Kommuner har søgt halvdelen af beløb til plejehjemskøkkener

Kun 295 millioner ud af 425 millioner kroner er blevet søgt fra pulje, der skal give plejehjem bedre køkkener.

Ældreminister Thyra Frank fik afsat puljen til fornyelse af plejehjemskøkkener på finansloven for 2017. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

En af ældreminister Thyra Franks (LA) mærkesager er bedre mad til ældre på plejehjem, og derfor er der afsat en pulje på 425 millioner kroner på finansloven for 2017 til at forbedre og forny køkkenerne på de kommunale plejehjem.

Men interessen for køkkenpuljen har været behersket. Da ansøgningsfristen udløb, var der kun søgt om 295 millioner, skriver Kristeligt Dagblad.

Årsagen er ifølge flere kommuner, at det er for besværligt eller ikke giver mening at søge pengene.

- Både processen og tidsplanen er helt igennem noget makværk, siger Mette Nielsen (S), formand for ældre- og sundhedsudvalget i Viborg Kommune, til Kristeligt Dagblad.

Viborg kommune opgav for eksempel at søge midler, fordi byrådet mente, at der var alt for kort tid til at nå at udforme ombygningsprojekterne, sende dem i udbud og ansøge om pengene.

Resten af køkkenpuljens 130 millioner kroner bliver nu udbudt i en ny runde. Her sender Viborg en ansøgning til ombygning af køkkener på tre plejecentre.

Andre kommuner anser det for urealistisk at få ombygningerne færdige senest 31. december 2017.

Aarhus Kommune er modsat begejstret for ældreministerens millionpulje. Her har man modtaget 35 millioner kroner og ansøger om endnu flere penge.

/ritzau/