Konservative og en løsgænger bliver tungen på vægtskålen og freder Claus Hjort

Det er ikke længere muligt at samle et politisk flertal for at ophæve den tidligere forsvarsministers immunitet.

Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, udtaler sig om partiets holdning til Claus Hjort Frederiksens politiske immunitet, på Christiansborg torsdag den 19. maj 2022. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Der bliver umiddelbart ingen retssag for tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), mens han sidder i Folketinget.

Her til formiddag besluttede De Konservative nemlig, at partiet vil stemme nej til at ophæve Claus Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet. Kort efter meldte løsgængeren Orla Østerby det samme ud.

Dermed er der ikke længere mulighed for at samle et politisk flertal for at ophæve immuniteten, og Claus Hjort Frederiksen kan ikke blive stillet for en dommer, mens han er i Folketinget.

I et opslag på Facebook skriver Claus Hjort Frederiksen, at han i dag er "lidt mellemfornøjet", men at når det er kommet på afstand, er han sikkert glad og lettet, ligesom hans familie er det.

- Jeg opfatter det sådan, at der i dag er sat endeligt punktum, skriver han i sit opslag.

Mellemfornøjelsen kommer dog af, at "den gamle politiske fighter" i Claus Hjort ville have kæmpet for at blive frifundet, skriver han. Og den anden side havde han også set frem til at nyde sit otium - "og her indgik der jo ikke ligefrem planer om, at jeg skulle gå ud og ind i retssale i måske flere år i en principsag om oppositionspolitikeres ytringsfrihed".

Claus Hjort Frederiksen er dog kun fredet fra en tiltale, så længe han er medlem af Folketinget.

Og det sørgede Pape Poulsen og hans partifæller blandt andet for, at han er.

- Jeg har haft det svært med det her dilemma. Men Folketingets medlemmer skal vide, hvad de stemmer om, og derfor ophæver vi ikke immuniteten, siger Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

Claus Hjort Frederiksen er sigtet for at røbe statshemmeligheder i sin tid som forsvarsminister.

I sidste uge indstillede Rigsadvokaten til at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen, hvilket altså kræver, at Folketinget ophæver hans parlamentariske immunitet.

Men fordi der er tale om "højtklassificerede oplysninger", meddelte justitsminister Mattias Tesfaye (S), at kun partilederne måtte få en fortrolig orientering i Justitsministeriet. Og det har skabt stor debat blandt partierne på Christiansborg.

Ifølge Søren Pape Poulsen har det ikke været en nem beslutning at tage for partiet. Der har nemlig været"to meget store principper på spil".

- Jeg synes ikke, at det handler om politik. Det handler om, at vi skal vælge, hvor vi står i en sag, hvor uanset hvilket valg du træffer, så kan du ikke sige, at du har valgt det rigtige. Det kan man ikke sige i den her sag, siger Søren Pape Poulsen.

Tesfaye: Sådan er det

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) taler med pressen før åbent samråd om, hvordan regeringen har været involveret og orienteret om efterforskningen og sigtelsen af folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen, på Christiansborg i København, torsdag den 19. maj 2022.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Her til formiddag var justitsminister Mattias Tesfaye i samråd for at svare på, hvordan regeringen har været involveret i sagen.

Her erkender han, at der ikke er et flertal for at ophæve immuniteten. Men han står fortsat fast på, at han ikke vil oplyse hele Folketinget om sagen.

- Jeg har tidligere i dag konstateret, at der ikke er flertal i Folketinget for ophævelse af immunitet. Flere partier kræver, at alle 179 medlemmer får indsigt i sagen. Dermed står jeg nu med et valg, sagde Mattias Tesfaye på samrådet.

- Enten frigiver jeg nogle meget fortrolige oplysninger om statens sikkerhed over for hele Folketinget imod myndighedernes anbefaling. Ellers vil Claus Hjort fortsat have immunitet og dermed undgå at blive stillet for en dommer.

Og her vælger han "klart det sidste", slog han også fast.

- Jeg har et ansvar for befolkningen og statens sikkerhed. Det er klart det vigtigste hensyn for mig.

Sådan fordeler partierne sig

Spørgsmålet om, hvorvidt Claus Hjorts immunitet skulle ophæves, har delt partierne på Christiansborg.

Og som det ser ud lige nu, har stemmerne fordelt sig således:

Socialdemokratiet, SF og Frie Grønne har sagt, at de er klar til at stemme for ophævelsen af Hjorts immunitet.

Enhedslisten, Konservative, DF, Nye Borgerlige, Venstre, Liberal Alliance og otte løsgængere har sagt, at de vil stemme imod ophævelsen.

Torsdag eftermiddag siger De Radikales leder Sofie Carsten Nielsen, at de havde stem for at ophæve immuniteten.

- Folketinget skulle ikke gøres til domstol, og vi ville derfor have stemt for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, så han kunne få sin sag prøvet ved retten, udtaler De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, i en skriftelig kommentar til Ritzau.