Kristendemokrater fravælger Fogh

Formanden for Kristendemokraterne, Bodil Kornbek, afviser i sin første landsmødetale at støtte Anders Fogh som statsminister. Foghs menneskesyn og mistillid til fremmede, forældre og familier er årsagen.

Bodil Kornbek lægger afstand til statsministerens menneskesyn. (© KD)

Meldingen var klar, da det kristne partis formand, Bodil Kornbek, lørdag gik på talerstolen på partiets landsmøde i Middelfart.

Ved det seneste folketingsvalg bakkede partiet op om Fogh som statsminister, men hvis Kristendemokraterne vender tilbage til Folketinget efter næste valg, vil de have en ny regering.

Klar tale

- For at sige det meget direkte, så peger vi ikke på Anders Fogh. Regeringens politik ligger meget langt fra vores syn på det enkelte menneske, men også fra de politiske løsninger, vi vil komme op med.

Den borgerlige anstændighed er simpelthen gået fløjten med denne regering, siger Bodil Kornbek til Ritzau.

Den 45-årige partiformand kritiserede de nationale test i folkeskolen, leveforholdene for landets asylansøgere og regeringens "pisk over kontanthjælpsmodtagerne".

- Jeg kan derfor ikke forsvare at pege på Anders Fogh Rasmussen som leder af en regering, der vælges med hjælp fra Kristendemokraternes mandater, sagde Bodil Kornbek i sin første landsmødetale som partiformand.

Liberal junglelov

Over for de 270 delegerede fra partiets bagland argumenterede hun for, at Fogh-regeringen "har smidt den borgerlige anstændighed over bord", og at hun tager afstand fra "den liberale junglelov".

- Foghs udgangspunkt er, at man som menneske bliver vurderet efter, hvad man kan præstere. Han ser på os, som nogen der skal yde en produktion og give et afkast. Det præger den politik, der kommer fra den nuværende regering, sagde Bodil Kornbek.

En af årsagerne til Kristendemokraternes klare afstandtagen fra den borgerlige regering er statsministerens udmelding om, at religion skal fylde mindre i det offentlige rum.

Religion en mulighed, ikke et problem

- Jeg må tage afstand fra hans udmeldinger. I Kristendemokraterne leverer vi politiske og ikke religiøse løsninger, men jeg synes, at Anders Fogh Rasmussen generelt ser religionen som et problem i stedet for at se den som en mulighed og en styrke, sagde Bodil Kornbek i en kaffepause på landsmødet.

Om det så bliver Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, eller den radikale leder, Marianne Jelved, der kan se frem til at få kristen opbakning ved næste valg, vil partilederen endnu ikke røbe.

Men de to kvindelige kandidater vil i den kommende tid blive målt og vejet. Første gang ved en debat på Kristendemokraternes landsmøde søndag.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53b1d4daa11f9d1720d080ff