Korrespondent: Esben Lunde har den største opgave efter rokade

Den nyudnævnte fødevare- og miljøminister står over for en stor udfordring med at skulle genetablere samarbejdet mellem de borgerlige partiers ordførere, vurderer DR's politiske korrespondent.

Hvor Ulla Tørnæs primært skal køre et ministerium videre, skal Esben Lunde Larsen genetablere et godt samarbejde mellem de borgerlige ordførere på fødevare- og miljøområdet. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

For anden gang i Venstre-regeringens levetid var der udskiftning og omrokering på ministerholdet.

Ulla Tørnæs (V) blev udnævnt som ny uddannelses- og forskningsminister, mens Esben Lunde Larsen (V) skal stå i spidsen for Miljø- og Fødevareministeriet.

Og særligt sidstnævnte kommer på hårdt arbejde, vurderer DR’s politiske korrespondent, Christine Cordsen.

Foruden at skulle føre landbrugspakken ud i livet og forsøge at forhandle en grøn tillægsaftale på plads, skal han nemlig også forsøge at få samarbejdet i den borgerlige blok tilbage på sporet.

- Det er jo ikke kun imellem ministeren og de konservative ordførere, der har været ondt blod, forklarer Christine Cordsen.

- Det har der været på kryds og tværs blandt de blå ordførere. Fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har der været meget raseri over De Konservative i de seneste par uger. Så der er i det hele taget brug for en genstart, forklarer hun.

Sparekrav på menuen

Hvor Esben Lunde Larsen altså skal have smøget ærmerne op fra starten af, er udfordringerne for Ulla Tørnæs knap så store i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Hun skal først og fremmest bare køre et ministerium videre, vurderer Christine Cordsen. Endda på et område, som hun delvist har erfaring med fra sin tid som undervisningsminister tilbage i begyndelsen af nullerne.

- Noget af det, der skal håndteres, er selvfølgelig sparekravene til uddannelsesområdet, som jo har givet en del ballade med universiteterne og studerende, men det er ikke sådan, at det er et kæmpe problemfelt, hun overtager, vurderer Christine Cordsen.

Netop spørgsmålet om besparelser på universiteterne skulle Esben Lunde Larsen have svaret på i et samråd allerede i morgen eftermiddag.

Ulla Tørnæs har anmodet om at få samrådet udsat, så hun har mulighed for at sætte sig bedre ind i området.

Stort ordførerskab til Eva Kjer

Årsagen til ministerrokaden var Eva Kjer Hansen, der i lørdags selv trak sig som miljø- og fødevareminister, inden et flertal i Folketinget på onsdag ville stemme for et mistillidsvotum mod hende.

Hun skal nu tilbage til Christiansborg og fungere som menig folketingspolitiker.

Christiansborg vil der sandsynligvis vente Eva Kjer Hansen en af de store ordførerposter, vurderer Christine Cordsen.

- Et godt bud vil være, at hun overtager EU-området fra Morten Løkkegaard, der nu rejser til Bruxelles og overtager Ulla Tørnæs’ post, siger hun.

- Det er et område, hun har været inde i før. Det vil også – fordi det er et stort, tungt område – være et skulderklap til hende, da man i Venstre mener, det var meget uretfærdigt, at hun blev nødt til at gå på grund af den her sag.