Konservative vil gøre topskatten til fortid om otte år: 'Den er marineret i misundelse'

Konservative fremlagde i dag partiets 2030-plan for dansk økonomi.

Ved dagens pressemøde havde Søren Pape Poulsen Konservatives finansordfører Rasmus Jarlov og politisk ordfører Mette Abildgaard ved sin side. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Der er afsat hele 9,7 milliarder kroner til afskaffelse af topskatten i den 2030-plan for dansk økonomi, som Konservative i dag fremlægger i dag ved deres årlige sommergruppemøde.

- Det er en skat, som er marineret i misundelse, siger den konservative leder og nu også statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen.

Han erkender, at det bliver svært at afskaffe topskatten i Danmark, men understreger, at han mener, det er tilladt at have ambitioner.

- Det ville være fattigt, hvis et konservativt parti ikke har et forslag om at afskaffe topskatten i en plan, der rækker helt frem til 2030, siger Pape.

Konservative mener, at en afskaffelse af topskatten vil få folk til at gøre en ekstra indsats. Og så vil de gøre op med den opfattelse, som de mener, mange har af, hvem der betaler topskat.

- Der er mange, der tror, at topskatten betales af en lille bitte del af de allerrigeste danskere. Men der er mange tusinde danskere, der betaler det. Det er også folk med helt almindelige job - også mekanikere og sygeplejersker, siger statsministerkandidaten.

Står det til Konservative, så hæves topskattegrænsen til 800.000 kroner og udfases gradvist, indtil den i 2030 afskaffes helt.

I dag er topskattegrænsen på 552.500 kroner. Tjener man mere end det, betaler man 15 procent mere i skat af hver krone, man tjener efter topskattegrænsen.

Billigere at leve

Men topskatten er ikke det eneste, der skal rykkes ved, mener Konservative.

Partiet foreslår også, at man letter afgiften på el, dagligvarer og elbiler.

I planen hedder det, at skatten på el skal sættes så meget ned, at det nærmest svarer til en afskaffelse. Der er ingen konkret procentsats, men Konservative afsætter 5,4 milliarder kroner til i 2030.

Når de vil lette skatten på dagligvarer, så drejer det sig blandt andet om afgiften på kaffe og is. Men de vil også stoppe stigningerne i skatterne på punktafgifter - det er skat på for eksempel emballage.

Og når det kommer til elbiler, vil Konservative have, at man i 2030 kun skal betale halvdelen af den fulde registreringsafgift.

Vil lette skatten i bunden

Det er ikke kun topskattebetalere, der skal have lettet skatten på indkomsten. Det gælder også for skatten i bunden - og dermed alle danskere.

I 2030 har partiet afsat 7,1 milliarder til et højere beskæftigelsesfradrag.

De vil øge beskræftigelsesfradraget med fire procentpoint og hæve det maksimale fradrag med 16.300 kroner. Beskæftigelsesfradraget er en skattefordel for folk, som er i arbejde. I dag er det maksimale beskæftigelsesfradrag 41.600 kroner.

Ifølge Pape vil en "arbejderfamilie i modelberegning" få 11.000 kroner mere om året efter skat, hvis hele planen bliver til virkelighed.

En funktionærfamilie får 13.200 kroner mere efter skat.

- Jeg mener, at forudsætningen for et godt velfærdssamfund er, at det kan betale sig at arbejde, siger Søren Pape Poulsen.

Finansieringen

Men hvor skal pengene komme fra?

Konservative vil finansiere de mange skattelettelser ved blandt andet at rulle højere kontanthjælp tilbage, som blev indført i juni i år.

De vil sænke dagpengesatsen for dimittender, der ikke er forsøgere fra 13.836 kroner til 8.500 kroner, genindføre gensidig forsøgerpligt, stoppe for tilgangen til Arne-pensionen, og så vil de effektivisere og afbureaukratisere den offentlige sektor.

Pape er langt fra den første, der har haft et ønske om at afbureaukratisere den offentlige sektor.

Og han kan da heller ikke blive mere konkret, end at "vi bare skal gøre tingene smartere", som han sagde det på dagens pressemøde.

Så hvis partiet skal prioritere - hvilket Pape er indstillet på - så er det altså skatten i bunden, der kommer først, fordi den kommer alle danskere til gode, siger han.

- Men det betyder ikke, at vi ikke længere har ambitioner om topskatten, siger Pape også.