Krause: Fælleslisten er dødsdømt

Flere politiske eksperter sabler Fælleslistens arbejdsprogram ned. "Tyndbenet", "flop" og "dødsdømt" er nogle af de ord, der hæftes på udkantspartiet.

Politisk kommentator Niels Krause Kjær: - Fælleslisten mangler alle de ting, der kendetegner et nyt politisk parti. Det er næsten dødsdømt.

Politisk kommentator, Niels Krause-Kjær, tøver ikke. Ifølge ham viser Fælleslistens nye arbejdsprogram, at listen er på vej til et nederlag.

- Fælleslisten mangler alle de ting, der kendetegner et nyt politisk parti. Det er næsten dødsdømt, siger Niels Krause-Kjær til DR Nyheder.

Listen offentliggjorde i dag deres politiske arbejdsprogram. Et program på 18 kortfattede punkter, som ikke imponerer Krause-Kjær:

- De mangler politisk bund, kvalifikationer, en karismatisk ledelse. Kort sagt alle de ting, der kræves for at starte et parti. Det stritter i alle mulige retninger. Det har intet med et politisk parti at gøre.

Sparsomt program

Programmet indeholder en række punkter om sygehusstruktur, som er Fælleslistens hjertesag. Derudover er det sparsomt med visioner om eksempelvis skat, udenrigspolitik og klima.

Hvad hæfter du dig ved i programmet?- Der er ikke et ord om, hvordan økonomien skal hænge sammen. Man gør særligt meget ud af sygehusstrukturen. Resten af programmet er meget kort, og det skinner igennem, at de ikke har tænkt særlig meget over, og de har ingen holdning til det, siger Niels Krause-Kjær.

Engell: Kæmpe flop

Også Hans Engell vender tommelfingeren nedad.

- Fælleslisten har udspillet deres rolle som dansk politisk faktor. For mig ligner det et kæmpe flop, inden de overhovedet er kommet i gang, siger Hans Engell til Berlingske.dk.

Ifølge Hans Engell er der da heller ikke nogen af partierne på Christiansborg, der skal være nervøse for Fælleslistens indflydelse.

- Det behøver de ikke. Da det kom til stykket viste Fælleslisten sig at være en regional forteelse i Holstebro og omegn, siger Hans Engell.

Mangler saft og kraft

- Det nye program understreger, at Fælleslisten er et protestparti bygget op omkring sygehusballaden. Det er det eneste sted i teksten, hvor der lidt saft og kraft, siger politisk kommentator og ekstern lektor ved Roskilde Universitet Rasmus Jønsson til Ritzau.

Jønsson hæfter sig som de to andre kommentatorer ved, at Fælleslistens program er meget tyndt. Det drejer sig primært om sygehuse og decentralisering:

- Resten er rene overskrifter, som det er svært at være uenige i, om at vi skal gøre det godt for miljø, soldater, tilflyttere og ældre men ikke hvilke instrumenter, der skal bruges, siger han.

Vil ikke pege på statsministerkandidat

Niels Krause-Kjær hæfter sig også ved, at partiet ikke vil pege på en statsministerkandidat. Man vil i stedet pege på den kandidat, der vil give de største indrømmelser til Fælleslisten og udkantsdanmark.

Men det kan man ikke gå til valg på, siger Krause-Kjær:

- Al erfaring viser, at det kan man ikke. Den balancegang kan man ikke tage som politisk parti i dag, siger han.

Han påpeger, at idéen var god. Men evnerne mangler, mener han.

- Diskussionen, oprøret, bevægelsen var jo sådan set reel nok. Men i det øjeblik man forsøgte at gøre det til at rigtigt parti, dér døde det, siger han.

Fælleslisten samler i øjeblikket underskrifter, som skal gøre dem opstillingsberettigede til et kommende folketingsvalg.