Kommune siger nej til forslag om tvungen motion

Københavns Kommunes medarbejdere skal ikke tvinges til at dyrke motion, hvis de er i fare for nedslidning.

I tre år har kommunens hjemmehjælpere og hjemmeplejere været tvunget til at dyrke motion i arbejdstiden, men ordningen bliver ikke udbredt. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Et forslag fra SF om tvungen motion for alle medarbejdere i Københavns Kommune, der er i fare for at blive nedslidt, er blevet stemt ned.

Det oplyser Ninna Thomsen, der er sundheds- og omsorgsborgmester i København på sin Twitter-profil.

- Der var ikke flertal for SF's forslag om obligatorisk træning. Det betyder øget nedslidning for byens ansatte, skriver hun.

I tre år har kommunens hjemmehjælpere og hjemmeplejere været tvunget til at dyrke motion i arbejdstiden. Den ordning ville sundheds- og omsorgsborgmesteren udbrede til resten af kommunens ansatte.

Fagforbund og partier var splittede

Forslaget løb ind i modstand fra blandt andet Socialdemokratiet og Radikale Venstre. Til gengæld var fagforbundene FOA og 3F glade for idéen.

Tirsdag eftermiddag var forslaget til afstemning i kommunens økonomiudvalg. Her blev det altså stemt ned.

- Det handler om arbejdsmiljø. Hvis du er på en byggeplads, så skal du have en hjelm på, så du ikke får en mursten i hovedet, sagde Ninna Thomsen før forslaget blev stemt ned.

- Tilsvarende har vi som offentlig arbejdsplads et ansvar for, at vi ikke slider folk ned igennem deres arbejdsliv.

I Aarhus og Aalborg Kommune har man mødt forslaget med en vis skepsis.

- Det her er jo betalt arbejdstid, hvor man kunne have været ude ved borgere, der har brug for det, siger Mads Duedahl (V), der er rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg.

Også i Aarhus er man imod tvang overfor medarbejderne, forklarer sundheds- og omsorgsrådmand i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), i en skriftlig kommentar.

- Vores helt klare holdning er, at vi i stedet for tvang stiller forskellige muligheder til rådighed for vores plejepersonale, herunder gratis motionstilbud, skriver hun.

/ritzau/