Kontroversiel aftale øger internetovervågning

Danmark og 21 andre af EU's medlemsstater har underskrevet en kontroversiel aftale kaldet ACTA, der har fået internetbrugere verden over til at protestere.

Det polske parlament tog masker på i protest mod ny kontroversiel aftale. Netbrugere verden over raser også mod den nye aftale. (© Scanpix)

Over hele verden ryster netbrugere og kritikere på hovedet over den nye aftale ACTA - Anti Counterfeit Trade Agreement. Aftalen giver nemlig ophavsretsejerne vide muligheder til at lukke hjemmesider, de mistænker for at dele ulovligt kopieret materiale.

Aftalen pålægger også internetudbydere at fungere som en slags vagtmænd over for trafikken i deres net - begge dele med ret uoverskuelige konsekvenser for både søgemaskiner, firmaer og for helt almindelige netbrugere.

ACTA har været undervejs i mange måneder, og selvom den er blevet kritiseret for både sit indhold og for hemmelighedskræmmeriet omkring forhandlingerne, så har mange lande allerede stemt for - herunder også Danmark.

Kritik af indhold

Underskrivelsen af aftalen fik i sidste uge demonstranter til at gå på gaden i de to polske byer Poznan og Lublin, hvor vreden mod aftalen har været størst.

Flere parlamentsmedlemmer i Polen mødte op i parlamentet med Guy Fawkes-masker for at vise deres utilfredshed, og det største oppositionsparti krævede en folkeafstemning om sagen.

Guy Fawkes er den officielle maskot for internetaktivisterne i hackergruppen Anonymous.

Ond tvillingebror

ACTA kaldes af kritikerne for den onde tvilling til det omstridte lovforslag Stop Online Piracy Act - SOPA.

I sidste uge valgte Wikipedia i protest at gå i sort, og adskillige af større og mindre it-firmaer gik i fælles aktion mod det amerikanske lovforslag SOPA.

Aftalen skulle stramme beføjelserne i de allerede eksisterende lovgivninger om ulovlig kopiering af film, tv, musik og så videre, men demonstranterne mente, at lovforslagene var alt for vidtgående.

Og demonstrationen så ud til at virke - SOPA blev foreløbigt lagt på hylden, og skal i hvert fald nu igennem en grundig behandling, før de bliver fremsat igen.

Er ACTA så stemt igennem?

Nej, selvom EU har underskrevet aftalen, så skal den stadig godkendes af Parlamentet i juni, og derfor håber mange aktivister nu, at de kan nå at smide grus i maskineriet, ligesom man gjorde med SOPA.

Aftalen skal først godkendes af Europa-parlamentet i juni måned.