Konservative væltede Eva Kjer: Slår en streg over fortiden

Både De Konservative og Eva Kjer Hansen er enige om at lægge fortiden bag sig, nu hvor hun igen skal være minister.

Eva Kjer Hansen (V) gør comeback som minister, efter hun i 2016 blev væltet som miljø- og fødevareminister af De Konservative og rød blok. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det gik ikke stille for sig, da Det Konservative Folkeparti i februar 2016 trak tæppet væk under daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Efter forløbet konstaterede den garvede Venstre-kvinde, at hun "aldrig har oplevet noget lignende" i sine ellers mange år i dansk politik.

Striden mellem De Konservative, der dengang var støtteparti for Venstre-regeringen, og Eva Kjer Hansen, stod om landbrugspakken.

En pakke, som ifølge ministeren ville gavne miljøet - men De Konservative stejlede over, at de positive miljøeffekter bundede i, at der var regnet forhold med, som ikke havde noget med landbrugspakken at gøre - og effekter fra flere år tilbage.

Efter Eva Kjer Hansens exit udtalte Rasmus Jarlov (K) til Politiken, at De Konservative havde mistet tilliden til hende, fordi hun ikke ville erkende, at hun talte "imod al faglighed på området":

- Der har vi behov for, at fagligheden kommer tilbage i ministerierne, så man ikke kan sidde og opfinde sine egne fakta og sige hvad som helst til offentligheden, når man skal have beslutninger igennem, sagde Rasmus Jarlov dengang til Politiken

Lader fortid være fortid

Men det er alt sammen fortid nu.

Sådan lyder det fra både Eva Kjer Hansen, der i dag er blevet udnævnt til minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, og De Konservative, som jo siden er blevet et regeringsparti.

- Vi konservative ønsker naturligvis også Eva Kjer Hansen tillykke med ministerposten – og lader fortid være fortid. For den bliver vi næppe enige om, skriver politisk ordfører Mette Abildgaard (K) efterfulgt af en glad blinke-smiley på Twitter, hvor hun tilføjer:

- Vi ser frem til et godt samarbejde!

Rasmus Jarlov ønsker i dag i en sms til DR Nyheder Eva Kjer Hansen held og lykke med arbejdet:

- Vi vil altid trække støtten til en minister, som vi gjorde dengang, hvis vedkommende forsøger at vildlede Folketinget og nægter at give rigtige oplysninger. Det er Folketingets pligt at sætte foden ned over for den slags, og derfor var vi nødt til at handle, som vi gjorde dengang.

- Men vi har ikke noget personligt udestående med Eva Kjer og regner ikke med, at den situation opstår igen, skriver Rasmus Jarlov.

Eva Kjer: Vi har snakket om tingene

Under præsentationen af de nye ministreAmalienborg blev Eva Kjer Hansen også her til formiddag spurgt til forholdet.

Du kommer til at sidde som minister i en regering med De Konservative, som væltede dig sidst. Er det ikke lidt underligt?

- Næ. Vi har et rigtig godt samarbejde, og vi har selvfølgelig snakket om tingene – og det var dengang, og nu skal vi videre med at præstere nogle resultater, sagde Eva Kjer Hansen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtalte i samme toner, at det er "historie, der er lagt bag os". Han fremhævede samtidig Eva Kjer Hansen som en god minister.

Den seneste tid har Eva Kjer Hansen været Venstres innovationsordfører, men den 53-årige politiker har haft flere ministerposter, siden hun kom i Folketinget tilbage i 1990.

Først som socialminister og minister for ligestilling fra 2004 til 2007. Dernæst som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra 2007 til 2010 - og altså senest som miljø- og fødevareminister fra 2015 til 2016.