Kriminalitet begået i udlandet skal give straf i Danmark

Danske domstole skal have bedre mulighed for at straffe kriminalitet, der er begået i udlandet. Justitsminister Lene Espersen er parat til at ændre loven efter sommerferien.

Lene Espersen vil hjælpe danskere, der er udsat for en forbrydelse i udlandet. (Foto: Morten Juhl © Scanpix)

En dansk kvinde er på rejse i udlandet. Hun bliver voldtaget, men de lokale myndigheder vil ikke forfølge sagen. I fremtiden skal hun kunne få hjælp af de danske myndigheder, og gerningsmanden kan blive straffet af en dansk domstol.

Anbefalingen kommer fra Jurisdiktionsudvalget, der har haft rigsadvokat Henning Fode som formand. Og det er et af de forslag som justitsminister Lene Espersen vil lytte til.

Bedre beskyttelse af danskerne

- Der er meget forskellig straffelovgivning i verdens lande. Vi ønsker at herboende personer og danske statsborgere skal have en bedre beskyttelse, siger Lene Espersen.

Det skal også kunne straffes, hvis en person, som har bopæl i Danmark, tager sin datter med til udlandet og tvinger hende til at indgå et ægteskab. Det er ulovligt i følge dansk lovgivning, men ikke nødvendigvis i det land, hvor ægteskabet bliver indgået.

- Vi skal sikre, at lovgivningen bliver overholdt, så man ikke kan tage til et andet land og opleve, at man er i et lovgivningsmæssigt helle, siger Lene Espersen.

Udlevering er nødvendig

Endelig foreslår udvalget, at den danske lovgivning skal gælde i sager om folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser. Hvis man bor i Danmark eller bare er i transit i en dansk lufthavn, skal man kunne straffes efter danske regler.

I flere af sagerne vil det kræve, at gerningsmanden kan blive udleveret til Danmark. Justitsminister Lene Espersen sætter sin lid til det internationale samarbejde om udlevering af personer, der er tiltalt for en forbrydelse.

Jurisdiktionsudvalgets anbefalinger skal nu i høring. Lene Espersen regner med, at have et lovforslag parat i løbet af efteråret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk