Korrespondent: Storkonflikt det værste regeringen kan forestille sig

Løkke forsøger at mane konfliktrygter i jorden, vurderer DR's politiske korrespondent.

Hvis overenskomstforhandlingerne ender i en lockout, skal de sparede lønkroner ikke bare blive en gevinst for statskassen, forsikrer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det vil være et mareridt for regeringen, hvis overenskomstforhandlingerne ender med en storkonflikt.

Og derfor har statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag meldt ud, at sparede lønkroner ved en lockout skal øremærkes til en velfærdspulje.

Det vurderer DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen.

- Der har cirkuleret rygter om, at regeringen skulle spekulere i en lockout og i en storkonklift, fordi man så kunne spare penge.

- Den forestilling vil han gerne pande ned, siger Christine Cordsen.

Ifølge Christine Cordsen kan timingen for Løkkes udmelding skyldes, at statsministeren senere i dag deltager i Folketingets spørgetime, og her kunne de eventuelt sparede lønkroner være blevet et tema.

- Det er min fornemmelse, at regeringen bliver mere og mere bekymret for, at det her kan ende i en storkonflikt, der lukker skoler, børnehaver og hospitaler, siger hun.

Storkonflikt et mareridt for regeringen

Det værste regeringen kan forestille sig lige nu er en storkonflikt på det offentlige område, der går så meget i hårdknude, at regeringen er nødt til at gribe ind.

Ifølge Christine Cordsen vil det overskygge alle de planer, som regeringen har lagt for foråret.

- Ingen regering har nogensinde fået bonuspoint ud af at gribe ind i en konflikt, så det vil man meget, meget nødigt, siger Christine Cordsen.

Hvad skal pengene bruges til?

Lars Løkke Rasmussen har endnu ikke noget konkret bud på, hvad pengene skal bruges på.

Hvis lockouten og dermed velfærdspuljen bliver til virkelighed, vil regeringen diskutere med Folketingets øvrige partier, hvordan pengene skal bruges.

Sikkert er det dog, at der er tale om et engangsbeløb, og dermed kan pengene ikke bruges til for eksempel ansættelser, siger Christine Cordsen.

- I stedet kan det være nye legepladser i institutionerne, indkøb af strålekanoner til kræftbehandling, eller man kunne sende alle pensionister på charterferie, hvis det nu var det, man ville.

Puljebeløbet afhænger af, hvor lang tid en eventuel konflikt kommer til at vare.

- Men hvis man forestiller sig, at det bliver en længerevarende konflikt, så taler vi om ret mange penge i sådan en pulje, siger Christine Cordsen.

Facebook
Twitter