Kraftig kritik af evakuering af fireårig pige uden mor - risikerer at forværre pigens tilstand

Red Barnet kalder det 'hjerteløst', at pigens mor ikke også må komme til Danmark.

Al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien. Billedet er fra december. (Foto: Repatriate the Children - Denmar © Scanpix)

Det er intet mindre end ubegribeligt, at regeringen er klar til at hente en fireårig pige hjem fra syrisk fangelejr - uden mor og bror.

Sådan lyder det fra Eva Ersbøll, der er seniorforsker emerita med fokus på blandt andet indfødsret hos Institut for Menneskerrettigheder.

- Jeg er fuldstændig målløs over den beslutning.

- Pigen risikerer at blive yderligere traumatiseret. Det er morens vurdering, og det er de lægefagkyndiges vurdering. Hvordan kan man give sådan et tilbud, det forstår jeg ikke, siger hun.

Pige har ptsd

Pigen er så syg, at de danske myndigheder tilbyder at evakuere hende fra al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien. Men den fireårig piges afhængighedsforhold til moren er ikke af en sådan karakter, at det påtvinger, at moren kommer med hjem.

Det er konklusionen i en afgørelse, som DR Nyheder har læst, som Udenrigsministeriet er kommet frem til om evakuering af pigen, der lider af posttraumatisk stressforstyrrelse fra fangelejren.

Udgangspunktet for tilbuddet om evakuering er, at pigen åbenlyst vil få det bedre i Danmark. Men det kan kun ske, hvis moren går med til at blive adskilt fra pigen, så pigen kan komme i behandling i Danmark.

Af afgørelsen fremgår det også, at regeringen heller ikke planlægger at hjemtage pigens seksårige bror. Han er ikke hendes biologiske bror, men blev adopteret som spæd.

Hør Eva Ersbøll fortælle mere her:

Lad dem komme til Danmark - sammen

Ifølge Eva Ersbøll ville det langtfra være den bedste løsning for den lille pige, hvis ikke moren følger med.

- Den rigtige måde ville være at gøre det, som alle lægefagkyndige eksperter siger: Lad pigen komme hjem, lad pigen få behandling og lad pigens mor komme med hjem, fordi det vil hjælpe pigen gennem hele det forløb, hun skal igennem, siger hun.

Også hos Red Barnet er man forbløffet over den model, som regeringen lægger op til, fortæller generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det her er ikke bare hjerteløst. Det er også dybt uansvarligt og bestemt ikke i barnets tarv. Regeringens egne eksperter har slået fast, at den fireårige pige vil blive yderligere traumatiseret, hvis man tvangsadskiller hende fra moren.

- Barnets tarv er som udgangspunkt at være sammen med den primære omsorgsperson, som i dette tilfælde er mødrene. Så er det klart, at når man står på dansk jord, skal der være en vurdering af mødrenes forældreevne, ligesom mødrene selv skal stå til ansvar for deres eventuelle gerninger ved det danske retssystem, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Christiansborg lyder det fra Enhedslisten, at "det er imod barnets bedste". Også De Radikales Kristian Hegaard ryster på hovedet.

- Pige med ptsd skal hjem. Så det skal mor naturligvis også, skrev han i går på Twitter.