Vælgerflugt og ni gange borgmesterexit truer Venstres valg

Siden seneste kommunalvalg har Venstre mistet omkring hver femte vælger på landsplan, viser meningsmåling.

Venstres tilbagegang på landsplan siden sidste kommunalvalg vil helt sikkert slå igennem til det her valg, mener ekspert. (© Grafik: Signe Heiredal (DR))

Rettelse: Det er tidligere fremgået af denne artikel, at Venstre ved det seneste kommunalvalg vandt borgmesterposten i 38 kommuner. Dette er ikke korrekt. Venstre fik borgmesterposter i 37 kommuner.

Ved sidste kommunalvalg var der blå flag og jubel i 37 kommuner, hvor det lykkedes Venstre at lande borgmesterposten.

Men i år vil partiet nok holde vejret ekstra meget, når stemmerne skal til at tælles op.

For det borgerlige parti har på landsplan haft nogle turbulente år med uro, interne opgør og ikke mindst vælgerflugt.

Siden seneste kommunalvalg i 2017 har Venstre mistet omkring hver femte vælger ifølge Epinions målinger for DR.

Og det kan ikke undgå at præge valget for lokalpolitikerne.

Det fastslår professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Robert Klemmensen.

- Vi kan sige med sikkerhed, at det gør den. De landspolitiske tendenser slår igennem med cirka halv kraft i kommunerne i gennemsnit, så det vil sige, hvis et parti står til at gå frem i de nationale meningsmålinger, vil halvdelen af den fremgang i gennemsnit sætte sig igennem lokalt, forklarer han.

Og så er der også en anden ting, der presser sig på.

Der er nemlig ni naturlige udskiftninger på vej på borgmesterposten, hvor der i dag sidder en Venstre-borgmester. Det gælder blandt andet i Varde og Kolding, hvor de siddende borgmestre ikke genopstiller.

Det vil sige, at det er et nyt Venstre-ansigt, der skal forsøge at genvinde posten.

Imens viser meningsmålingerne, at vælgerne søger imod Det Konservative Folkeparti i stedet. Seneste måling viser, at hvis der var folketingsvalg i dag, ville 22 procent af dem, der stemte Venstre ved sidste valg, stemme Konservativt.

Derfor er det ekstra spændende at følge kommunalvalget i en kommune, hvor valget forventes at blive en magtkamp imellem en spidskandidat fra Venstre og Konservative.

Ligesom det er tilfældet i Viborg.

Her er Ulrik Wilbek fra Venstre nemlig borgmester, og han håber at få lov til at fortsætte embedet på byens fornemmeste kontor. Han er ikke så bekymret for landstendensen for partiet.

- Personligt er jeg da glad for, at det ikke er seks måneder siden, vi skulle til valg, for der oplevede vi lavpunktet både i forhold til vælgertilslutning, og i forhold til at der var uro. Nu synes jeg, tingene er vendt, og vi snakker mere om, hvad der skal ske kommunalt, siger han.

Viborg er ellers kendt som en gammel konservativ højborg, da Søren Pape, inden han rykkede til Christiansborg, slog rekorden med 6.566 personlige stemmer i sin borgmesterperiode.

Efter ham overtog partifællen Torsten Nielsen borgmesterposten. Men han blev altså væltet af pinden af Venstre ved sidste valg.

I år går Torsten Nielsen dog igen efter borgmestertitlen, og han håber, at Konservatives fremgang på landsplan kan hjælpe ham med at vælte Venstre af borgmesterpinden

- Det smitter af. Vi får dagligt nye medlemmer, og det har været nemt at finde kandidater. Der er simpelthen bare en god stemning omkring os, så det er skønt at være konservativ, siger Torsten Nielsen.

Professor Robert Klemmensen mener da også, at De Konservative har noget at glæde sig til.

- Mit bud vil være, at der vil være en lille forrykken af vælgere fra Venstre til Det Konservative Folkeparti, siger han.

Chefredaktør: 'Borgmestereffekten' vinder

Men spørger man en, som har fingeren på den lokalpolitiske puls i Viborg, får balladen i Venstre på landsplan dog ikke den store indflydelse på vælgernes stemmelyst i Viborg.

- Jeg tror, der vil være en "borgmestereffekt" på Ulrik Wilbek, så Venstres tilbagegang på landsplan vil man ikke se så voldsomt - i hvert fald ikke i Viborg, siger chefredaktør på Viborg Stift Folkeblad Lars Norup.

Den såkaldte borgmestereffekt, hvor den siddende borgmester har en fordel i forhold til genvalg, fordi vælgerne kender personen godt, tror chefredaktøren så meget på, at han ser Ulrik Wilbek - og dermed Venstre - som favorit til at vinde valget.

Hør her, om Venstres landspolitiske modvind har betydnig for vælgeres stemme i Varde:

I videoen medvirker Kristian Søllingvrå, pensionist, Vagn Jørgensen, pensionist, og Tina Petersen, social- og sundhedsassistent.

Dermed ikke sagt, at Det Konservative Folkeparti ikke kan gentage successen og få et godt valg igen, understreger han.

- Jeg skal ikke være den, der siger, at de ikke kan få borgmesterposten, men det hælder altså lidt til Ulrik Wilbek, uanset hvor godt et valg Konservative skulle gå hen og få, siger han og tilføjer, at valgnatten godt kan gå hen og blive dramatisk.

For modsat Venstres tilbagegang på landsplan mener Lars Norup, at Søren Pape og Konservatives fremgang kan have en god effekt på vælgerne i Viborg.

- Han (Søren Pape, red.) kommer til at løfte de Konservative i Viborg, og jeg er ikke i tvivl om, at han er en af årsagerne til, at de har fået nogle ret potente kandidater på deres liste med stærke personligheder, siger han.

Fortrøstningsfuld topledelse

Hos topledelsen i Venstre er der dog optimisme at spore.

- Vi håber på et godt kommunalvalg for Venstre, og jeg er fortrøstningsfuld og optimistisk, fordi Venstre går frem i alle meningsmålinger i øjeblikket, og vi stiller med superstærke kandidater rundt i hele Danmark, siger politisk ordfører Sophie Løhde.

Siden lavpunktet i april, hvor Venstres stemmeandel lå på 10,4 procent, er den nu steget til 15,9 procent ifølge seneste meningsmåling. Det er dog stadig mindre end ved sidste kommunalvalg, hvor 20,1 procent ville stemme på Venstre på landsplan.

Sophie Løhde ser heller ikke de ni kommuner, hvor en ny Venstre-profil nu skal forsøge at generobre borgmesterposten, som en udfordring.

- Jeg er super optimistisk og også fortrøstningsfuld, og det er jeg, fordi de nye borgmesterkandidater, der stiller op for Venstre, er nogle markante navne, og nogle rigtig dygtige borgmesterkandidater, siger hun.

FacebookTwitter