Konservative rammer bunden

De Konservative får 6,2 procent af stemmerne i ny meningsmåling lavet for DR Nyheder. Dermed er de tilbage på niveau med deres krise i slutningen af halvfemserne.

Den konservative udenrigsminister Lene Espersen. En ny meningsmåling sender partiet tilbage til niveauet under formandsopgørerne i halvfemserne. (© DR)

Hvis der var nogen, der var i tvivl om, hvorvidt de Konservative befinder sig i en krise, så skulle det være slået fast nu: I en ny måling fra Epinion lavet for DR Nyheder får de Konservative blot 6,2 procent af stemmerne.

Dermed bløder partiet fire ud af ti vælgere fra valget i 2007.

Den Konservative justitsminister, Lars Barfoed, erkender, at det ikke er godt nok.

- Jeg glæder mig til det går den anden vej. Den dag valget kommer, har vi tilslutning fra betydeligt flere, siger Lars Barfoed, til TV Avisen.

Halvfemser-niveau

Dermed er partiets tilslutning ligeså lav som under formandsopgørerne i slutningen af halvfemserne. I august 1999, da Bendt Bendtsen overtog formandsposten, fik partiet ca. seks procent af stemmerne i Gallups målinger.

Men Lars Barfoed insisterer på, at Lene Espersen er den bedste til at lede partiet, der dog ikke har set dårligere meningsmålinger siden Pia Christmas-Møllers formandsperiode.

Og Arctic 5-sagen bør ikke skade hendes formandsskab, mener Barfoed.

- Lene Espersen er en rigtig god formand. Hun har været aktiv, konservativ politiker i mange år, og hun har fået rigtig gode resultater gennemført som minister, så man kan ikke bare dømme hende helt anderledes, blot fordi der kører en dårlig sag måned efter måned, siger justitsministeren.

DF: Katastrofalt

Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, er dog noget mere kritisk.

- Det er katastrofalt lavt, og i en historisk sammenhæng er det meget lang tid siden, vi har set lignende tal, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han lægger ikke skjul på, at de Konservative skal oppe sig, hvis tendensen skal vendes. Nedturen skyldes Lene Espersen, og det er hende, der skal løse problemerne, mener DF.

Ifølge DF ligger problemet i, at Lene Espersen har overtaget Udenrigsministeriet.

- Det paradoksale her er, at det her kræver en synlig tilstedeværelse i den hjemlige debat, men det har hun dårligt mulighed for, netop fordi hun har sat sig selv ind som udenrigsminister. Men der er kun en til at rette det op, og det er hende som konservativ partiformand, siger Kristian Thulesen Dahl.