Kommuner får millionbonus: Flere flygtninge i arbejde

Udlændinge- og Integrationsministeriet udbetaler over 90 millioner i alt.

Kommunerne får 25.000 for hver flygtning, de får i stabilt arbejde. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

25.000 kroner.

Så meget kan landets 98 kommuner tjene per flygtning, de får hjulpet ud på arbejdsmarkedet. Det har kommunerne haft så stor succes med, at Udlændinge- og Integrationsministeriet nu udbetaler samlet set over 90 millioner kroner til kommunerne.

Bonusordningen er en del af en aftale om at gøre det lettere for kommunerne at modtage flygtninge, som regeringen indgik med KL i 2016.

Millionbeløbet svarer til en stigning i antallet af flygtninge eller familiesammenførte til flygtninge i arbejde fra 5.600 til 9.200 personer – en stigning på 60 procent. Bonussen udbetales, hvis den jobsøgende har været i arbejde over 190 timer på et kvartal.

Aarhus i top

Af landets 98 kommuner, er det Aarhus Kommune, der har haft størst succes med at få flygtninge i arbejde det seneste år. 142 flygtninge er blevet indsluset på arbejdsmarkedet i kommunen, og det udløser en bonus på 3.550.000 kroner.

Kristian Würtz er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, og han er glad for, at kommunens store indsats har udløst et tilskud til økonomien.

Men han gør det klart, at bonussen ikke er den største motivation for at få flere flygtninge i arbejde – det er i stedet den langsigtede gevinst ved undgå arbejdsløshed for så mange som muligt.

- Det er kommunerne, der står med forsørgerbyrden, hvis det ikke lykkes at få folk i arbejde. Det er et meget stærkt økonomisk incitament, så på den måde er det ikke det her beløb, der er det afgørende, siger han.

DF: ”Et dårligt resultat”

Mens regeringen og Aarhus Kommune er tilfredse med bonusordningen, er udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, ikke imponeret.

- Når man tænker på, hvor mange kræfter og ressourcer, Statsministeren og Integrationsministeren har brugt på det her - og så ser, hvor dårligt resultatet er, så synes jeg, man må sige, at de kræfter kunne være blevet brugt bedre, siger han.

Martin Henriksen selv foreslår, at man kunne have brugt pengene på at sende flere flygtninge retur til deres fødeland.

Facebook
Twitter