Kristendemokraternes nye formand efter Isabella Arendts exit: Det er en trist dag for partiet

Partiet mister to fremtrædende politikere på under én uge og efter interne uenigheder om fri abort.

Isabella Arendt ses her på landsmødet i oktober 2021. Hun er nu afløst af Marianne Karlsmose, der er fungerende formand frem til partiets landsmøde i år. (Foto: Frank Cilius © Ritzau Scanpix)

Det blev kun til tre år på posten som formand for Kristendemokraterne for den 29-årige Isabella Arendt.

For efter en turbulent uge i partiet har hun trukket sig som formand for det parti, som hun i samme omgang forlader med øjeblikkelig virkning.

- Jeg trives ikke længere i mit arbejde og i organisationen. Men jeg er nået til den konklusion, at Kristendemokraterne ikke længere er det rigtige match for mig, siger Isabella Arendt.

Hun forklarer, at hun ikke længere har opbakning i partiet.

- Jeg har haft den følelse, at det er faldet til jorden, når jeg kommer med forslag og ideer. Jeg har haft følelsen at stå alene med den gejst, siger hun og fortsætter:

- Det er ikke det politiske indhold, der har været udslagsgivende for min beslutning.

Det står ikke klart, hvad den nu tidligere formand skal lave fremover.

- Jeg er ikke kørt træt i politik. Jeg har bare brug for at være et sted, hvor både visioner og begejstring kan sameksistere. For jer har masser af gåpåmod, siger Isabella Arendt.

Overrasket over exit

Efter Isabella Arendts exit er politisk næstformand Marianne Karlsmose nu fungerende formand frem til partiets planlagte landsmøde i oktober.

Det kom bag på Marianne Karlsmose, at Isabella Arendt pludselig stopper som formand.

- Jeg var meget overrasket. Jeg fik besked her til formiddag, så det kom meget bag på mig, siger hun og fortsætter:

- Det er en trist dag for Kristendemokraterne.

Ingen sammenhæng med Jens Rohdes afgang

Isabella Arendts farvel kommer, få dage efter at en anden fremtrædende kristendemokrat takkede af.

I sidste uge meddelte partiets politiske ordfører, Jens Rohde, at han siger farvel til politikChristiansborg efter næste valg.

- Jeg vil noget andet med mit liv end politik. Det er en beslutning, der har været undervejs i længere tid, sagde han til Ekstra Bladet.

Isabella Arendt siger, at hendes afgang ikke hænger sammen med Jens Rohdes beslutning om at forlade politik.

- Den fornemmelse, jeg har haft på manglende begrejstring, har været uger undervejs, og Jens Rohde har ikke været en del af den beslutning, siger Isabella Arendt.

KD's organisatoriske næstformand, Niels Chresten Andersen, afviser også, at Isabella Arendts afgang hænger sammen med Jens Rohdes.

- Hun og Jens Rohde har haft deres diskussioner. Men det er ikke på grund af Jens Rohde, at hun går. Det er et samlet billede, hvor presset er for stort. Det udtrykker jeg forståelse for. Og beklager, siger Niels Chresten Andersen.

Jens Rohde (KD), trækker sig fra politik efter næste folketingsvalg. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Abortdebatten splitter partiet

Tidligere på måneden stillede Jens Rohde, der er Kristendemokraternes eneste folketingsmedlem, et beslutningsforslag om, at den danske regering skal kæmpe for kvinders rettigheder internationalt, herunder retten til fri abort.

Det er stik imod Kristendemokraternes partilinje. Ifølge partiets hjemmeside er det partiets mål, at "så få kvinder som muligt bliver uønsket gravide, og at så få graviditeter som muligt ender i en abort".

Isabella Arendt sagde i sidste uge til Politiken, at hun mener, at "kvinder skal have ret til abort". Samtidigt sagde hun, at loven om fri abort er "principielt uacceptabel", fordi hun mener, man skal gøre mere for at forebygge aborter i Danmark.

Efter hendes afgang i dag fastslår hun, at kvinder har ret til abort.

- Jeg synes, jeg har gjort det meget klart, hvor jeg står i forhold til abort. Det mener jeg stadigvæk, siger Isabella Arendt.

Men det er netop disse formuleringer, der bliver debatteret i partiet.

For ifølge Kristendemokraternes organisatoriske næstformand, Niels Chresten Andersen, har der været en del konflikter internt i partiet, som har udfordret samarbejdet, heriblandt debatten om abort.

- Vi har haft en debat, hvorvidt vi skal udtrykke vores holdning til abort aktivt eller passivt. Vi vil ikke begrænse eller komprommitere kvindens ret til abort, siger han.

Så Kristendemokraterne går ind for fri abort?

- Vi anerkender, at abort er et etisk dilemma. Formuleringen og tolkningen har givet anledning til nogle diskussioner. Men Marianne Karlsmose og jeg ønsker den passive formulering om fri abort, siger Niels Chresten Andersen.

Marianne Karlsmose vil være fungerende landsformand for Kristendemokraterne frem til landsmødet i oktober. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix) (Foto: Frank Cilius © Ritzau Scanpix)

Marianne Karlsmose selv kan også nikke ja til, at abort er blevet diskuteret heftigt internt i Kristendemokraterne.

- Jeg tror, det er åbentlyst for de fleste, at vi har haft nogle konflikter internt i partiet, siger hun.

Ifølge Marianne Karlsmose bakker et flertal i partiet op om, at Kristendemokraterne ikke vil begrænse kvinders ret til abort.

- Vi arbejder for at nedbringe aborttallet indenfor den abortramme på 12 uger, vi har herhjemme, siger hun.

Men går Kristendemokraterne ind for fri abort?

- Den formulering, vi er blevet enige om i 2030-planen, står jeg bag. Forbudsdiskussionen har vi lagt til side, siger Marianne Karlsmose.

Tror stadigvæk på plads i Folketinget

I de seneste Epinionmålinger for DR har Kristendemokraterne balanceret på spærregrænsen.

Ovenpå både Jens Rohdes og Isabella Arendts afgang fra partiet tror den fungerende formand, Marianne Karlsmose, fortsat på, at Kristendemokraterne har en chance for at komme i Folketinget efter næste folketingsvalg.

- Det er klart, vi er udfordret. Men jeg vil så sige, at vi stadigvæk har et stærkt politisk projekt, siger Marianne Karlsmose.

Isabella Arendt vil ikke kommentere yderligere på Kristendemokraternes fremtid i dansk politik.

- Jeg vil holde mine tanker for mig selv og følge med i, hvad der sker herfra, siger hun.