Konservativ i åben strid om tørklædeforbud

Charlotte Dyremose, ny i den konservative top, står fast på nej til regeringens tørklædeforbud. Gruppen accepterer det, siger hun - men Bendtsen afviser.

Kun en dag efter, at hun er blevet valgt ind i den Konservative folketingsgruppes inderkreds, vækker Charlotte Dyremose opsigt: Hun vil stemme nej til regeringens forbud mod, at dommere bærer tørklæder eller andre symboler

Charlotte Dyremose, nyvalgt til den Konservative folketingsgruppes ledelse, vil opsigtsvækkende trykke på nej-knappen, når Folketinget til efteråret skal stemme om regeringens forbud mod, at dommere bærer tørklæder eller andre religiøse eller politiske symboler.

- Religiøse symboler er en del af vores religionsfrihed. Derfor mener jeg, det principielt er forkert at forbyde religiøse symboler, siger Charlotte Dyremose til Radioavisen.Hun oplyser, at hun ikke blot vil undlade at stemme, men ligefrem vil stemme imod forslaget.Dermed er hun havnet i åben strid med sin partiformand, Bendt Bendtsen. Han kræver, at hun retter ind og stemmer ja, men hun står fast på sit nej. Gruppen har "nikket ja"- Jeg har meddelt folketingsgruppen, at jeg stemmer imod det her, siger Charlotte Dyremose til Radioavisen, - og det er gruppen indforstået med. Det er jeg jo også i min gode ret til ifølge Grundlovens paragraf 56.- Sådan må det være engang imellem i nogle ganske få, principielle sager, at der skal vi give hinanden den frihed. Og det har min gruppe da også nikket ja til, at selvfølgelig har jeg den frihed i denne sag, siger hun.- Men formanden siger nejImidlertid har partiformand Bendt Bendtsen overraskende kaldt Charlotte Dyremose til orden, uden hensyn til hendes forklaring om, at hun har gruppens accept:- Jeg forventer, at Charlotte Dyremose stemmer sammen med resten af gruppen, siger Bendtsen til DR Nyheder i en kort kommentar torsdag eftermiddag, kort efter Dyremoses udmelding.Der er ingen forklaring på, hvorfor partiformanden ikke forholder sig til Charlotte Dyremoses oplysning om, at hun har folketingsgruppens ja til sin beslutning.Men trods Bendtsens reaktion står Charlotte Dyremose fast på sit nej: - Min beslutning står ikke til at ændre, siger hun til DR Nyheder.Strider mod GrundlovenCharlotte Dyremose gjorde sin personlige modstand mod lovforslaget til en del af sin grundlovstale, da hun torsdag talte i Lyngby ved København. Her sagde hun ligeud, at forbudet efter hendes mening strider mod Grundloven:- At lovgive mod religiøse symboler - selv et sted, hvor jeg absolut ikke vil have dem - det er jeg af princip modstander af, siger Dyremose.- Jeg mener, det er på kant med ånden i vores friheds-tankegang - på kant med ånden i vores Grundlov.Ja til uniform, nej til forbudCharlotte Dyremose tilføjer, at hun ville kunne acceptere det, såfremt regeringen i stedet foreslog et påbud om ens påklædning - uniformering - i domstolene. Men regeringen har valgt en anden vej, nemlig et forbud.Nyheden om hendes enegang kommer kun en dag efter, at den kun 30-årige politiker blev valgt ind i den Konservative folketingsgruppes inderkreds som ny gruppesekretær. Hun blev første gang valgt til Folketinget i 2001.

Facebook
Twitter