Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Kovending i kvælstofsagen: Landbrugspakken belaster miljøet

Miljø- og Fødevareministeriet erkender, at landbrugspakken vil skade miljøet. Det står i skarp kontrast til minister Eva Kjer Hansens (V) forsikringer om det modsatte.

Selv om Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) har gentaget, at landbrugspakken ikke vil skade miljøet, har hendes ministerium her til aften erkendt det modsatte. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Kvælstofsagen tager nu en ny drejning på Christiansborg.

Under et møde i Miljø- og Fødevareministeriet har Konservative og Dansk Folkeparti fået at vide, at landbrugspakken samlet set vil skade miljøet de første år.

Det har embedsmænd oplyst, skriver Berlingske.

De oplysninger står i kontrast til, at minister Eva Kjer Hansen (V) flere gange - også over for Folketinget - har fastholdt, at pakken gavner miljøet.

Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som fødevare- og miljøminister, efter at de konservative havde udtrykt mistillid til hende, og der opstod en regeringskrise. Esben Lunde Larsen har nu overtaget ministerposten.

Gå til tema

- Fra 2015 til 2016 vil der komme en øget kvælstofudledning, også selv om man tager højde for den såkaldte baseline, siger landbrugsordfører Rasmus Jarlov (K) og tilføjer, at der også vil komme et minus i 2017 og 2018.

Baseline betyder de udefrakommende faktorer, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre.

Forskerne har ret i deres kritik

Kvælstofsagen begyndte at rulle, da Berlingske søndag gennemgik regeringens regnestykke, som viser, at miljøet går i plus fra 2016 til 2021.

Flere forskere har angrebet regnemetoden, da regeringen har lagt de ydre, positive effekter for 2013, 2014 og 2015 sammen under år 2016. Forskerne kaldte den slags beregninger for vildledende, kreativ og misinformerende.

Og Rasmus Jarlov (K) giver dem ret.

- Den måde at regne på er lidt kreativ. Jeg synes også, at det regnestykke var forkert stillet op, når man gik helt tilbage til 2012. Og nu har vi så fået at vide, at ser man på, hvad der sker fra 2015 til 2016, så går det i minus, siger han til Berlingske.

Ministeren var ikke til stede på mødet.