Kommuner vil have 200 kystvindmøller

Op til 170 meter høje vindmøller nær kysterne skal være alternativ til de udskældte møller på land. Danmarks Naturfredningsforening er imod.

Danmarks Naturfredningsforening er imod 12 kommuners planer om at opstille vindmøller langs kysten. (Foto: Helge Røjle © DR)

I dag præsenterer København, Århus og andre byer et storstilet vindmølleprojekt for Folketingets Energipolitiske Udvalg.

Kommunerne vil opstille omkring 200 vindmøller langs Danmarks kyster. Berlingske Tidende skriver, at op til 170 meter høje møller ned til én kilometer fra kysterne ifølge planen skal være et alternativ til de udskældte møller på land og de dyre projekter langt ude på havet.

Danmarks Naturfredningsforening imod

De Konservative, Klimaministeren og SF er positive. Men nu advarer Danmarks Naturfredningsforening mod at opstille vindmøller så tæt på land.

-Man kan jo simpelthen ødelægge steder, hvor fiskene gyder og hvor man har hele opvæksten til torske- eller sildebestanden, siger Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen.

Vil have loven ændret

Energiselskaber, elproducenter og vindmøllelaug fra de fem byer vil have Folketinget til at ændre loven for at få blæst det omfattende projekt i gang. Den økonomiske støtte, vindmøller på land kan opnå, rækker ifølge Berlingske Tidende nemlig ikke til at puste liv i de kystnære vindmøller, som projektmagerne i København, Århus, Kalundborg, Sønderborg og Bornholm har på bordet.

Skal give 12.000 job

-Vi kommer med et projekt, der er 25 procent billigere end den kommende havvindmøllepark ved Anholt. Det giver 12.000 arbejdspladser, og det bringer Danmark tæt på målet om 30 procent vedvarende energi i 2020, siger direktør Lars Therkildsen fra Københavns Energi, der skal udrulle den del af planen, der omfatter Københavns Kommune. Danmarks Naturfredningsforening opfordrer i stedet politikerne til at få lavet en helhedsplan for placeringer af vindmøller inden de siger ja til kommunernes planer.

Facebook
Twitter