Kristian Jensen: ’Det her er fake news afsendt direkte fra Donald Trump selv’

Rapport fra Det Hvide Hus er ”tudetosset” og skal ses som et partsindlæg i den amerikanske valgkamp, siger finansministeren.

Finansminister Kristian Jensen (V) kritiserer Donald Trump og Det Hvide Hus for rapport om Danmark og de øvrige nordiske lande. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)

Det er ”fake news”, når en dugfrisk rapport fra Det Hvide Hus blandt andet konstaterer, at levestandarden i USA er mindst 15 procent højere end i Danmark, og at fattige amerikanere til dels har det bedre end en gennemsnitlig borger i Norden.

Sådan lyder kritikken fra finansminister Kristian Jensen (V), der anklager den amerikanske præsident, Donald Trump, for at sprede falske påstande om Danmark og de øvrige nordiske lande.

- Det her er fake news direkte afsendt fra Donald Trump selv. Og det er bare et udtryk for, at han overhovedet ikke ser nogen skrupler i at hænge andre lande eller i dette tilfælde andre befolkninger ud, hvis det ellers passer ind i hans kram, siger Kristian Jensen.

Den danske finansminister har tidligere været hård i sin kritik af såkaldt fake news om Danmark sendt fra USA.

Tidligere på året langede han ud efter en studievært fra den amerikanske tv-station Fox News, som sammenlignede Danmark med Venezuela og slog fast, at den kvindelige studievært ”skal simpelthen ikke pisse på Danmark”.

"Selvfølgelig skal vi reagere"

Så langt går Kristian Jensen ikke i sit sprogbrug i denne omgang, men han lægger ikke skjul på, at præsident Donald Trump og Det Hvide Hus tager alvorligt fejl af Danmark og de øvrige nordiske lande.

- Det er tudetosset og et udtryk for, at man enten bevidst eller på grund af fuldstændig amatørisme har misforstået, hvad det er for en liberal markedsøkonomi, der er i Danmark, siger Kristian Jensen.

- Sagen er, at vi har en reguleret, men meget fri markedsøkonomi, og at vi faktisk på en række punkter er et mere frit land i Danmark, end man er i USA, siger han.

Finansministeren understreger, at både regeringen og den danske ambassade i Washington vil ”sige fra” overfor USA og den aktuelle rapport, ”The Opportunity Costs og Socialism”.

- Selvfølgelig skal vi reagere. Det skal vi overfor vores samarbejdspartnere i USA og sige: Stop, vi vil ikke finde os i det her, siger Kristian Jensen.

- Langt de fleste amerikanere render rundt med et meget positivt billede af Danmark og ved godt, at vi er en fri markedsøkonomi. Det, der sker, er, at Trump bruger Danmark i sin valgkamp frem mod midtvejsvalget. Det synes vi ikke, at han skal have lov til, og derfor siger vi fra, siger finansministeren.

Løkke klar til duel med Trump

Det har ikke været muligt at interviewe udenrigsminister Anders Samuelsen om rapporten, men Udenrigsministeriet har sendt et skriftligt svar:

- Alle ved, at jeg mener, at Danmark har brug for reformer, og at vi grundlæggende betaler for meget i skat. Men det sagt er det helt absurd at betegne Danmark som et socialistisk land. Danmark er en af de mest liberale markedsøkonomier i verden, siger udenrigsministeren i det skriftlige svar.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i et opslag på Facebook kommenteret rapporten fra Det Hvide Hus, og her fastslår Løkke, at han ”til enhver tid” er klar til at dyste med USA og Donald Trump om hvem, der har den bedste samfundsmodel.

Den danske statsminister fremhæver blandt andet det danske uddannelses- og sundhedssystem som klare fordele ved at bo i Danmark kontra USA, mens han kun peger på praleri som en disciplin, hvor amerikanerne er bedre end danskerne.

Facebook
Twitter