Valgplakater i hele landet smadres, klippes og får tegnet 'Hitlerskæg'

Straffen for hærværk mod valgplakaterne kan være bøde eller fængselsstraf.

Elvis Comic fra Socialdemokratiet er bare en af mange kandidater til valget, hvis valgplakat bliver udsat for hærværk. Og det er ret normalt, siger valgforsker.

Nogle smiler bredt - andre håber, at et mere seriøst udtryk eller en fængende tekst kan være årsagen til, at du lægger nok mærke til deres valgplakat til at sætte dit kryds lige præcis ved deres navn til valget den 16. november.

Men rundt om i hele landet kan man se valgplakater, hvor det nok ikke er motivet, man husker, men nærmere at valgplakaten var overtegnet, revet ned eller udsat for anden form for hærværk.

Selvom det er ulovligt.

En af de kandidater, der har oplevet, at hans valgplakat er blevet udsat for hærværk er den socialdemokratiske kandidat i Kolding Elvis Comic.

På en valgplakat hængende i Vonsild har nogen skrevet 'svin' hen over billedet af hans ansigt med så store, sorte bogstaver, at ansigtet helt forsvinder.

- Det har jeg det super skidt med. Det er ærgerligt, at der, her i demokratiets måned, er nogen, der synes, de skal male vores plakater sorte. Det må der vel være en grund til – jeg ved det ikke – men jeg kunne da godt tænke mig at høre det, siger han.

Elvis Comics plakat er bare en af tre i området, der har været udsat for hærværk, og derfor har han og de to andre kandidater fra henholdsvis Venstre og Radikale Venstre politianmeldt sagen.

- Jeg tager det som et personligt angreb, når en af mine plakater er overmalet, og der står svin på det. Derfor har vi politianmeldt sagen i dag, siger han.

Det er ikke første gang, at det socialdemokratiske byrådsmedlem oplever hærværk.

- Sidste valgperiode havde jeg min bil malet med mit navn og et flot billede af mig, og det kostede mig seks til otte værkstedbesøg på 30 dage, fordi folk synes, de skulle punktere mine dæk. Så der må være nogen, der er utilfredse med enten os politikere eller valgplakater, jeg ved det ikke. Men det her er voldsomt.

Elvis Comic vil dog ikke lade sig slå ud - og han vil heller ikke lade være med at sætte plakater op.

- Den dag partiet siger, de ikke ønsker at sætte valgplakater op, der sætter jeg heller ikke flere op. Det her handler om at vise, at man stadig ønsker lokalpolitik, siger han.

Plakater revet ned: 'Systematisk hærværk'

På Fyn blev den socialdemokratiske kandidat Vibeke Ejlertsen fra Nyborg en aften opmærksom på, at der var uro på torvet, hvor hun bor.

Derfor gik hun ud og kiggede efter.

1 / 3

- Det var to unge på knallerter, der systematisk sparkede plakater ned fra rækværket, siger Vibeke Ejlertsen.

Og det ærgrer Vibeke Ejlertsen.

- Det er ærgerligt, fordi det er et stort arbejde. Det er en del af traditionen, at der bliver hængt plakater op. Jeg ved, nogle er lidt irriterede over det. Men det er tre uger hver fjerde år, siger hun.

Er det noget, du tænker, at man må leve med som politiker?

- Det med at male overskæg eller skrive fancy bemærkninger, det kan jeg sagtens leve med. Men den her systematiske ødelæggelse, det synes jeg simpelthen ikke er okay, siger hun.

Og kandidaterne er langt fra de eneste, der oplever hærværk. Venstre-byrådsmedlem og kandidat Araz Khan fået skrevet 'skadedyr' hen over øjnene på sin plakat, kandidat for Nye Borgerlige i Sydjylland Jan Køpke Christensen har fået stjålet et kæmpestort banner, der var placeret langs siden på en campingvogn, og Dansk Folkepartis kandidat Christian Bülow, har fået tegnet et lille overskæg, der trækker tråde til Adolf Hitler, og fået tegnet hagekors på adskillige plakater.

Se billederne herunder:

1 / 4

Valgforsker: 'Især borgerlige partier er udsat'

Det er ret normalt, at kandidaters valgplakater udsættes for hærværk, siger valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

- Vi spurgte kandidaterne ved sidste kommunalvalg, og der var en tredjedel, der svarede, at det havde de oplevet, siger han.

Kasper Møller Hansen mener ikke, at der er nogle særlige politiske uenigheder i samfundet ved dette valg, der gør, at der skulle være flere personer, der får lyst til at udøve hærværk.

Men særligt fløjpartierne på begge sider i politik må stå model til hærværket, siger han.

- Det vi så ved sidste valg var, at især de borgerlige partier Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige blev udsat for hærværk, og de mere midtersøgende partier ikke oplevede det i samme grad, siger han.

- Men det hænger også sammen med, hvor de bliver hængt op, og hvor ens vælgerskare er. Men vi har jo ikke spurgt dem, der river dem ned - af gode grunde - vi har det kun fra kandidaterne selv, siger han.

Selvom kandidaterne bliver ærgerlige over det, så er der ifølge valgforskeren stadig to gode grunde til at hænge sine plakater op.

- De kan være med til at øge valgdeltagelsen, og det tyder på, at der er sammenhæng mellem, hvor mange plakater, man sætter op og hvor mange stemmer, man får, siger Kasper Møller Hansen.

Politiet: 'Tilbagevendende problem'

Både for Østjyllands Politi og Københavns Politi er det ikke noget nyt.

- Hærværk mod valgplakater er desværre noget, vi oplever under de fleste valgkampe. Den slags er helt uacceptabelt, og det er sager, vi efterforsker som hærværk ud fra straffelovens bestemmelser, lyder det fra ledende politiinspektør i Københavns Politi, Peter Dahl.

Og samme oplevelse har de i Østjylland.

- Det er et tilbagevendende problem, siger pressemedarbejder Janni Lundager.

Her har de lige nu en enkelt anmeldelse om hærværk, mens de til folketingsvalget havde syv gennem hele perioden.

I København blev en 23-årig mand søndag aften anholdt for at spraymale valgplakater, skrev politiet på Twitter:

Selvom det kan virke relativt uskyldigt at hive en valgplakat ned, så kan straffen for hærværk være hård.

I værste tilfælde kan det ende i en fængselsstraf på op til seks år, men det sker kun i grove tilfælde.

Derudover kan man få en bøde, og det er tidligere set, at man kan få en plet på straffeattesten for hærværk mod en valgplakat.

Derfor opfordrer politiet folk til at nøjes med at kigge på plakaterne, skriver de.

Der er særlige regler for, hvordan valgplakater må hænges op og hvor, de må hænge for at de er lovlige.

Hvis du er i tvivl om reglerne, så kan du læse dem her:

FacebookTwitter