Tema Kontanthjælpsloftet

Kontanthjælpsmodtagere: 1.000 flere er kommet i småjob

Et stigende antal personer på kontanthjælp er kommet i småjob siden april måned.

I kølvandet på vedtagelsen af det omstridte kontanthjælpsloft og 225-timers-regel i marts, er 1.165 flere kontanthjælpsmodtagere kommet i småjob, lyder det fra Beskæftigelsesministeriet. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

25 procent. Så stor har stigningen i antallet af personer på kontanthjælp, der er kommet i småjob, været fra april til september i år.

Det viser en analyse fra Beskæftigelsesministeriet.

Stigningen har mere præcist været på 1.165 - fra 4.750 til 5.914 personer.

Den finder sted i kølvandet på vedtagelsen af det omstridte kontanthjælpsloft og 225-timers-regel i marts, lyder forklaringen fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der ser det som et bevis på, at det omstridte kontanthjælpsloft virker.

Kontanthjælpsloftet

Blå blok er blevet enige om nye regler for det, som kaldes kontanthjælpsloftet - altså grænsen for, hvor meget folk kan modtage i offentlige ydelser. Mindre ferie, mindre boligstøtte og krav om mindst 225 timers arbejde på et år er blandt de nye regler.

Gå til tema

- Så stor en stigning på så relativt kort tid må skyldes, at folk begynder at tilpasse sig reglerne, som de ved træder i kraft. Ellers kan man ikke opleve en stigning på 25 procent, siger Troels Lund Poulsen til Berlingske.

Og selvom det er godt, at flere kontanthjælpsmodtagere kommer i småjob, mener Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, at det er en klar forsimpling at tilskrive den udvikling 225-timers-reglen.

- Det er en meget forsimplet forklaring. Vi ved, at det, der skal til, for at folk får en forankring på arbejdsmarkedet, er en lang, sej indsats mellem nogle beskæftigelsesfaglige indsatser fra jobcentrets side og så et stærkt socialt ansvar typisk fra arbejdsgiverside, siger hun.

/ritzau/

Hvad er 225-timers-reglen?

  • 225-timers-reglen kræver, at man arbejder 225 timer om året ved siden at kontanthjælp, hvis der ikke skal trækkes i ens ydelse.
  • Reglen trådte sammen med kontanthjælpsloftet i kraft i oktober.