Flytrafikken er en af de store syndere i det globale CO2-regnskab.
Derfor vil De Konservative nu gøre noget ved problemet ved at forsøge at få EU til at indføre en afgift på de mest skadelige typer flybrændstof.
Det siger partiets spidskandidat til EU-valget i maj, Pernille Weiss, efter Danmark i dag har fået kritik fra den europæiske klima-ngo Transport & Environment for ikke at have indført afgift på flyrejser.
Men afgiften skal være europæisk og rettet mod brændstoffet, mener De Konservative altså.
- Problemet med Danmarks størrelse er, at det vil forslå som en skrædder i helvede, mener Pernille Weiss.
- Vi vil gerne lægge en europæisk afgift på brændstof – ikke på selve flyturen – så vi stimulerer flyselskaber og firmaer, der arbejder med brændstof til flytrafikken, i retning af at skifte de CO2-skadelige brændstoffer ud med mere bæredygtige løsninger, siger hun.
EU skal føre 'en slags trepartsforhandling'
Hvor stor afgiften skal være, vil hun dog ikke sætte konkrete tal på.
- Jeg sætter som politiker helst ikke tal på. Der vil jeg gerne have input fra folk, der har forstand på det, siger Pernille Weiss.
I stedet vil hun have EU til at sætte gang i det, hun kalder en slags trepartsforhandlinger, hvor politikere, flyselskaber og forskere i samarbejde finder ud af, hvordan afgifterne skal skrues sammen, så det får en står indvirkning på, hvilket brændstof der bruges.
- Vi skal finde ud af, hvor balancen ligger, så vi hurtigt får de sorte brændstoffer ud og de grønne ind. Det skal virke - og så må afgiften have den størrelse, der skal til, lyder det fra spidskandidaten.
Må ikke ramme passagererne
Det er dog vigtigt, at afgiften ikke kommer til at ramme forbrugerne, mener hun. Det vil skade mobiliteten i EU, hvor det er let at komme rundt på grund af billige flybilletter.
Men vil flyselskaberne ikke bare lægge afgiften ud på billetterne, så de bliver dyrere?
- Nej, og det er det, vi skal undgå, ved at sætte os ned med virksomhederne og finde ud af, hvordan mikset af afgifter får omstillet maskinerne til at bruge noget grønnere brændstof. Hele øvelsen skal også have fokus på ikke at belaste billetkøberne, siger Pernille Weiss.
Hun understreger, at en del af løsningen også kan være at indføre skattefradrag til flyselskaber, der kommer hurtigt i mål med omstilling til grønnere brændstofløsninger.
- Vi skal skrue det sammen, så vi både bruger pisk og gulerod.
Hun regner med, at det vil være muligt at skaffe opbakning til idéen i EU.
Her hjemme har transportminister Ole Birk Olesen (LA) tidligere i dag afvist at ville indføre afgifter på flyrejser i dansk sammenhæng. I hvert fald i en form, hvor afgiften lægges på købet af en flybillet.
DR har forsøgt at få en kommentar fra ministeren til De Konservatives nye forslag, men det har endnu ikke været muligt.