Kristian Jensen fordømmer Saudi Arabiens straffemetoder

Vi drøfter løbende menneskerettigheder med saudierne, siger udenrigsministeren.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) går nu ind i sagen om den saudiske blogger Raif Badawi, der er dømt for at fornærme islam og en række religiøse personer.

Raif Badawi afsoner en dom på 1.000 stokkeslag, ti års fængsel og efterfølgende udrejseforbud. Han har modtaget de første 50 stokkeslag, mens resten er udskudt på grund af bloggerens helbred.

”Det giver sig selv, at jeg tager afstand fra den fysiske afstraffelse af Badawi, og vi følger sagen, blandt andet i regi af EU. Vi drøfter løbende menneskerettigheder også med Saudi Arabien,” siger udenrigsminister Kristian Jensen i en skriftlig kommentar.

Kristian Jensen har modtaget kritik fra sin forgænger Martin Lidegaard (R) og den konservative udenrigsordfører Naser Khader for ikke at protestere højlydt overfor Saudi Arabiens straffemetoder. Amnesty International og Dansk Pen har bedt ministeren om at underskrive en protest rettet til Saudi Arabiens konge, men det ønsker Kristian Jensen ikke:

”Der er forskel på at være NGO og regering, ikke mindst når det drejer sig om arbejdsmetoder. Min funktion som udenrigsminister er at repræsentere landet - ikke at deltage i underskriftsindsamlinger eller tildele asyl uden om de relevante myndigheder.”

Raif Badawi modtog i december Europa-Parlamentets Sakharov-pris, der uddeles for til forkæmpere for tankefrihed.