Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen får topposterne i Venstres folketingsgruppe

Fordelingen af posterne blev på forhånd set som en styrkeprøve mellem de to Venstre-medlemmer.

Lars Løkke Rasmussen (th) præsenterer Jakob Ellemann-Jensen(tv) som politisk ordfører og næstformand Kristian Jensen som gruppeformand, i baggrunden Sophie Løhde på Christiansborg. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Efter en sommerferie med uklarhed omkring magtforholdene i Venstre, har partiets folketingsgruppe nu fordelt topposterne i ledelsen.

Partiets næstformand Kristian Jensen er ny gruppeformand og afløser dermed Karen Ellemann.

Ifølge Venstres formand Lars Løkke Rasmussen var der ikke andre kandidater til posten som gruppeformand end Kristian Jensen.

- Det er vigtigt, at Kristian Jensen bliver vores gruppeformand. Det har han været før, og det har han gjort godt. Derfor er jeg glad for, at Kristian vil gøre det igen, forklarede formanden efter gruppemødet.

Jakob Ellemann-Jensen får titlen som politisk ordfører. Han overtager denne gang posten fra Britt Bager.

Heller ikke Jakob Ellemann-Jensen havde kandidater opstillet mod sig ifølge partiformanden.

Både Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen har tidligere siddet i de roller, som de nu har fået tildelt.

'Jeg har fået gruppens opbakning'

Fordelingen af topposterne har været imødeset med spænding, fordi den ville kunne aflæses som et signal om styrkeforholdet i partiet mellem Kristian Jensens støtter og hans modstandere, der helst ser en anden formand for Venstre.

Her har flere peget på Jakob Ellemann-Jensen som den mest oplagte udfordrer.

Ifølge Kristian Jensen har der dog været for meget snak om fordelingen af posterne.

- I lægger alt for meget i valget til posterne. Der er mange, der kunne løfte opgaven som gruppeformand, men jeg har fået gruppens opbakning til posten. Jeg blev valgt uden modkandidat, lød det fra den nye gruppeformand.

Løkke: 'Der er ikke nogen, der udfordrer mit lederskab'

Tidligere i dag forklarede DR's politiske korrespondent Christine Cordsen dog, at det mest interessante var at følge fordelingen af de to poster.

- Og næsten uanset, hvordan de to tunge poster bliver besat, er det svært at forestille sig, at Venstre kan undgå en periode med lurende magtkampe om partiets fremtidige ledelse, forklarede hun.

Lige nu hedder Venstres formand dog fortsat Lars Løkke Rasmussen, og han gjorde det i sidste uge klart via en livevideo på Facebook, at han for nuværende agter at blive på posten og kæmpe for at genvinde statsministerposten.

- Jeg er formand for Venstre, og det bliver jeg ved med at være. Der er ikke nogen, der udfordrer mit lederskab eller har valgt at stille op imod mig, siger Lars Løkke Rasmussen.

Løhde får næstformandspost

Med i gruppeledelsen er også indtrådt tidligere minister for offentlig innovation, Sophie Løhde.

Hun bliver ny gruppenæstformand.

Partiets nu tidligere gruppeformand Karen Ellemann indtræder derudover som nyt medlem af Folketingets Præsidium, hvor Kristian Pihl Lorentzen ikke ønskede at blive siddende.

Resten af ordførerskaberne bliver fordelt på partiets sommergruppemøde, der begynder på torsdag og slutter lørdag.