Konservative om Carl Holst: Det ser ikke godt ud

Forsvarsminister Carl Holst (V) er under endnu større pres, efter at ny bilagssag i Region Syddanmark har set dagens lys.

Presset på forsvarsminister Carl Holst (V) stiger nærmest dag for dag. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2015) (Foto: Claus bech © Scanpix)

Presset på forsvarsminister Carl Holst (V) kulminerer foreløbig, efter at det er kommet frem, at Region Syddanmark har bedt om at ændre teksten i en faktura til Holst på 16.000 kroner.

Avisen BT har dokumentation for, at regionen fik lavet ordlyden i fakturaen om, så den skjulte udgifterne til en ekstern konsulent, som Carl Holst i 2012 og 2013 havde hyret til at skrive et indlæg og tre taler.

Oplysningerne kommer i kølvandet på den seneste tids kritik af Carl Holsts brug af en af regionens embedsmænd i valgkampen. De Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado, kalder hele sagen "noget rod".

- Vi afventer statsforvaltningen, men det ser ikke godt ud. Det er noget rod, siger hun til DR Nyheder.

Ekstern undersøgelse sat i gang

Den nye regionrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lohse (V), mener, at oplysningerne er så alvorlige, at regionen nu vil bestille en ekstern undersøgelse for at klarlægge forløbet - blandt andet for at finde ud af, hvem der gav ordre til, at ordlyden på regningen til Carl Holst skulle ændres.

Forretningsudvalget i Region Syddanmark behandlede i går aftes en redegørelse, hvori det lyder, at der findes "kraftige indicier" for, at Carl Holsts personlige assistent Christian Ingemann Nielsen i strid med reglerne blev brugt til at føre valgkamp.

Og udvalget skønner, at den personlige assistent brugte mindst halvdelen af sin arbejdstid under valgkampen for den nuværende forsvarsminister. Det er også kommet frem, at tre privatpersoner nu har politianmeldt Carl Holst.

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, vil ikke sige, om han fortsat støtter Carl Holst - han opfordrer i stedet forsvarministeren til "at drage sine egne konklusioner" - som han formulerer det igen tirsdag morgen.

I Politiken forklarer Venstres gruppeformand, Søren Gade, at Carl Holst er under "et ekstremt pres".

- Sådan nogle sager fylder, og det gør den her også, og på et eller andet tidspunkt skal vi gerne have det tilbage til at handle om regeringens politik, og det er selvfølgelig svært lige nu, siger han.

Holst: Afventer undersøgelse

Carl Holst har ikke ønsket at kommentere de nye oplysninger, men har sendt følgende skriftlige kommentar til DR Nyheder:

- Der er ingen, der ønsker mere end mig at komme til bunds i denne sag, og jeg har derfor også aftalt med Statsforvaltningen, at jeg naturligvis vil samarbejde fuldt ud med Tilsynets undersøgelse - og at jeg stiller alt materiale til rådighed for dem, som de har brug for - og at de herunder også får fuld adgang til min private valgkampsmail. Jeg afventer nu Statsforvaltningens undersøgelse, skriver Carl Holst.

Carl Holst oplyser i en anden mail til BT, at han ikke har haft noget med fakturering at gøre, og at han er glad for en ekstern undersøgelse af sagen.

Forsvarsministeren skal på torsdag i samråd om Christian Ingemann, efter at Socialdemokraterne har indkaldt.

I samrådet skal Carl Holst også forholde sig til kritikken fra soldaterforeningerne, der mener, at forsvarsministerens sager får det forsvarspolitiske til at træde i baggrunden.