Kristian Jensen: Det er en farlig opgave for specialstyrkerne

Danske specialstyrker kan komme ud på farlige missioner i Syrien, lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Vi vurderer, at den er i kategorien 'høj til meget høj sikkerhedsrisiko', siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) om den nye indsats mod Islamisk Stat. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det er en særdeles farlig opgave, de danske specialstyrker kommer på, når de skal i krig mod Islamisk Stat i Syrien og udpege mål for F16-kampflyene.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), efter at regeringen har sikret sig opbakning til at udvide den danske indsats, så den består af syv F16-kampfly, 60 specialstyrker og et transportfly - og ikke kun foregår i Irak, men nu også i Syrien.

- Det er en svær situation dernede og en farlig opgave, og vi vurderer, at den er i kategorien 'høj til meget høj sikkerhedsrisiko', men det er det, vi uddanner specialoperationsstyrker til at agere i, og de er nogle af verdens bedste. Vi kan levere et stykke arbejde, som andre lande ikke kan, siger udenrigsministeren.

Han understreger, at de danske styrker kun skal koncentrere sig om at bekæmpe Islamisk Stat og undgå nærkontakt med syriske regeringsstyrker og oprørsgrupper, der opererer i et stadig mere komplekst Syrien.

- De skal ikke bekæmpe alle mulige terrororganisationer eller den syriske hær. Men det er klart, at de skal forsvare sig selv, siger Kristian Jensen, der påpeger, at de danske styrker vil blive indsat i operationer, der er nøje udvalgt:

- Det er jo ikke sådan, at vi bare sender dem ud på en vandretur igennem Syrien. Vi har en meget klar procedure for, hvordan man laver måludvælgelse og koordinering med andre styrker, der er til stede. Der, hvor vi er, er det meget klart, hvem man skal ind og bekæmpe, siger udenrigsministeren.

Den danske regering modtog i slutningen af 2015 en henvendelse fra USA og den internationale koalition mod Islamisk Stat.

- Der har været en efterspørgsel efter, at Danmark bidrager mere, fordi er et land med meget høj standart og et meget godt ry rundt omkring i verden, siger Kristian Jensen.

Han oplyser, at specialstyrkerne som udgangspunkt skal træne den irakiske og foretage udpegning af mål. Styrkerne sættes altså ikke i direkte kamp med Islamisk Stat, men kommer de i en situation, hvor de kan angribes, så har de mandat til at forsvare sig selv inde i Syrien.

Sådan bidrager Danmark lige nu:

  • Danmark er del af den amerikansk-ledede koalition af omkring 60 lande, der bekæmper Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.

  • 120 danske soldater er udstationeret på den irakiske Al Asad Air Base 180 kilometer vest for Bagdad.

  • Her udgør de en træningsenhed, hvor danskerne sammen med amerikansk forsvarspersonel uddanner irakiske soldater til kampen mod IS.

  • Danmark har desuden sendt en radar og ti teknikere til Al Asad Air Base, hvorfra den sender oplysninger om luftrummet til en operationscentral på Al Dhafra Air Base i De Forenede Arabiske Emirater.

  • Cirka 20 danske soldater er udstationeret i luftoperationscentret på Al Dhafra Air Base.

  • Indtil oktober bidrog Danmark desuden med syv F-16 kampfly i Kuwait, hvor de med udgangspunkt i Al Jaber Air Base gennem et år fløj 547 missioner og smed 503 bomber over Irak.

Facebook
Twitter