Kristendemokraterne vil have en "børnenes finanslov"

Hvis Kristendemokraterne kommer i Folketinget efter næste valg, vil partiet kæmpe for 18 måneders barselsorlov, som mor og far kan dele.

Stig Grenov mener, at Kristendemokraternes vej til Folketinget går gennem en familievenlig politik. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Kristendemokraterne er få uger fra at være opstillingsberettigede til det kommende folketingsvalg, der senest skal finde sted i 2019. Forventningen er, at partiet har samlet nok vælgererklæringer i dag, hvor partiet holder landsmøde i Middelfart.

Og det, der skal sikre partiet to procent af stemmerne for første gang siden 2001, er en mere børne- og familievenlig politik, end den der bliver ført på Christiansborg i dag. Sådan lyder opskriften ifølge Stig Grenov, partiets landsformand.

- Vi har lavet en børnenes finanslov. Vi skal vende økonomien på hovedet og begynde at investere i det, der betyder mest for os: Vores børn, vores liv som forældre, vores børnebørn. På den måde mener vi, at vi styrker vores liv, siger Stig Grenov.

Partiet har lavet 15 konkrete ønsker til børnenes finanslov, som skal være en del af den årlige finanslov, hvis det står til Kristendemokraterne.

Blandt andet skal barselsperioden hæves til 18 måneder, som et forældrepar kan dele, og så skal forældrene have ret til at arbejde deltid, så de kan få bedre tid til at være sammen med deres børn.

Stig Grenov: Vi lever ikke for at få staten til at løbe rundt

Kristendemokraterne vil også lave reglerne om, så forældrene får mulighed for at få fingre i de kommunale kroner, der ellers følger barnet, når barnet skal i institution.

Det vil gøre det lettere for forældre at få råd til at blive hjemme ved deres børn, mens de er små, mener Stig Grenov.

Børnenes finanslov er ifølge Kristendemokraterne et opgør med den familiepolitik, der bliver ført på Christiansborg i dag.

- Man ser hele tiden børnene som nogen, der går i vejen for, at forældrene kan tjene flere penge, så vi kan få flere skattelettelser eller mere velfærd. Man har vendt det hele på hovedet.

-Det er som om, at vi lever for staten i stedet for at leve for livet. Vi vil vende det rundt. Vi lever for fællesskabet, vi lever for vores nære relationer og familien. Vi lever ikke for at få staten til at løbe rundt, siger Stig Grenov.

Mener I så også, at folk skal have flere børn?

- Folk skal have de børn, som de har lyst til at få. Det viser sig, at den gennemsnitlige dansker vil have mellem to og tre børn, men de får under 1,7. Det er altså fordi, at der er noget galt. Vi vil arbejde politisk for, at voksne kan få de børn, de ønsker sig.

Kristendemokraterne peger på Løkke

Familiepolitikken er traditionen tro kernen af Kristendemokraternes politik. Det er dog ikke lykkes for partiet at blive valgt til Folketinget siden 2001, hvor partiet fik fire mandater i Folketinget.

Ved de seneste to valg har partiet fået 0,8 procent af stemmerne – altså et pænt stykke under spærregrænsen på to procent.

Men foruden forslaget om en finanslov for børn, er Kristendemokraternes politik velkendt.

- Det er familien, det er de borgerlige frihedsrettigheder, det er miljøet. Dertil kan jeg så sige, at vi så peger på en blå statsminister. Og det gør vi på grund af den DNA, som vi selv er rundet af.

- Det er retten til at gå klædt, som man har lyst, det er retten til at tænke, tro og tale, og det er et krav om, at man ikke skal begrænse religionsfriheden, siger formanden.

Men hvad får dig egentlig til at tro på, når I nu ved de seneste to valg har fået 0,8 procent af stemmerne, at I kan hente mindst to procent af stemmerne ved det næste folketingsvalg?

- Det er fordi, at vi for det første har tiden til at tale politik i stedet for at samle vælgererklæringer. Og så har det også noget at gøre med, at vi ved sidste valg fik 1,5 procent af stemmerne indtil få dage før valget. Hvis vi kan komme lidt højere op, så vil folk i stedet for at tænke stemmespild hjælpe os op over de to procent. Der er ikke så lang vej, som folk gerne vil gøre det til. Vi er faktisk relativ tæt på. Og den dag i dag ligger vi bedre som udgangspunkt i meningsmålingerne, end da vi startede valget sidste gang.

Bakker op om undersøgelse af Støjberg-sagen

Skulle Kristendemokraterne modsat ved de seneste fire valg blive valgt ind, skal statsminister Lars Løkke Rasmussen dog samtidig vide, at Kristendemokraterne står på oppositionens side på ét punkt.

- Vi vil kræve, at der kommer en undersøgelse af Inger Støjbergs embedsførelse. Det synes vi vil være reelt. Og nu ved Lars Løkke Rasmussen det så på forhånd, siger Stig Grenov.

Oppositionen har i denne uge samlet været ude og sige i Politiken, at de vil have en uvildig undersøgelse af udlændinge- og integrationsministerens håndtering i sagen om tvangsadskillelsen af unge asylpar.

Kristendemokraterne holder landsmøde i dag og i morgen på Brogården i Middelfart.

FacebookTwitter