Konservative profiler: Der er begået fejl i Weiss-sag

Det var forkert ikke at inddrage nuværende medarbejdere i en undersøgelse af arbejdsmiljøet, lyder det fra dele af det konservative bagland.

En undersøgelse af arbejdsforholdene blandt medarbejderne hos den konservative europaparlamentariker Pernille Weiss skaber kritik i det konservative bagland. (arkivfoto). (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Det ulmer i det konservative bagland, efter partiformand Søren Pape Poulsen sammen med partiets forretningsudvalg i sidste uge droppede partiets EP-medlem Pernille Weiss som kandidat og opfordrede hende til at trække sig fra posten.

Nu står tidligere sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune og mangeårigt medlem af borgerrepræsentationen for partiet Mogens Lønborg frem med kritik af forløbet i sagen og den måde, partiet har håndteret beskyldningerne mod Pernille Weiss.

- Det er amatøragtigt, det er uprofessionelt, og det er besynderligt, og man har skabt en dårlig stemning omkring Det Konservative Folkeparti, siger Mogens Lønborg til P1 Morgen.

Centralt står en undersøgelse, som to medlemmer af partiets forretningsudvalg selv har foretaget blandt de tidligere medarbejdere og som førte til, at partiformand Søren Pape Poulsen i sidste uge meddelte, at Konservative dropper Pernille Weiss som EP-kandidat og opfordrer hende til at trække sig fra posten.

Hvorfor skulle nuværende medarbejdere ikke spørges?

Undersøgelsen baserer sig på beretninger fra en række tidligere medarbejdere på Pernille Weiss' kontor i Bruxelles. De fortæller om et "psykisk belastende arbejdsmiljø" med konkrete episoder, hvor Pernille Weiss skulle have udsat sine medarbejdere for "mobning" og "ydmygelser". Fire sygemeldte sig efterfølgende.

Men det faktum at undersøgelsen ikke omfatter vidnesbyrd fra de fire nuværende ansatte, der arbejder for Pernille Weiss i Parlamentet, er en klar fejl, mener det mangeårige medlem af partiet Mogens Lønborg. Han bakkes op af Hanne Bjørn- Klausen, der er folketingskandidat for partiet.

- Jeg synes, det er en ærgerlig håndtering, fordi man ikke har inddraget de nuværende medarbejdere i undersøgelsens af arbejdsmiljøet. Angiveligt har flere medarbejdere oplevet svære forhold, men man skal altid have et helhedsbillede, før man træffer en så stor beslutning, som man har gjort i den her sag, siger hun.

De fire har tidligere sagt til P1 Morgen, at selvom arbejdsbyrden er stor i Bruxelles, trives de med at arbejde under Pernille Weiss. Den samme melding sendte de på eget initiativ også til forretningsudvalget. Alligevel blev de fire nuværende medarbejderes oplevelser ikke inddraget, inden forretningsudvalget offentliggjorde den interne undersøgelse, og Søren Pape Poulsen opfordrede Pernille Weiss til at trække sig.

- Jeg synes, at lige som i fodbold burde man give et gult kort. Man kan ikke fyre hende uden at have haft en ordentlig dialog med hende og hendes nuværende medarbejdere og kortlagt forholdene, siger Mogens Lønborg og uddyber:

- Det er ikke anstændigt, og sådan skal vi ikke behandle hinanden.

Den konservative partiformand Søren Pape Poulsen opfordrede i sidste uge Pernille Weiss til at trække sig.

'Fatal brøler'

Derudover anfægter Mogens Lønborg også, at armslængdeprincippet ikke overholdes i denne sag. Det er i hans bog uprofessionelt, at dem, der undersøger, også ender med at træffe afgørelse om Pernille Weiss' videre politiske karriere i partiet:

- For det første skal sådan en undersøgelse ikke laves fra nogen øverst i et partis heiraki. Det skal være nogen, der er professionelle. Den øverste ledelse har jo ingen forudsætning for at lave sådan en undersøgelse. Det er en fatal brøler, de har lavet her. Det skal være nogen, der ikke repræsenterer det øverste niveau, siger Mogens Lønborg til P1 Morgen.

Hanne Bjørn-Klausen ærgrer sig over, at man fra partiets side ikke har gjort sig mere umage, da man satte sig for at undersøge beskyldningerne om dårligt arbejdsmiljø under Pernille Weiss. For når man ikke følger god skik om interne undersøgelser, risikerer man uhensigtsmæssige spekulationer, mener hun.

