Rettelse: En grafik, der viste andelen af unge uden job/uddannelse i hver kommune var behæftet med fejl og er derfor fjernet fra artiklen.
Det står skidt til ude i kommunerne, når det drejer sig om at hjælpe unge uden job og uddannelse.
Der er 76.600 unge mellem 15 og 29 år på landsplan, som er fanget uden for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet. Det viser en ny opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
De seneste ti år er det stort set ikke lykkedes kommunerne at nedbringe antallet. Det er sket på trods af en buldrende økonomi og mangel på arbejdskraft i mange brancher.
- For den enkelte og for samfundet er det altså noget, der kan gå hen og blive rigtig dyrt, siger chefanalytiker og projektchef Mie Dalskov Pihl fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
- Hvis du står uden en uddannelse, er det rigtig svært at få et godt fodfæste på arbejdsmarkedet, og hvis du også står uden for arbejde nu og her, er du allerede hægtet af, siger hun.
26-årige Freja Smedegaard fra Ikast er en del af statistikken. Hun oplever, at hun har alt for mange timer i døgnet.
- Jeg vågner op hver morgen og tænker ’Øv! Nu er der endnu en dag'.
Hun ville gerne have både uddannelse og arbejde, men angst, depression og en bipolar lidelse har lammet hende og spændt ben for hendes universitetsuddannelse i klassisk arkæologi.
- Jeg føler, folk tænker, at jeg bare går og laver ingenting hele tiden og synes, det er pissefedt bare at få penge fra kommunen. Men det er det ikke, forklarer hun.
Hendes hjemkommune - Ikast-Brande Kommune - bryster sig ellers af at være en af landets førende erhvervskommuner. Men her står 8,6 procent af de 15-29-årige (520 i alt) ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd uden for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet.
- Det er et kæmpe problem, hvis vi ser økonomisk på det. Det er jo også et problem for de mennesker, det her omhandler, siger Annette Mosegaard, der er Konservatives borgmesterkandidat i Ikast-Brande.
Den siddende borgmester er også helt klar over problemet.
- Udfordringen er, at hvis vi ikke får flyttet dem, mens de er unge, kan de nemt komme til at hænge i forsørgersystemet i rigtig lang tid, måske hele livet, siger Ikast-Brandes borgmester, Ib Lauritsen fra Venstre.
Sagsbehandlere, der møder de unge ude i jobcentrene, oplever, at mange unge mangler motivationen til at få taget hul på job og uddannelse. Det forklarer seniorforsker Iben Bolvig fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
- De har måske ikke haft meget succes, det er måske ikke lykkedes dem i folkeskolen, de har heller ikke prøvet at have et job, og måske har deres forældre heller aldrig haft et job, siger hun.
I Ikast-Brande ønsker man at blive bedre til at hjælpe de unge - men der er ingen nemme, konkrete løsninger.
- Jeg vil også gerne være med til at se, om vi kan finde nye løsninger. Det er jo sådan, at hvis ikke det enkelte menneske, den enkelte borger, passer ind i kassen, så kunne det jo være, at det var kassen, den var galt med og ikke borgeren, siger borgmester Ib Lauritsen.
- Der bliver vi nødt til at rykke sammen i bussen og sige, hvad gør vi ved det her, fortæller Annette Mosegaard (K).
I dag er Freja Smedegaard i et forløb hos kommunen, hvor hun får uddannelseshjælp. Hun kan nu holde sine psykiske lidelser i skak, og hun er klar til at gribe ud efter livet igen.
- Jeg skal finde ud af, hvad jeg gerne vil lave resten af mit liv. Så skal jeg bare prøve at finde ud af, hvad det skal være, og så hjælper min sagsbehandler Mette mig med at finde derhen.