Konflikten er slut: Folketinget vedtager indgreb, der stopper sygeplejerskernes strejke

Regeringen og et flertal i Folketinget har valgt at stoppe konflikten, så sundhedsvæsnet kan komme tilbage til normal drift.

Sygeplejerskerne har strejket i mere end ti uger. Arkivfoto. (Foto: © Anthon Unger, Ritzau Scanpix)

Konflikten på sygeplejerskeområdet er slut.

Det står klart, efter at Folketinget i dag har vedtaget det indgreb i konflikten, som regeringen præsenterede i onsdags. Indgrebet træder i kraft i morgen, og dermed bliver det altså afslutningen på omkring ti ugers strejke.

Med indgrebet tager regeringen den såkaldte mæglingsskitse, som forligsmanden havde forsøgt at få parterne til at blive enige om, og gør den til lov. Den har sygeplejerskerne selv afvist to gange.

Indgrebet giver sygeplejerskerne en lønstigning på godt fem procent over tre år. Samtidig har man besluttet at nedsætte en lønstrukturkomité, der skal se på lønstrukturerne i det offentlige og på ligeløn.

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, var på tilskuerpladserne i folketingssalen, da indgrebet blev vedtaget i dag. (Foto: © Philip Davali)

Indgrebet er stemt igennem i Folketinget af et flertal bestående af regeringen, Venstre, De Radikale, De Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, Alternativet, Kristendemokraterne og løsgængerne i Frie Grønne stemte imod.

Vil ikke love ekstra penge

Det var beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der stod i spidsen for regeringens indgreb.

- Vi er ærgerlige over, at det kommer hertil. Jeg har hele tiden ment, at det var alle politikeres rolle at blande sig mest muligt udenom konflikten og lade parterne løse det selv.

- Men da det stod klart, at omkostningen for patienter og sundhedsvæsnet var tiltagende, og at begge parter anså det for at være en fastlåst situation, havde regeringen ikke andet valg, sagde han inden afstemningen i folketingssalen i dag.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard tog ordet og forsvarede indgrebet, da det blev diskuteret i folketingssalen i dag. (Foto: © Philip Davali)

Lovindgrebet har været diskuteret heftigt i folketingssalen både i går og i dag.

Her har de partier, der var modstandere af indgrebet, blandt andet forsøgt at få regeringen til at love, at man er klar til at tilføre ekstra penge til løn i det offentlige, hvis lønstrukturkomitéen vurderer, at det er nødvendigt.

Men det har de ikke kunnet få regeringen til at love. Det er for tidligt at sige noget om, når man ikke kender komitéens konklusioner, lyder det fra regeringen.

Strejke siden juni

Konflikten på sygeplejerskernes område startede i juni, da sygeplejerskerne stemte nej til den overenskomst, der var forhandlet på plads for de offentligt ansatte. Resten af faggrupperne i det offentlige stemte ja til overenskomsterne.

Siden 19. juni har sygeplejerskerne så været i strejke. Ikke alle sygeplejersker, da de i vidt omfang udgør et nødberedskab i samfundet, fordi eksempelvis meget af driften på hospitaler er nødt til at køre videre.

Antallet af strejkende sygeplejersker er blevet udvidet undervejs, og her mod slutningen af konflikten har omkring 5.500 sygeplejersker været i strejke.

Men det slutter altså i morgen, når regeringens indgreb i konflikten træder i kraft, og strejken stopper.