Tysk mindretal vil til tops i sønderjyske byråd: Her får vi (måske) en tysk borgmester

I Sønderborg og Tønder vil borgmesteren i fremtiden måske være tysksindet.

Jørgen Popp Petersen er en del af det tyske mindretal og borgmesterkandidat i Tønder Kommune. Han stiller op for Slesvigsk Parti, der er det tyske mindretals parti. (Foto: Bo Bork Bechsgaard)

En tysk borgmester i en dansk kommune.

Det er slet ikke et usandsynligt scenarie i Sønderjylland, når vi har sat vores kryds ved kommunalvalget 16. november.

Slesvigsk Parti, som repræsenterer det tyske mindretal i Danmark, håber i både Sønderborg og Tønder Kommune på, at de store partier kan ende med at spænde ben for hinanden.

Det kan nemlig gøre Slesvigsk Parti til den store kongemager i midten - og i sidste ende måske give partiet deres første borgmesterpost i 75 år. Det går partiets spidskandidat i Tønder, Jørgen Popp Petersen, i hvert fald efter.

- Jeg er klar til at gøre et forsøg, hvis muligheden opstår. Man er med i spillet for at få maksimal indflydelse. Og så må man tage de chancer, der byder sig, siger han.

De seneste måneder har der været stor splittelse i Venstre i Tønder, siden den siddende borgmester Henrik Frandsen ikke opnåede genvalg som spidskandidat i partiet. Det fik ham til forlade Venstre og i stedet stiftede han Tønder Listen, hvor han fik følge af seks andre byrødder fra Venstre.

Nu går Henrik Frandsen efter at beholde borgmesterposten, mens hans gamle partikammerat og nu rival Martin Iversen fra Venstre vil forsøge at vriste den fra ham.

Jørgen Popp Petersen fortæller, at han kan samarbejde med alle partier og håber derfor, at uroen i Tønder Kommune kan være afsættet til, at Slesvigsk Parti får lov at samle byrådet over midten.

- Det store parti er splittet, og det ser ikke ud som om, de kan forliges efter valget. Der er så mange ting, der står åben, så der er ikke en indlysende borgmester i feltet. Men det er en forudsætning for os, at vi har hele bredden med, siger han.

Venstre har i mange år været det altdominerende parti i Tønder Kommune og havde inden Frandsens farvel både borgmester- og viceborgmesterposten.

57-årige Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti har siddet i byrådet i Tønder Kommune i 12 år. Han mener, at hans parti kan byde ind med stabilitet ovenpå den uro, der de sidste mange måneder har været i kommunalbestyrelsen. (Foto: Bo Bork Bechsgaard)

Nægter samarbejde med yderste højre

I Sønderborg Kommune går Slesvigsk Partis spidskandidat og nuværende viceborgmester Stephan Kleinschmidt også efter borgmesterposten. Her kan borgmesterdrømmene dog besværliggøres af, at han ikke vil lave en konstituering, hvor Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige har de afgørende mandater, siger han.

- Værdigrundlaget er så forskelligt i de to partier i forhold til det, vi arbejder for i Slesvigsk Parti. Derfor er det svært for mig at se os i en konstituering med dem.

Derimod vil han gerne sidde for bordenden af en konstituering, hvor både Venstre og Socialdemokratiet er med. Og ligesom Jørgen Popp Petersen i Tønder, tror Kleinschmidt på, at han med sit midterparti, kan samle byrådet på tværs og derved tage borgmesterposten.

I Sønderborg er Slesvigsk Parti i valgforbund med Radikale Venstre, som Kleinschmidt tidligere har stillet op til Folketingsvalget for. Sønderborgs borgmester er i dag socialdemokraten Erik Lauritzen, der genopstiller. Også Venstres Ellen Trane Nørby stiller op som borgmesterkandidat i Sønderborg.

Ballade i Tønder styrker Slesvigsk Parti

Slesvigsk Parti fik ved seneste valg tæt på 10.000 stemmer, og i alt ti pladser på tværs af de fire sønderjyske kommuner. Kun i Sønderborg gik partiet frem. I Aabenraa, Haderslev og Tønder gik partiet tilbage.

Men denne gang, kan partiet altså spille en helt afgørende rolle i Sønderborg og Tønder, vurderer Gwyn Nissen, der er chefredaktør på det tyske mindretals avis, ’Der Nordschleswiger’.

- I Sønderborg står partiet stærkt med fem mandater i byrådet. Og i Tønder er der ballade. Det er det, der giver berettiget håb om, at de kan få indflydelse.

Og selvom der er mange bejlere til borgmesterkæden i Tønder, tror Gwyn Nissen, at der er en reel chance for, at Jørgen Popp Petersen kan ende med at vippe de to kamphaner, Martin Iversen (V) og den siddende borgmester fra Tønder Listen, Henrik Frandsen, af pinden.

- Jørgen Popp Petersen er vellidt og respekteret både blandt vælgerne og hos kollegaerne. Og jeg tror, han griber chancen, hvis han får muligheden.

Er sønderjyderne klar til en tysk borgmester?

Der bor omkring 15.000 tysksindede danskere i Sønderjylland. Og et af deres helt store ønsker har siden 2004 været at få byskilte med både danske og tyske bynavne.

Men hver gang de tosprogede skilte har været bragt op, har det skabt heftig debat og uenighed både blandt befolkningen og byrødderne i Sønderjylland.

Og holdninger er da også vidt forskellige, når man spørger folk på gaden i Løgumkloster i Tønder Kommune, hvad de siger til at få en tysk borgmester.

- Den, der bliver borgmester, skal bare gøre sit job ordentligt. Og det kunne faktisk være helt skægt med en tysksindet borgmester. Men jeg ved sgu ikke, om sønderjyderne er klar til det, siger Ida Laksø.

Hans Petersen tror på, at borgmesterkæden kan ende hos mindretalspartiet og Jørgen Popp Petersen, selvom opbakningen er usikker.

- Han er dygtig, men det bliver nok vanskeligt for ham. Men de andre kan jo heller ikke enes.

Imens der hos nogle er en forsigtig optimisme på Slesvigsk Partis vegne, tror Else Jensen ikke, at det kommer til at gå partiet særlig godt ved kommunalvalget i år.

- Jeg tror ikke, de får den (borgmesterposten, red.). Jeg tror ikke, de kan få stemmer nok – det er som om mindretallet bliver mindre. Det er ikke, som det var engang, siger hun.

Jørgen Popp Petersen håber, at vælgerne ser en kandidat, der er andet end tysksindet.

- Det burde være underordnet. Man skal jo heller ikke redegøre for, hvilken religion man har. Det skulle gerne handle om politik. Så jeg håber da, at folk vil bedømme mig ud fra den politik, jeg står for, siger han og understreger, at ønsket om tosprogede skilte ikke har partiets fokus lige nu.

Slesvigsk Parti har eksisteret siden 1920'erne og havde ifølge Grænseforeningen flere borgmesterposter frem til midten af 40'erne. Frem til 1964 havde de ad flere omgange også et mandat i Folketinget.

FacebookTwitter