- Det er et klart problem. Det her er en medarbejdersag. Når sagen er så barsk som den er, så skal HR indover. Ikke udelukkende Forretningsudvalget. Både af hensyn til at få de mest kompetente til at undersøge medarbejderforhold, men også fordi de to medarbejdere fra Forretningsudvalget nu risikerer at blive skudt nogle personlige motiver i skoene, uddyber hun.

Hovedbestyrelsesmedlem: Ledelsen har håndteret sagen efter bogen

Christian Vigilius, hovedbestyrelsesmedlem for Konservative og formand for Konservativ Ungdom, mener dog, at sagen har været håndteret korrekt fra start til slut.

- For mig at er der gode grunde til ikke at inddrage de nuværende ansatte. Der er et åbenlyst habilitetsproblem ved at interviewe nogle, som Pernille Weiss de facto er chef for, siger han.

- Derudover er det en meget lille arbejdsplads, så det ville være svært at bevare anonymitet i en sådan undersøgelse. Jeg synes, sagen er blevet håndteret professionelt, siger han og afviser også, at Pernille Weiss ikke er blevet hørt:

- Hun er blevet hørt. Hun blev hørt allerede sidste sommer, hvor hun blev forholdt rygterne om et dårligt arbejdsmiljø. Hun er også blevet hørt, efter undersøgelsen er blevet foretaget, og i begge tilfælde har hun afvist alle anklager. Derfor bliver man til sidst nødt til at træffe en konklusion fra partiets side.

Tidligere pressechef fortæller om 'klar undren' i baglandet

Undersøgelsen - og ikke mindst den hast - som partiet har handlet i, da man sanktionerede Pernille Weiss, efterlader spørgsmålstegn hos en bredere kreds i partiet. Det hører Benny Damsgaard, tidligere pressechef i De Konservative, når han lægger øret til de konservative vandrør:

- Der er en klar undren i store dele af partiet over, at processen har udviklet sig så dramatisk så hurtigt, siger Benny Damsgaard.

- Det konservative bagland har ikke hørt noget om de her beskyldninger før, og fra den ene dag til den anden så melder man ud, at Pernille bør trække sig. Det er en meget hård behandling, og det er gået for hurtigt, mener flere stemmer i baglandet, siger han.

Han påpeger, at partiet har handlet ekstraordinært hårdt og resolut, fordi man hurtigt og for åbent tæppe tog afstand til Pernille Weiss og opfordrede hende til at trække sig.

- Man kan konstatere, at det har været en meget hårdhændet måde, som ledelsen har grebet det an på. Hvis man kigger på, hvordan man traditionelt har håndteret sådanne sager, så er det her en meget offentlig måde at håndtere det på, siger han.

Forretningsudvalg: 'Ordentlig fremgangsmåde'

Det er medlemmer af partiets Forretningsudvalg, der i foråret rejste til Bruxelles og interviewede de forhenværende medarbejdere. Her afviser organisatorisk næstformand Henrik Weiglin ligeledes kritikken af undersøgelsen:

- Vi håndterer generelt selv personalesager, ligesom virksomheder også gør det. Og nu er det jo netop Forretningsudvalget, som de tidligere medarbejdere selv har rakt ud til.

- Beretningerne fra de tidligere medarbejdere er blevet optaget, transskriberet og godkendt af medarbejderne selv, inden de blev præsenteret for Forretningsudvalget, og vi mener, at fremgangsmetoden er meget ordentligt, både over for Pernille Weiss og de tidligere medarbejdere, skriver han i et skriftligt svar til P1 Morgen.

Han understreger, at partiet har rakt ud til de fire nuværende medarbejdere. Det er dog ifølge de fire medarbejdere først sket, efter den interne undersøgelse er blevet offentliggjort.

Plakater med Pernille Weiss (C) under valgkampen til Europa-Parlamentet i 2019. Hun blev valgt ind med over 80.000 personlige stemmer. (arkivfoto). (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Pape: 'Hun er i total fornægtelse'

Til TV2 siger Pernille Weiss, at hun ikke kommer til at opgive sit mandat, og det kan partiformand Søren Pape Poulsen ikke ændre på, da hun er folkevalgt.

Han siger til TV2, at han er mest bekymret for de tidligere ansatte under Pernille Weiss, som ifølge partiformanden er blevet syge af at arbejde.

- At hun er i total fornægtelse over det, synes jeg faktisk er dybt bekymrende. Der er en grund til, at hun ikke længere kommer på listen til Europa-Parlamentsvalget. Det kan hun ikke selv genkende,« siger Søren Pape til TV2.

Hans kommentarer kommer i kølvandet på, at Pernille Weiss i TV 2-programmet 'Lippert' har forsvaret sig med, at hun "vitterligt ikke er nogen led kælling".