Kommuner får afslag på at droppe nationale test i folkeskolerne

En række kommuner har søgt om at blive fritaget fra at teste eleverne i 2. til 8. klasse.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil ikke lade kommunerne slippe for nationale test i folkeskolerne lige foreløbigt. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Brugen af nationale test i folkeskolerne skal laves om, og det skal være slut med at teste eleverne i de yngste klassetrin.

Sådan lyder en del af det forståelsespapir, som regeringen har lavet med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten. Og her til morgen gentager børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil til Politiken, at de nationale test skal afskaffes og erstattes af et andet system.

Alligevel slipper kommunerne ikke for at bruge dem lige nu.

I alt ti kommuner landet over har nemlig søgt om at blive fritaget fra at teste deres elever, men det får de ikke lov til, lyder beskeden fra børne- og undervisningsministeren.

Men det giver ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ikke mening at fritage kommunerne, mens regeringen arbejder på et nyt system.

- Idéen om at fritage kommunerne uden at have noget at sætte i stedet for, duer ikke. Vi skal huske på, at der faktisk er kommet noget positiv ud af de nationale test, og det nytter ikke, at vi starter med at rive ned, før vi bygger op, siger hun.

Borgmester undrer sig

En af de kommuner, der har søgt om dispensation, er Albertslund. Her forstår borgmester Steen Christiansen (S) ikke, at undervisningsministeren holder fast i de nuværende test, når det er besluttet, at de skal laves om.

- Efter min opfattelse spilder man tiden med de her nationale test, der er uforstålige for både lærere og elever. Og når man har besluttet at se på hele systemet, giver det rigtig god mening at indstille dem, siger han.

Når kommunerne ikke må droppe de nuværende tests, må Undervisningsministeriet arbejde ekstra hurtigt for at præsentere et nyt system, mener borgmesteren.

- Så haster det med, at man meget hurtigt kommer med et nyt bud på de nationale test. Fordelen med at suspendere fra testene var, at man fik god tid med at udvikle noget nyt.

SF: Sæt testene i bero

Også SF’s børne- og undervisningsordfører Jacob Mark undrer sig over, at kommunerne ikke kan slippe for at teste deres elever.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at man ikke lytter til kommunerne, der jo har søgt fritagelse, fordi de mener, at de kan bruge deres ressourcer bedre på en anden måde. Hvis regeringen mener, at den vil sætte noget nyt i stedet for, burde den sætte testene i bero i alle kommuner, siger han.

Børne- og undervisningsministeren kan ikke sige noget om, hvornår hun kan præsentere en erstatning for de nuværende test. Det er vigtigere, at et nyt system bliver gennemtænkt og får bred opbakning, end at det er hurtigt færdigt, mener hun.

- Vi er inde og pille ved et kerneelement i folkeskolen, og der skal vi give os tid til at være grundige, så vi rammer rigtigt.

Foruden Albertslund Kommune har Frederikssund, Hvidovre, Randers, Århus, Sønderborg, Esbjerg, Kerteminde, Vejle og Næstved fået afslagdispensation.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk