Kommune: Tømrer skal gå på arbejde 40 minutter om ugen

Viborg Kommunes krav om, at en 50-årig tidligere tømrer skal arbejde i fleksjob 40 minutter om ugen, afliver førtidspensionen, mener 3F og Enhedslisten.

Du kan arbejde 40 minutter om ugen, derfor skal du søge et fleksjob.

Sådan lyder beskeden til den arbejdsskadede, tidligere tømrer Frank Salkvist fra både Viborg Kommune og Ankestyrelsen. Det skriver Fagbladet 3F.

50-årige Frank Salkvist slog sin ryg i en arbejdsulykke i 2007. Efter forsøg på omskoling og arbejdsprøvning vurderede kommunen sidste år, at Frank Salkvists arbejdsevne svarer til 40 minutter om ugen.

Tager meget medicin

I maj 2013 visiterede Viborg Kommune ham derfor til et fleksjob, og for nylig gav Ankestyrelsen så kommunen medhold.

Frank Salkvist tager store mængder smertestillende medicin for at klare hverdagen og mener ikke, at han er i stand til at passe et arbejde.

- Jeg ville gerne arbejde, men jeg kan ikke. Jeg har problemer med bare at hjælpe til derhjemme. Jeg får smerter, hvis jeg for eksempel støvsuger, siger Frank Salkvist.

Se interviewet med Frank Salkvist i videoen i toppen af artiklen.

EL efterlyser lovændring

Med afgørelser som Frank Salkvists åbner kommunen for en afvikling af førtidspensionen, mener fagforeningen 3F.

- Hvis man ikke kan få lov til at komme på førtidspension, når man alene kan præstere nogle minutter på ugebasis, så er det ikke længere muligt at være så syg, at man kan komme på en førtidspension, siger socialpolitisk ansvarlig i 3F, Ellen Lykkegaard.

Fleksjobreformen trådte i kraft sidste år og giver kommunerne videre rammer for at sende folk i fleksjob frem for førtidspension.

Frank Salkvists historie viser, at lovgivningen bør laves om, mener Enhedslisten, som står uden for forliget på området.

- Fleksjob af så kort varighed skal være et tilbud, som man frivilligt kan tage i mod uden at miste retten til førtidspension, alt andet er meningsløst, sige Finn Sørensen.

S: Vi er nede på et petitesseniveau

Ifølge formanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, socialdemokraten Pernille Rosenkrantz-Theil, ligger problemet i Viborg Kommunes administration af loven.

- Jeg mener ikke, at vi som samfund kan forlange af folk, der har en arbejdsevne på 40 minutter om ugen, skal ud og søge job. Det har ikke været hensigten med lovgivningen, så derfor er vi nede på et petitesseniveau, siger hun.

Men i Viborg Kommune mener formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget, Søren Gytz Olesen, at politikerne på Christiansborg ligger, som de har redt.

- Der er vældig travlt ved håndvasken. Det er blandt andet Pernille Rosenkrantz-Theil, som har stemt for den her lov. Hun har ikke sat nogen nedre grænse, så det er hun selv ansvarlig for, siger Søren Gytz Olesen.

Sikrer tilknytning til arbejdsmarkedet

Han mener, at man skal se målet med at få flere i fleksjob som en positiv ting.

- Hvis man har tilknytning til arbejdsmarkedet, selv om den er meget lille, så kommer man også nemmere tilbage på arbejde, siger Søren Gytz Olesen, formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget i Viborg Kommune.

Finn Sørensen fra Enhedslisten vil nu stille en række spørgsmål til beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen. Blandt andet vil han have svar på, om Viborg Kommunes tolkning af reglerne er på linje med regeringens intentioner med reformen af førtidspension og fleksjob.

Facebook
Twitter