Kommuner vil overvåge områder med meget kriminalitet

Det er ulovligt for kommunerne at videoovervåge, men justitsministeren overvejer at lempe reglerne.

En stribe voldelige overfald i det centrale Kolding har fået kommunen til at investere en halv million kroner i udstyr til videoovervågning af en plads og en gade.

I ét tilfælde blev en familiefar offer for et groft overfald, og kommunen mener, at øget videoovervågning vil skabe mere tryghed og hjælpe politiet med opklaringsarbejdet.

Men lige nu er rådhusets facade det eneste, udstyret overvåger.

Det er nemlig ikke lovligt for kommunerne at videoovervåge et område, lød beskeden fra Datatilsynet, da Kolding Kommune skulle i gang med at sætte overvågningsudstyret op.

Det er uforståeligt, siger Jørn Pedersen (V), borgmester i Kolding.

- Det kom da rigtig meget bag på mig, da enhver tankstation, ethvert pengeinstitut og ethvert storcenter overvåger hver evig eneste dag. Jeg har rigtig svært ved at forstå logikken i, at vi så ikke må gøre det i en bymidte.

- Vi har jo senest haft et eksempel med en familiefar, der blev udsat for vold, hvor selv politiet gik ud og efterlyste videobilleder, så man kunne få opklaret, hvem det var. Det er de her desværre grove voldstilfælde, som forekommer, vi gerne vil have dæmmet op for, siger borgmesteren.

Politiet kan sætte overvågningskameraer op

Politiet kan sætte videoovervågning op på gader og stræder, hvis de mener, at der er en politifaglig grund til det – eksempelvis hvis der er mange tilfælde af vold i en bestemt gade. Sådan gør man eksempelvis i Jomfru Ane Gade i Aalborg. I de tilfælde skal politiet dog selv betale. Den frihed har kommunerne ikke.

I det konkrete tilfælde fra Kolding har politidirektør Jørgen Abrahamsen fra Sydøstjyllands Politi ifølge JydskeVestkysten slået fast, at der ikke er et fagligt grundlag for videoovervågning i de gader, hvor Kolding Kommune vil sætte overvågning op.

Det er borgmester Jørn Pedersen uenig i:

- Vores begrundelse for ønsket er jo netop, at et voldstilfælde er et for meget. Kunne man få det opklaret, bures vedkommende gerningsmand inde, og så har det jo samtidig et tryghedsskabende element.

Justitsministeriet og KL undersøger behovet

Efter at Kolding Kommune har rettet henvendelse til både Folketingets Retsudvalg og justitsminister Søren Pape Poulsen (K), har Justitsministeriet og KL sat gang i en høring.

Her spørger de til behovet for mere overvågning blandt landets kommuner. Fristen for svar er 5. november.

Derfor har KL ingen kommentarer til ønsket om mere videoovervågning fra Jørgen Pedersen og Kolding Kommune på nuværende tidspunkt.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er derimod på vej med 14 initiativer, der blandt andet skal styrke politiets digitale indsats. Et af punkterne indeholder netop en mulig lempelse af reglerne for, hvad der skal til for, at kommunerne selv kan sætte videoovervågning op.

- TV-overvågning kan være med til at skabe tryghed lokalt. Justitsministeren vil derfor iværksætte et serviceeftersyn af de nuværende regler for og praksis med tv-overvågning i utrygge områder, lyder det i udspillet fra justitsministeren.

V og DF bakker op om kommunernes ønske

Står det til både regeringens parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, og det største regeringsparti, Venstre, så skal reglerne lempes.

Og for Peter Kofod Poulsen, retsordfører for Dansk Folkeparti, er der ingen grund til at vente på Justitsministeriets udspil eller den høring, ministeriet har igangsat sammen med KL.

- Vi skal selvfølgelig give kommunerne lov til at overvåge udvalgte steder i kommunerne, hvis byrådene synes, at der er behov for det. Jeg har ikke behov for at afvente en redegørelse fra Kommunernes Landsforening. Jeg tror sagtens, de lokale byråd rundt omkring i landet kan træffe den beslutning selv.

Mange borgere synes, det er en krænkelse af deres privatliv, hvis de bliver overvåget, hvis de bare er ude at gå en tur. Er det ikke problematisk?

- Nej, det er ikke en krænkelse. Overvågning i det offentlige rum på steder, hvor der kan være meget kriminalitet og utryghed, det er altså ikke en krænkelse af individet.

- Det vil derimod være en stor krænkelse, hvis man lader den her kriminalitet fortsætte, og hvis man ikke griber ind over for det og får stillet folk til ansvar, siger Peter Kofod Poulsen, retsordfører for Dansk Folkeparti.

Hos Venstre er retsordfører Preben Bang Henriksen enig langt hen ad vejen – han vurderer, at regeringen kommer til at lempe på reglerne.

- Jeg har fuld respekt for, at der er nogle kommuner, der står noget undrende over for, at der er konstant kriminalitet i bestemte gader, uden at de kan få lov til at sætte overvågningsudstyr op. Så jeg tror, vi kommer til at lempe de her regler, siger han og understreger, at de potentielle nye muligheder for overvågning dog skal begrænses:

- Vi skal ikke have Danmark tapetseret ind i overvågningsudstyr, det vil jeg gerne understrege, men er der specifikke steder og gader med gentagen kriminalitet, så mener jeg, at det er helt naturligt, at man får sat en større grad af overvågning op, siger Preben Bang Henriksen.

Borgmester: Lad os komme i gang

Kolding-borgmester Jørn Pedersen er tilfreds med, at arbejdet med at få lempet på reglerne har gjort, at der nu bliver reageret på Christiansborg.

Han mener, at så snart KL har fået svar fra kommunerne og dannet sig et overblik over, hvor stort behovet er for mere lokal videoovervågning, skal arbejdshandskerne tages på.

- Lad os få det igangsat så hurtigt som muligt, så flere voldstilfælde kan opklares, større tryghed kan skabes, og så lad kommunerne afgøre, hvor det giver mening at sætte overvågning op i forhold til de to ting.

Jørn Pedersen er opmærksom på, at der er borgere, der er bange for, at det kan føre til yderligere overvågning.

- Der er selvfølgelig nogle, der bliver bange for, at det handler om overvågning af den enkelte, når vedkommende færdes helt legalt i bymidten. Men det er ikke det, det handler om. Vi lægger op til, at det kun er politiet, der skal have adgang til de her optagelser. Dem skal vi ikke sidde og snage i som kommune, siger han.

Haderslev Kommune ønsker også mere frihed til at sætte videoovervågning op i bestemte områder, og ifølge TV Syd vil Aabenraa, Tønder, Billund, Vejen, Fanø og Hedensted Kommune også gerne have mulighed for at sætte kommunal videoovervågning op.