Kriminaliteten falder til laveste niveau i fem år

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at antallet af anmeldte forbrydelser er på det laveste niveau siden 2009. Justitsminister Mette Frederiksen (S) er begejstret for udviklingen.

Antallet af anmeldte forbrydelser når det laveste niveau siden 2009, og det glæder både Rigspolitiet og justitsministeren. (Foto: © Bjarne Lüthcke, Scanpix)

Det går den rigtige vej med kriminaliteten i Danmark, hvis man skal stole på nye tal fra Rigspolitiet.

I årets første ni måneder har politiet modtaget knap 21.000 færre anmeldelser end i den tilsvarende periode i 2013. Det svarer til et fald på 7,8 procent.

I alt har politiet modtaget 243.484 anmeldelser for straffelovsovertrædelser i perioden.

Fald over (næsten) hele linjen

Anmeldelser af straffelovsovertrædelser bliver opgjort i ti forskellige kategorier - fra tyveri over hærværk til vold. I otte ud af de ti kategorier er der tale om et fald i antallet af anmeldelser.

Kun i personfarlig kriminalitet og sædelighedsforbrydelser er der tale om små stigninger på henholdvis 0,9 og 2 procent fra sidste år.

I Rigspolitiet er de meget begejstrede for udviklingen.

- Det er meget glædeligt, at vi ser så store fald i nærmest alle kategorier, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Flere faktorer årsag til fald

I 2009 var antallet af straffelovovertrædelser på sit højeste niveau med 293.373 anmeldelser for de første ni måneder.

Sammenligner man det med de nye tal fra Rigspolitiet er antallet af anmeldelser faldet med 17 procent over de sidste fem år.

Men det markante fald i antallet af anmeldelser er ikke kun et resultat af godt politiarbejde, sïger rigspolitichefen.

- Folk er blevet bedre til at passe på hinanden, ungdomskriminaliteten er faldet meget kraftigt, og så bliver der udført en masse grundigt politiarbejde. Det er nogle af de primære grunde til de markante fald i antallet af anmeldelser, siger Jens Henrik Højbjerg.

De unge er mindre kriminelle

Justitsminister Mette Frederiksen (S) glæder sig over det faldende antal anmeldelser. Det tyder jo på, at der også er mindre kriminalitet, siger hun.

Justitsministeren er meget positiv overfor udviklingen i politiets arbejde, men det er ikke kun politiet, der er skyld i den positive udvikling, understreger hun. Hun henviser til, at den unge generation bærer en stor del af ansvaret.

- Vi kan se, at der er et stort fald i kriminaliteten blandt unge, og det tyder jo på, at den næste generation kan opføre sig ordentligt og måske endda bedre end vores generation, siger Mette Frederiksen.