Krigsdokumenter: Venstre giver kold skulder til folketingsflertal

Venstre afviser at udlevere krigsdokumenter, selvom et folketingsflertal har stillet krav om det.

Venstres Torsten Schack Pedersen afviser, at regeringen vil fremlægge de omstridte Irak-dokumenter.

Et folketingsflertal, der kræver op mod 70.000 dokumenter om krigene i Irak og Afghanistan udleveret, får nu en kold skulder af Venstre.

Regeringspartiet mener blandt andet, at der er hensyn at tage til andre lande, og derfor vil dokumenterne ikke kunne offentliggøres.

- Det er værd lige at understrege, hvad det forslag, Liberal Alliance har stillet, egentlig betyder. Det vil nemlig betyde, at dokumenter, som ikke er klassificeret skulle offentliggøres, men bare fordi et dokument er ikke-klassificeret, er det ikke ens betydende med, at det uproblematisk kan offentliggøres.

- Det kan blandt andet indeholde referater af samtaler med repræsentanter fra andre nationer. Det er ikke en uproblematisk forestilling, Liberal Alliance har gang i, siger Torsten Schack Pedersen (V), medlem af Forsvarsudvalget.

Så I trodser flertallet?

- Nu tager vi debatten i folketingssalen i dag, og der skal ikke stemmes i dag, så las os nu se, hvad der sker. Jeg håber, at nogle partier vil tænke sig grundigt om i den her sag, siger Torsten Schack Pedersen.

Men der er jo tale om, at flertallet vil have de dokumenter, der ikke er farlige, offentliggjort. Hvorfor kan I ikke gå med til det?

- Hvilke af de 70.000 dokumenter, der er klassificerede, og hvilke der ikke er, hvilke er fortrolige, hvilke skal vi kontakte andre nationer for at høre om vi kan offentliggøre det, har jeg ikke noget tal på, men det er en temmelig omfattende opgave. Og de oplysninger, der ligger i kommissionen, stammer jo blandt andet fra en række ministerier, og der kan man jo efter helt almindelige regler søge om aktindsigt, siger Torsten Schack Pedersen.

Men hvad vil I gøre for at imødegå Liberal Alliance, for I kan vel ikke bare lade som ingenting?

- Nu tager vi drøftelsen i dag til førstebehandlingen af beslutningsforslaget, og så kommer der en efterfølgende proces i udvalgsbehandlingen, og der indgår vi selvfølgelig i konstruktive drøftelser, som vi altid gør, siger han.