Kontanthjælpsstramning har kun fået få unge i job

Nye tal fra Beskæftigelseministeriet viser, at andelen af unge, der er kommet i arbejde efter kontanthjælpsreformen er begrænset i forhold til 2013. Derimod er flere kommet i uddannelse.

Kontanthjælpsreformen har ikke haft stor effekt med at skaffe unge i beskæftigelse. I perioden januar-april 2014 kom 8,98 procent af de unge kontanthjælpsmodtagere i job, og det er kun 0,86 procentpoint flere, end før reformen blev indført. (© DR)

Det var tanken, at kontanthjælpsreformen skulle skaffe unge under 30 år i beskæftigelse eller igang med en uddannelse.

Men effekten af reformen er begrænset, når man kigger på, hvor mange der er kommet i arbejde, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

I første kvartal af 2013 fandt 7,52 procent af de unge mellem 25-29 år på kontanthjælp et job, mens det i samme periode i år er 8,98 procent, der har fundet sig et job.

Det er altså en stigning på 1,46 procentpoint, efter reformen er trådt i kraft.

Tallene er opgjort fra første kvartal i 2013 og holdt op imod tallene fra 2014. Du kan se hele Beskæftigelsesministeriets redegørelse her

Kan ikke piske unge igang

Kontanthjælpsreformen trådte i kraft 1. januar 2014 og betød blandt andet, at ydelsen for uuddannede unge mellem 25-29 årige blev erstattet af uddannelsesydelsen. En ydelse, der er på niveau med SU'en og dermed kom de på samme vilkår som de 20-24 årige.

Arbejdsmarkedsordfører i Enhedslisten, Christian Juhl, hæfter sig ved, at reformen ikke har haft en større effekt på at få folk i arbejde.

- Det viser tydeligt, at man ikke kan piske de unge igang med at finde et job. Det med at sige, "hvis ikke du gør, som vi siger, så tager vi dine penge," det er en meget gammeldags måde at behandle unge mennesker på. Man skal i stedet motivere de unge til at tage en uddannelse.

I første kvartal af 2013 startede 8,27 procent af de unge mellem 25-29 år på kontanthjælp på en uddannelse, mens det i år er 15,46 procent, der er begyndt at studere. En forskel på 7,19 procentpoint.

Christian Juhl understreger, at det selvfølgelig er positivt, at flere trods alt er startet på uddannelse og er kommet i job men tilføjer.

- Hvis det er med det her tempo, så varer det godt nok mange år, før at de unge er kommet væk fra kontanthjælpen. Det har vi ikke tålmodighed i Enhedslisten, siger han og tilføjer om regeringens retorik:

- Jeg fatter ikke, at den her regering tror, at den med pæne ord kan skjule skavankerne ved sin egen politik, siger han.

Reformen virker

Mens tallene bliver tolket som et nederlag i Enhedslisten, ser Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, anderledes positivt på analysen.

- Jeg glæder mig over, hver gang vi får et ung menneske væk fra kontanthjælp og i beskæftigelse eller igang med en uddannelse, siger han.

Han betoner, at kontanthjælpsreformen stadig er relativt ny, og at al begyndelse er svær. Det er hans forventning, at reformen med flere år på bagen vil få en stadig større effekt for at få flere væk fra kontanthjælp.

- Enhedslisten ville ikke gøre noget som helst. Hvis vi havde gjort, hvad de ville, så havde der ikke været nogen ændring af antallet, der starter i uddannelse eller i job, siger Leif Lahn Jensen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter