Under 200 stemmer reddede De Konservative i 2017: Nu kan magten skifte for første gang i 112 år

Det er lagt op til drama på Frederiksberg mellem blå og rød, vurderer eksperter.

Det ligner et regulært valgdrama på Frederiksberg, der for fire år siden var snublende nær et historisk tronskifte, (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Det var noget af en neglebider, da stemmerne til kommunalvalget på Frederiksberg i 2017 blev talt op.

Færre end 200 stemmer skilte blåt og rødt, og hermed kunne borgmester Jørgen Glenthøj (K) fortsætte den konservative dominans, hvor partiet har siddet på borgmesterposten siden 1909.

De første otte år dog som partiet Højre, inden De Konservative blev stiftet.

Nu er der lagt op til et nyt drama, når beboerne i kommunen går til stemmeurnerne 16. november, for der er løbet meget vand gennem Sankt Jørgens Sø de forgangne fire år.

Jørgen Glenthøj gik af som borgmester i 2019, og overlod borgmesterkæden til den nu 34-årige Simon Aggesen.

Selvsamme Aggesen blev centrum i en møgsag, hvor Ekstra Bladet gravede frem, at han på kort tid scorede 11 millioner kroner på et kontroversielt køb af en herskabslejlighed, selv om han havde tordnet mod korttidsspekulation.

Både kommunen selv og Erhvervsstyrelsen har dog lukket sagen uden konsekvenser.

Og så har en tidligere folketingsprofil - Pelle Dragsted fra Enhedslisten - meldt sig ind i kampen om de kommunale stemmer, da han stiller op som partiets spidskandidat i kommunen.

Derfor er det store spørgsmål forud for valget ikke til at tage fejl af.

Bliver De Konservative væltet af tronen for første gang i 112 år på Frederiksberg?

Herunder giver vi dig et overblik over valggyseren.

Kommentatoren

Hans Engell (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Ritzau Scanpix)

Det bliver en af de klart mest spændende valg den 16. november.

Så klar er vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell, der har været en central del af dansk politik og siden fulgt den helt tæt i mere end 40 år.

- Det bliver en kommune, man vil holde øje med på Christiansborg og i hele landet, og det er fordi, at det er et drama, som ruller sig ud på Frederiksberg, siger han.

Ifølge Hans Engell kommer den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, til at bide negle på valgdagen.

Frederiksberg har nemlig en enorm symbolsk betydning for partiet.

- Søren Pape Poulsen ved, at selv om De Konservative får et fint kommunalvalg og måske vinder borgmesterposter, så vil et tab af Frederiksberg være nogenlunde på linje med, da de danske soldater i sin tid forlod Dybbøl Skanser (i 1864, red), siger Hans Engell.

Hvordan kommer det så til at gå - kommer magten til at skifte?

- Hvis magten skifter, så bliver jeg en fattig mand. Jeg har satset på og væddet på, at De Konservative klarer den. Når det kommer til stykket, så gør mange det, de plejer, siger politisk kommentator Hans Engell.

Borgmesteren

Simon Aggesen (tv) her under valgkampen med partileder Søren Pape Poulsen. (Foto: Michael Tarp)

Når Simon Aggesen bedriver valgkamp på Frederiksberg, så er den konservative borgmester velvidende om historiens vingesus.

Den bruger han nemlig også, når han skal forsøge at sikre sig selv og sit parti fire år mere på borgmesterposten.

- Vi gør en stor dyd ud af at fortælle, at den by, der er skabt, ikke er kommet af sig selv. Den er kommet med bredt samarbejde, men også med 112 års konservativ ledelse, siger han.

Sidste gang var hans forgænger ved at miste borgmesterkæden, selv om flere faktisk satte deres kryds ved partiet til valget.

Fremgangen til De Konservative kunne dog kun lige stoppe den blødning, som Radikale Venstre havde skabt, da de få måneder før valgte at bryde 24 års samarbejde med De Konservative og pege på Socialdemokratiet i stedet.

- Det Konservative Folkeparti og de klassiske borgerlige partier skal bære det selv, og vi bruger tiden til at tale, om de resultater, vi har skabt, og også vores fremtidsversioner og en mere grøn og bæredygtig kommune i fremtiden, siger Simon Aggesen.

Hovedudfordreren

Socialdemokraten Michael Vindfeldt her med folketingsmedlemmet Ida Auken under valgkampen. (Foto: Michael Tarp)

Det var ikke meget søvn socialdemokraten Michael Vindfeldt fik, da han efter sidste kommunalvalg kunne se, at han havde været færre end 200 stemmer for at være hovedmanden bag et historisk tronskifte.

- Den nat lovede jeg mig selv, at jeg ikke ville være bitter over, hvad jeg kunne have gjort anderledes.

- Og så sagde jeg til mig selv, at hvis baglandet ville have mig igen, så ville jeg give alt, hvad jeg kunne for, at det skulle lykkedes denne gang, siger Michael Vindfeldt.

Socialdemokraten mener, at det er på tide med et tronskifte i kommunen, selv om han ikke vil lave grundlæggende om på Frederiksberg.

- Men jeg tror på, at der er brug for nye kræfter, der kan gøre det lidt bedre og sikre den grønne omstilling. Der er vi bedre end De Konservative, siger Michael Vindfeldt.

Hvad tænker du, at dine chancer er for at vinde borgmesterposten?

- Det vil jeg ikke vurdere. Jeg gør alt, hvad jeg kan for, at vi får et nyt flertal på rådhuset. Jeg kan bare sige, at det sidste gang var rigtig tæt på at lykkedes, siger han og fortsætter:

- Det er motiverende, at der er en chance for det, men jeg er også ydmyg. Hvis folk mener, at der er behov for luftforandring, så stiller jeg mig til rådighed.

Eksperten

Robert Klemmesen er professor i statskundskab.

Hvis man spørger Robert Klemmensen, der er professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, så er der ikke nogen tvivl om, at valget på Frederiksberg kan blive lidt af en neglebider.

- Det bliver helt utrolig spændende, hvad der sker på Frederiksberg. Det bliver i hvert fald så tæt, at jeg ikke tør at forudsige, hvem der bliver borgmester, siger han og fortsætter:

- Når man ser på, at der var så få stemmer, der afgjorde det sidst, så er det meget få vælgere, der skal skifte deres stemme eller blive hjemme, før vi ser et andet flertal.

Professoren peger på to grunde til, at der denne gang er en mulighed for, at magten glider ud af De Konservatives hænder.

Først og fremmest kan sagen om borgmester Simon Aggesens lejlighedskøb af mange vælgere opfattes som lyssky, også selvom han er blevet frikendt, vurderer Robert Klemmensen.

Men så er der også en dybere grund, der denne gang kan påvirke valgresultatet.

- Så vidt vi kan se, så bliver befolkningen yngre på Frederiksberg, og den har flere børn. Og så sker der desværre også det, at de gamle dør.

- Vi har i virkeligheden gang i en befolkningsudskiftning stille og roligt, og denne her underliggende demografi er noget, man har tendens til at undervurdere ved et valg, siger han.

FacebookTwitter