at Ahlquist parti selv stemte for budgettet, hvor pengene til turistkontoret ikke kunne findes - det er en "ærgerlig beslutning", som han håber at kunne lave om efter valget.

I dag sidder Socialdemokratiet på ti ud af de 32 pladser i byrådet i Esbjerg. Venstre sidder på 12 pladser inklusiv borgmesterposten, som Jesper Frost Rasmussen besidder.

Han sidder samtidig i bestyrelsen i Destination Vadehavskysten, og borgmesteren understreger, at der endnu ikke er taget en endelig beslutning om at lukke kontoret i Ribe.

Han påpeger samtidig, at det er administrative medarbejdere, der er blevet flyttet fra Ribe til Esbjerg, hvilket i hans optik ikke har nævneværdig betydning for turisterne.

Jesper Frost Rasmussen vil ligesom sin modkandidat gerne blive ved med at have et turistkontor i Ribe, men der kunne ikke findes penge til det i kommunens budget, siger han.

- I det budget, vi har landet, er der desværre ikke blevet plads til det her eller mange andre gode eksterne forslag, fordi vi havde nogle velfærdsområder, hvor vi var nødt til at lukke økonomiske huller.

Nogen i Ribe føler, at de ikke bliver taget alvorligt i forhold til det, der blev sagt i 2007 i forbindelse med kommunesammenlægningen. Kan du forstå, at det er følelser, man går med, når man igen oplever, at der bliver flyttet noget fra Ribe til Esbjerg?

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi ser kommunen som en helhed og udnytter de styrkepositioner, vi har, og turismen er en styrkeposition i Ribe. Jeg forstår til fulde de følelser, der måtte være i det, men jeg synes også, at man bliver nødt til at forholde sig til, at i 2007 så verden ud på en måde - nu har verden ændret sig.