Krav om forklaring fra Fogh om nedtoning af klimatrussel

Statsministeren skal redegøre for, om flere ministerier nedtonede danske eksperters advarsler om global opvarmning. Det kræver De Radikale, SF og Socialdemokratiet.

Statsministeren bliver kritiseret for, at hans ministre har manipuleret med konklusioner om den globale opvarmning. (Foto: DR © DR)

Såvel Finans- som Miljøministerierne ændrede fra 2001 til 2004 i forskeres konklusioner om global opvarmning. Derfor bør statsministeren fremlægge en redegørelse, kræver De Radikale, SF og Socialdemokratiet.

- Det er en helt uhørt praksis, hvis ministrene har siddet og rettet i uafhængige forskningsrapporter. Fogh må svare på, om det har fundet sted, siger den radikale miljøordfører Martin Lidegaard til Radioavisen.

MediaLinks:

Manipulation

Det er en opfattelse, som den socialdemokratiske miljøordfører deler.

- Det er en skandale. Det viser jo klart, at vi har en regeringen, der har løjet, manipuleret og skjult faktuelle oplysninger både for politikerne og den danske befolkning, siger Torben Hansen til Radioavisen.

Eksperternes advarsler blev ifølge Politiken nedtonet, afsnit blev fjernet, og synet på fremtidens klima blev gjort mere positivt.

Kloakker nedprioritet

For eksempel at daværende miljøminister Hans Christian Smidt personligt rettede i en pjece, der ellers skrev om behovet for udvidelser af Danmarks kloakker.

Det får SF´s formand Villy Søvndal til at kalde statsministeren i samråd i det politisk-økonomiske udvalg.

- Det er absurd, at regeringen bevidst har lukket øjnene for, at det danske kloaksystem som følge af klimaændringerne skal udbygges, så det bl.a. kan håndtere voldsommere regn, siger Villy Søvndal.

Enhedslisten ønsker modsat de andre partier, at miljøminister Connie Hedegaard står for undersøgelsen.

Ikke flertal for redegørelse

Men foreløbig er der ikke politisk flertal for at få lavet en redegørelse, om forskernes konklusioner blev nedtonet, for Dansk Folkeparti vil ikke være med.

- Jeg har aldrig haft en fornemmelse af, at vores uafhængige forskere skulle være pålagt nogle bånd, siger miljøordfører Jørn Dohrman.

Han mener derfor, at forskerne skal fremlægge beviser for, at de er blevet pålagt bestemte holdninger i deres anbefalinger. Sker det, er han parat til at vurdere, om der skal laves en undersøgelse.

- Men jeg tror, det er en storm i et glas vand, siger han.